Inicjatywa Wydawnicza Forum - płyta Polskich Nagrań
- Winters
Wczorajsza dyskusja w krzykoskrzynce zaowocowała pomysłem wydania reedycji którejś z polskich płyt z inicjatywy użytkowników forum oraz innych winylowych entuzjastów. Myślę, że ta kwestia jest zdecydowanie warta przedyskutowania, może coś z tego wyjdzie i będzie bardzo miło. Trzeba oczywiście oszacować w jakiś sposób zainteresowanie i zebrać wszystko w konkretną, wspólną całość.
Proponuję rozpoczęcie tego wątku od typowania tytułów do reedycji. Wybór należy zawęzić do dyskografii Polskich Nagrań i Pronitu, chociażby dlatego, że te wydawnictwa podejmowały zasadniczo niedawno samodzielne wydawanie winylowych krążków, jednak wykonanie i wybór repertuaru może pozostawiać nieco do życzenia. Zapewniając zainteresowanie i zadbanie o to, że wszystko będzie jak trzeba, pomysł ma szansę wypalić, przynajmniej moim zdaniem. Można to też sfinansować z góry, przynajmniej częściowo - tzn. koszt nowej płyty płacimy celem napędzenia akcji.
Sugeruję typowanie tytułów rzadkich, prezentujących wysoki poziom (chociaż to pozostaje subiektywne) i poszukiwanych przez kolekcjonerów.
Mój wybór:
Nurt -- SXL 0944 z 1973
Go Right -- Andrzej Kurylewicz Quintet -- XL 0186 z 1963
Proponuję rozpoczęcie tego wątku od typowania tytułów do reedycji. Wybór należy zawęzić do dyskografii Polskich Nagrań i Pronitu, chociażby dlatego, że te wydawnictwa podejmowały zasadniczo niedawno samodzielne wydawanie winylowych krążków, jednak wykonanie i wybór repertuaru może pozostawiać nieco do życzenia. Zapewniając zainteresowanie i zadbanie o to, że wszystko będzie jak trzeba, pomysł ma szansę wypalić, przynajmniej moim zdaniem. Można to też sfinansować z góry, przynajmniej częściowo - tzn. koszt nowej płyty płacimy celem napędzenia akcji.
Sugeruję typowanie tytułów rzadkich, prezentujących wysoki poziom (chociaż to pozostaje subiektywne) i poszukiwanych przez kolekcjonerów.
Mój wybór:
Nurt -- SXL 0944 z 1973
Go Right -- Andrzej Kurylewicz Quintet -- XL 0186 z 1963
DIOMEDES KATO
- motown
Dobrze, że ktoś w końcu założył ten wątek 
Oczywiście, że to wypali jeśli znajdą się pieniądze. Polskie Nagrania czasy świetności mają już dawno za sobą i myślę, że każda taka inicjatywa powinna spotkać się z ciepłym przyjęciem, pozytywnym odzewem. W końcu można na tym zarobić parę groszy, więc jest to na rękę i wytwórni i tłoczni i wszystkim innym zainteresowanym. No i oczywiście gratka dla nas, melomanów, kolekcjonerów.
Nie wiem jak to się dalej rozwinie i jaką będzie miało formułę, ale ja gotów jestem wyłożyć pieniądze już teraz na kilka płyt. Może mógłby to być pre-order czy jakaś inna forma przedsprzedaży? Zamawiałoby się jakiś tytuł, płaciło i po uzbieraniu określonej ilości zamówień, tłoczyłoby się materiał i dostawało świeżutkie krążki do domu? ;]
Co do tytułów, marzy mi się cała dyskografia Niemena na winylu, najlepiej w formie boksu
Poza tym, klasyki polskiego rocka (np. SBB, TSA) czy jazzu. Właściwie cokolwiek, byle dobre i w dobrej jakości...

Oczywiście, że to wypali jeśli znajdą się pieniądze. Polskie Nagrania czasy świetności mają już dawno za sobą i myślę, że każda taka inicjatywa powinna spotkać się z ciepłym przyjęciem, pozytywnym odzewem. W końcu można na tym zarobić parę groszy, więc jest to na rękę i wytwórni i tłoczni i wszystkim innym zainteresowanym. No i oczywiście gratka dla nas, melomanów, kolekcjonerów.
Nie wiem jak to się dalej rozwinie i jaką będzie miało formułę, ale ja gotów jestem wyłożyć pieniądze już teraz na kilka płyt. Może mógłby to być pre-order czy jakaś inna forma przedsprzedaży? Zamawiałoby się jakiś tytuł, płaciło i po uzbieraniu określonej ilości zamówień, tłoczyłoby się materiał i dostawało świeżutkie krążki do domu? ;]
Co do tytułów, marzy mi się cała dyskografia Niemena na winylu, najlepiej w formie boksu

Poza tym, klasyki polskiego rocka (np. SBB, TSA) czy jazzu. Właściwie cokolwiek, byle dobre i w dobrej jakości...
Pay for that motherfucker record
The Motown Sound™
The Motown Sound™
- Sindsoron
- Kontakt:
Ja bardzo popieram tą akcję, a co do repertuaru to zdam się na innych ;p co zadecydujecie to poprę 

Collection
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
- kaZ
Podoba mi się pomysł Wintersa- NURT.
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Szczerze mówiąc to nie sądziłem, że te moje luźne pomysły o wskazaniu płyty do wydania czy też zbiórce kasy na zasadzie kickstartera się tak spodobają 
Z tym Pronitem może być gorzej, bo jak dotąd ukazał się tylko jeden krążek z ich strony i nie widać jak dotąd dalszych postępów, ale z PN może uda się coś wskórać, jak się podejmie z nimi dialog.
Zresztą, PN już parę razy współpracowało chociażby z środowiskiem DJskim (chyba) wypuszczając na winylu kompilacje mało znanych utworów polskich z danego stylu (funk itp.).

Z tym Pronitem może być gorzej, bo jak dotąd ukazał się tylko jeden krążek z ich strony i nie widać jak dotąd dalszych postępów, ale z PN może uda się coś wskórać, jak się podejmie z nimi dialog.
Zresztą, PN już parę razy współpracowało chociażby z środowiskiem DJskim (chyba) wypuszczając na winylu kompilacje mało znanych utworów polskich z danego stylu (funk itp.).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Winters
Wojtku,
Nie chcę, żeby ktokolwiek wyskakiwał z wypowiedziami "to ja byłem pierwszy, mój pomysł" i tak dalej. To ma być wspólna inicjatywa, a dyskusja, która zapoczątkowała sprawę jest nadal dostępna w krzykoskrzynce i jeżeli ktoś jest zainteresowany tym aspektem to może to ustalić bez większego wysiłku. Nie chcę kontynuowania dyskusji nad tym, kto był pierwszy. To nie prowadzi do niczego konstruktywnego.
Wracając do tematu...
Sprawa wyboru tytułu do reedycji nadal pozostaje otwarta. Myślę, że nie ma co liczyć na boxset, czy też wydanie wielopłytowe -> to drastycznie zwiększy koszt operacji, a co za tym idzie, zmniejszy zainteresowanie.
Na tą chwilę, przed rozpoczęciem jakichkolwiek rozmów z Polskimi Nagraniami należałoby zebrać jakąś określoną, konkretną ilość zainteresowanych, żeby mieć mocny argument na start. W związku z tym apeluję do Was, o podawanie na końcu postu swojego nicka oraz ilości egzemplarzy płyt. Tak, wiem, że to póki co gadanie o niczym, bo cena nie jest określona (nie widzę powodu dla którego miałaby być ona wysoka), tytuł nie jest określony i nic nie wiadomo. Oczywiście to nie jest wiążące w żaden sposób. Uwzględnijcie znajomych i znajomych znajomych
Winters - 4
Nie chcę, żeby ktokolwiek wyskakiwał z wypowiedziami "to ja byłem pierwszy, mój pomysł" i tak dalej. To ma być wspólna inicjatywa, a dyskusja, która zapoczątkowała sprawę jest nadal dostępna w krzykoskrzynce i jeżeli ktoś jest zainteresowany tym aspektem to może to ustalić bez większego wysiłku. Nie chcę kontynuowania dyskusji nad tym, kto był pierwszy. To nie prowadzi do niczego konstruktywnego.
Wracając do tematu...
Sprawa wyboru tytułu do reedycji nadal pozostaje otwarta. Myślę, że nie ma co liczyć na boxset, czy też wydanie wielopłytowe -> to drastycznie zwiększy koszt operacji, a co za tym idzie, zmniejszy zainteresowanie.
Na tą chwilę, przed rozpoczęciem jakichkolwiek rozmów z Polskimi Nagraniami należałoby zebrać jakąś określoną, konkretną ilość zainteresowanych, żeby mieć mocny argument na start. W związku z tym apeluję do Was, o podawanie na końcu postu swojego nicka oraz ilości egzemplarzy płyt. Tak, wiem, że to póki co gadanie o niczym, bo cena nie jest określona (nie widzę powodu dla którego miałaby być ona wysoka), tytuł nie jest określony i nic nie wiadomo. Oczywiście to nie jest wiążące w żaden sposób. Uwzględnijcie znajomych i znajomych znajomych

Winters - 4
DIOMEDES KATO
- Kocewicz
- Kontakt:
Kurylewicz również na początku mi przeszedł przez myśl, Nurt też niczego sobie.
Kocewicz - 2
Kocewicz - 2

Are you Shure?
- ohra
Re: Inicjatywa Wydawnicza Forum - płyta Polskich Nagrań
motown pisze:Co do tytułów, marzy mi się cała dyskografia Niemena na winylu, najlepiej w formie boksu
Tak Niemen to bardzo fajna propozycja.
ohra-5
Ostatnio zmieniony 30 sty 2013, 18:13 przez ohra, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ależ ja tylko wyraziłem swoje zdumienie. Nie mogę? Teraz się dziwię, że robisz problem z niczego.Winters pisze:Nie chcę, żeby ktokolwiek wyskakiwał z wypowiedziami "to ja byłem pierwszy, mój pomysł" i tak dalej. To ma być wspólna inicjatywa, a dyskusja, która zapoczątkowała sprawę jest nadal dostępna w krzykoskrzynce i jeżeli ktoś jest zainteresowany tym aspektem to może to ustalić bez większego wysiłku. Nie chcę kontynuowania dyskusji nad tym, kto był pierwszy. To nie prowadzi do niczego konstruktywnego.
Dyskusji w tej kwestii ani nie zacząłem ani nie zamierzam jej kontynuować, bo jak sam chyba doskonale wiesz, nie ma tu nad czym się zastanawiać, gdyż sprawa jest jasna. To tyle.
Oczywiście, że chodzi tu o sam wspólny pomysł i wspólne działanie.
W pojedynkę się za wiele nie wskóra. Mam tu na myśli nie tylko nasze forum, ale też i te inne skupiające fanów winyli i polskiej muzyki, o czym też była mowa na SB.
Tak więc jeśli ktoś gdzieś tam się również udziela to fajnie by było jakby puścił wieść dalej, że "kombinujemy"

Racja, póki co na tym etapie trzymajmy się albumów jednopłytowych.Winters pisze:Sprawa wyboru tytułu do reedycji nadal pozostaje otwarta. Myślę, że nie ma co liczyć na boxset, czy też wydanie wielopłytowe -> to drastycznie zwiększy koszt operacji, a co za tym idzie, zmniejszy zainteresowanie.
Dla uściślenia sensu, liczysz na deklaracje ilościowe od ludzi, niezależnie od tytułu?Winters pisze:Na tą chwilę, przed rozpoczęciem jakichkolwiek rozmów z Polskimi Nagraniami należałoby zebrać jakąś określoną, konkretną ilość zainteresowanych, żeby mieć mocny argument na start. W związku z tym apeluję do Was, o podawanie na końcu postu swojego nicka oraz ilości egzemplarzy płyt. Tak, wiem, że to póki co gadanie o niczym, bo cena nie jest określona (nie widzę powodu dla którego miałaby być ona wysoka), tytuł nie jest określony i nic nie wiadomo. Oczywiście to nie jest wiążące w żaden sposób. Uwzględnijcie znajomych i znajomych znajomych![]()
Cenę można oszacować biorąc pod uwagę fakt, że winyle PN mają w miarę równe ceny.
Jeśli chodzi o typowanie tytułu to proponuję coś takiego... niech padają tytuły. Jak zbierzemy ich powiedzmy z dziesięć (może mniej?) to można by uruchomić oddzielnie ankietę, by ocenić ilu ludzi wolałoby który tytuł. Nie musi być to oczywiście głosowanie jeden do jednego, ale np. wielokrotny wybór. Myślę, że to ułatwi sprawę i również przyda się przy rozmowach z PN.
Co myślicie?
Teksty typu "niech wydadzą cokolwiek z..." są za mało konkretne, choć również mile widziane bo jest to jakiś wyraz zainteresowania

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Winters
Przed chwilą założyłem temat na Audiostereo. Mogę jeszcze napisać na forum Trzeciego Programu Polskiego Radia.
Twój pomysł z typowaniem tytułów jest dobry, ale nie można nic brać za pewnik. Nadal uważam, że zainteresowanie trzeba liczyć od samego początku. Poza tym, nie wiadomo, czy nie wyjdzie jajo i tytułu, który zostanie wybrany większością nie będzie można wydać, bo jest jakiś problem z prawami autorskimi. Przydałby się ktoś, kto już kiedyś coś wydawał, albo brał udział w czymś podobnym.
Trzeba oczywiście typować konkretne tytuły, a nie tylko wykonawcę.
Tak, liczę na wstępne ustalenie zainteresowania projektem. To nie jest żadne konkretne zamówienie.Wojtek pisze:Dla uściślenia sensu, liczysz na deklaracje ilościowe od ludzi, niezależnie od tytułu?
Jasne, że tak, ale wpływ na nią ma mnóstwo rzeczy, które będzie należało ustalić. Chociażby takie pierdoły jak to czy okładka ma być laminowana, czy nie; czy tłoczymy płyty ciężkie, czy lekkie; czy każda płyta będzie numerowana, czy nie; czy okładka będzie gruba, czy nie. Inicjatywa wychodzi od nas, a więc takie aspekty również podlegają dyskusji.Wojtek pisze:Cenę można oszacować biorąc pod uwagę fakt, że winyle PN mają w miarę równe ceny.
Twój pomysł z typowaniem tytułów jest dobry, ale nie można nic brać za pewnik. Nadal uważam, że zainteresowanie trzeba liczyć od samego początku. Poza tym, nie wiadomo, czy nie wyjdzie jajo i tytułu, który zostanie wybrany większością nie będzie można wydać, bo jest jakiś problem z prawami autorskimi. Przydałby się ktoś, kto już kiedyś coś wydawał, albo brał udział w czymś podobnym.
Trzeba oczywiście typować konkretne tytuły, a nie tylko wykonawcę.
DIOMEDES KATO
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dobrze że przynajmniej u nas nie musisz pisać tajemniczo "to inne forum"Winters pisze:Przed chwilą założyłem temat na Audiostereo.

Moim zdaniem trochę się zagalopowałeś. Chcesz wydawcy podyktować każdy detal wydawnictwa? To już jest wg mnie mało realne.Winters pisze:Jasne, że tak, ale wpływ na nią ma mnóstwo rzeczy, które będzie należało ustalić. Chociażby takie pierdoły jak to czy okładka ma być laminowana, czy nie; czy tłoczymy płyty ciężkie, czy lekkie; czy każda płyta będzie numerowana, czy nie; czy okładka będzie gruba, czy nie. Inicjatywa wychodzi od nas, a więc takie aspekty również podlegają dyskusji.
To nie jest stolarz u którego zamawiasz mebel czy architekt, który projektuje Tobie dom.
Skupmy się lepiej na samych sugestiach tytułów do reedycji.
Prawda, też o tym myślałem. Stąd ów ankieta liczyłaby więcej pozycji, a każdy mógł oddać więcej niż jeden głos. Jeśli nie będzie możliwe wydanie pozycji nr 1 to może uda się wydać pozycję nr 2, itd. Raczej lepiej tak do tego podejść niż za każdym razem zaczynać zabawę od nowaWinters pisze:Poza tym, nie wiadomo, czy nie wyjdzie jajo i tytułu, który zostanie wybrany większością nie będzie można wydać, bo jest jakiś problem z prawami autorskimi. Przydałby się ktoś, kto już kiedyś coś wydawał, albo brał udział w czymś podobnym.

Tu wpadł mi kolejny pomysł. Można by już teraz zapytać PN jakie mają plany wydawnicze w stosunku do winyli (o ile w ogóle już jakieś mają na ten rok, ale przypuszczam, że tak). Może akurat trafi się coś zbieżnego z interesami

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Sindsoron
- Kontakt:
Sindsoron - 3
Collection
Darek - 1
Interesuje mnie kto wyda ta plyte, czy to ktos z forum czy jakis wydawca. To jest bardzo istotne gdy chodzi o koszta.
Interesuje mnie kto wyda ta plyte, czy to ktos z forum czy jakis wydawca. To jest bardzo istotne gdy chodzi o koszta.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Darek... chodzi o wskazanie Polskim Nagraniom bądź Pronitowi (czyli wydawcom) co ludzie chętnie by widzieli jako kolejny tytuł reedycji na winylu.Darek pisze:Interesuje mnie kto wyda ta plyte, czy to ktos z forum czy jakis wydawca. To jest bardzo istotne gdy chodzi o koszta.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- krolix
Re: Inicjatywa Wydawnicza Forum - płyta Polskich Nagrań
Z tego co napisano powyżej wynika, że chodzi raczej o zasugerowanie wydania płyty przez Polskie Nagrania. Życzę powodzenia w interesach z tą w dalszym ciągu państwową firmą.Darek pisze: Interesuje mnie kto wyda ta plyte, czy to ktos z forum czy jakis wydawca. To jest bardzo istotne gdy chodzi o koszta.