Witam wszystkich!
Prosiłbym o radę, czy jest sens kupować przedwzmacniacz Cambridge 551P link do gramofonu Dual 1246 link. Aktualnie gramofon chciałbym połączyć z zestawem Logitech z-5500 lecz w najbliższej przyszłości planuję zakup amplitunera nowego typu (bez phono) wraz z kolumnami.
Dual 1246 + Cambridge 551P
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Sens jest, ale...
Chyba że składasz kino domowe pod filmy, a to już inna bajka.
Dlaczego? Za tyle ile na to wydasz czegoś lepszego od starszych konstrukcji raczej nie nabędziesz.Waszka0 pisze:w najbliższej przyszłości planuję zakup amplitunera nowego typu (bez phono) wraz z kolumnami.
Chyba że składasz kino domowe pod filmy, a to już inna bajka.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Waszka0
Re: Dual 1246 + Cambridge 551P
No tak jak przypuszczałeś. Planuję zakup nowego typu amplitunera z tego względu, że potrzebuję urządzenia bardzo uniwersalnego (karta dźwiękowa, dekoder, blueray i przede wszystkim wejście spdif).
Wnioskuję z Twojej wypowiedzi że połączenie w/w gramofonu dobrze się spasuje z tym przedwzmacniaczem ?
Wnioskuję z Twojej wypowiedzi że połączenie w/w gramofonu dobrze się spasuje z tym przedwzmacniaczem ?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Karta dźwiękowa stereo to akurat pikuś, ale reszta to już typowo pod kino domowe i 5.1 pewnie, a fakt faktem nie każdy ma ten luksus by mieć dwa oddzielne zestawy do muzyki i do filmów.
Jak już się z tym uporasz to radzę wymienić igłę w wkładce na jakąś bardziej jakościową, bo tą co masz aktualnie po zakupie przedwzmacniacza stanie się najsłabszym ogniwem zestawu.
Pewnie. To nie jest o tyle kwestia samej kompatybilności z gramofonem, ale bardziej kwestia jak bardzo jakościowy chcesz mieć preamp.Waszka0 pisze:Wnioskuję z Twojej wypowiedzi że połączenie w/w gramofonu dobrze się spasuje z tym przedwzmacniaczem ?
Jak już się z tym uporasz to radzę wymienić igłę w wkładce na jakąś bardziej jakościową, bo tą co masz aktualnie po zakupie przedwzmacniacza stanie się najsłabszym ogniwem zestawu.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Waszka0
Re: Dual 1246 + Cambridge 551P
Jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje... - połączenie gramofonu (DIN) z przedwzmacniaczem z wejściem RCA.
Widziałem że są na rynku przejściówki (link) ale jak to jest z ich jakością ?
Jak byś polecał to wszystko połączyć ?
Jak byś polecał to wszystko połączyć ?
Sprzedawca twierdzi że : "Wkładka z igłą SHURE, igła nowa", więc proponujesz wymienić cała wkładkę wraz z igłą na nową, lepszą (jak tak, to jaką) ?Jak już się z tym uporasz to radzę wymienić igłę w wkładce na jakąś bardziej jakościową, bo tą co masz aktualnie po zakupie przedwzmacniacza stanie się najsłabszym ogniwem zestawu.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Najlepiej to by było w ogóle po prostu zmienić kabel sygnałowy w tym Dualu, skoro nie masz ani nie planujesz używać go z czymś co ma wejścia DIN5. W przeciwnym razie na krótką metę trzeba zastosować właśnie tego typu przejściówkę, a co do jakości to bywa różnie.Waszka0 pisze:Jak byś polecał to wszystko połączyć ?
Zdarzały się przypadki gdzie jakaś przejściówka była źle wykonana i masa nie szła tam gdzie trzeba, w związku z czym gramofon buczał, ale to na szczęście są przypadki mniejszościowe.
Przejrzyj tematy w dziale okablowania, bo było to już wałkowane.
W tą bajkę to ja nie wierzę, bo po zdjęciach widzę, że siedzi tam oryginalna igła N71, która może mieć nawet przeszło 30 lat.Waszka0 pisze:Sprzedawca twierdzi że : "Wkładka z igłą SHURE, igła nowa"
Tak więc nawet jeśli jakimś cudem jest nieużywana, to z pewnością nie jest nowa

Całej wkładki to nie, bo Shure M75 zła nie jest, ale igłę owszem, np. na eliptyk od JICO. Poczytaj wątek o Shure M75.Waszka0 pisze:więc proponujesz wymienić cała wkładkę wraz z igłą na nową, lepszą (jak tak, to jaką) ?
Poza tym dodam, że trochę przepłaciłeś za ten gramofon, ale zakładam że tak bardzo się spodobał, że nie chciałeś czekać na jakieś lepsze oferty

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- valv
- Gramofon: Dual 604
Witaj,
Gra ładnie, nic nie buczy. O takim połączeniu pisałem w innym poście. Poszukaj, poczytaj, są tam wnioski..
Można też przerobić wtyczkę na RCA, o czym wspomniał powyżej Wojtek. Trzeba tylko pamiętać o odseparowaniu uziemienia, które we wtyczce DIN jest zmostkowane.
W każdym razie u mnie działa na przejciowce, tylko to uziemienie z przejściówki tak dziwnie musiałem podłączyć, bo buczało..
http://allegro.pl/igla-gramofonowa-shur ... 56444.html
lub Jico, ale to troszkę większe pieniążki.
Niemniej koniecznie, bo warto!
PS. gramofonik bardzo fajny.
Co do przedwzmacniacza, to właśnie na takowy/podobny chcę wymienić obecnie posiadane vivanco, które gra, ale nie tak jakbym chciał.
w mojej ocenie nie będzie problemu. Sam też podłączyłem w ten sposób swoją 604kę do pre a następnie do amplitunera.Waszka0 pisze:połączenie gramofonu (DIN) z przedwzmacniaczem z wejściem RCA.
Gra ładnie, nic nie buczy. O takim połączeniu pisałem w innym poście. Poszukaj, poczytaj, są tam wnioski..
Można też przerobić wtyczkę na RCA, o czym wspomniał powyżej Wojtek. Trzeba tylko pamiętać o odseparowaniu uziemienia, które we wtyczce DIN jest zmostkowane.
W każdym razie u mnie działa na przejciowce, tylko to uziemienie z przejściówki tak dziwnie musiałem podłączyć, bo buczało..
Wkładkę masz całkiem przyzwoitą, ale igła która tam siedzi... Ja bym tylko zmienił igłę na lepszą, tzn. nawet zamiennik, ale przynajmniej eliptyczną, np.Waszka0 pisze:Wkładka z igłą SHURE, igła nowa", więc proponujesz wymienić cała wkładkę wraz z igłą na nową, lepszą (jak tak, to jaką)
http://allegro.pl/igla-gramofonowa-shur ... 56444.html
lub Jico, ale to troszkę większe pieniążki.
Niemniej koniecznie, bo warto!
PS. gramofonik bardzo fajny.
Co do przedwzmacniacza, to właśnie na takowy/podobny chcę wymienić obecnie posiadane vivanco, które gra, ale nie tak jakbym chciał.
Dual 604 + Audio Technica AT-120 E, Philips 400, Stanton 500
Luxman L-510, Luxman T-404L, Philips CD-820, NAD C658
Wharfedale Diamond 10.7, Dual CL 710, IMF CM2, B&W 705 S2
Luxman L-510, Luxman T-404L, Philips CD-820, NAD C658
Wharfedale Diamond 10.7, Dual CL 710, IMF CM2, B&W 705 S2