Jak ustawić ramię w gramofonie?
-
Jak ustawić ramię w gramofonie
Gramofon "leży na wodzie". Ramię i igła 1,5 nacisku. Ramię lewituje ale nie równolegle do talerza, przy środku talerza igła wisi około 0.5cm wyżej niż przy krawędzi talerza.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To kalibruj dalej aż będzie równolegleradeon pisze:Ramię lewituje ale nie równolegle do talerza

Czy gramofon wobec tego w ogóle trzyma poziom?radeon pisze:przy środku talerza igła wisi około 0.5cm wyżej niż przy krawędzi talerza.
To by tłumaczyło dlaczego od połowy płyty zaczynają się dziać dziwne rzeczy, skoro ramię przy zerowym nacisku znajduje się wtedy wyżej.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Jak ustawić ramię w gramofonie
Uff udało się.Jeszcze raz wypoziomowałem gramofon-kiepskie nóżki ma jak na taki solidny sprzęt.Ramię wyważyłem bez płyty bo wcześniej robiłem to z płytą
.Po obejrzeniu płyty zauważyłem delikatne rysy w kierunku środka-ścieżki biegną tylko w jednym rejonie, ich nagromadzenie w jednym miejscu sugeruje,że płyta nie wytrzymała próby czasu, temperatury i nacisku na strychu.Inne płyty grają doskonale. Nigdy tak dokładnie nie wyważyłem całego zestawu-wielokrotnie 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Praktyka czyni mistrzaradeon pisze:Nigdy tak dokładnie nie wyważyłem całego zestawu-wielokrotnie

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Witam! troche czasu wcześniej konsultowałem z Wami zakup gramofonu i w koncu przyszedł:D http://allegro.pl/jvs-ql-a5-gramofon-z- ... 57719.html no i jest nieźle. B mi sie podoba i płyta prawie w ogóle z niego nie schodzi:D tylko mam pytanie, w zasadzie nie wiem jaki to model wkładki Audiotechnika,ale po przeczytaniu instruktarzu wyważenia ramienia(by Wojtek), ustawiłem jego nacisk na 1.4g i antiskating również na 1.4, próbowałem różnych konfiguracji nacisku i wydaje mi sie ze jest optymalnie,ale mogę być w błędzie. co sądzicie?? pozdrwaiam:)
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tam masz AT-3600, a dla niej zalecany zakres nacisku to 1.5-2.5g, czyli optymalnie wychodzi 2g.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
dawloz11, fajny gramofon. Zmień wkładkę na coś lepszego - np. AT-95E lub AT-120E bo AT-3600 to dość nieciekawa wkładka.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Jest: Technics SL-1610 MKII
-
Bardzo delikatnie ujmującObywatel pisze: AT-3600 to dość nieciekawa wkładka

-
Jak ustawić ramię gramofonu Technics SL-5300
Hej jestem tu nowy i zielony jeśli chodzi o gramofony. Posiadam model Technics SL-5300? Bardzo proszę o pomoc i wytłumaczenie krok po kroku.
- Winters
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Przeczytaj z łaski swojej wpisy z początku tego wątku.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Instrukcję mam i ustawiłem zgodnie z nią ale lipa mój Technics ma chyba uszkodzony ciężarek?
Oczywiście chodzi z oryginalną wkładką technics 270C Jak go dostałem miałem wkładkę z napisem Stereo nieoryginalna i zwyczajnie wkładka dotykała płyty

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czemu uważasz, że ma uszkodzoną przeciwwagę? Nie da się wyważyć czy jak?
Opisz jakieś objawy, bo sama "lipa" niewiele mówi.
Opisz jakieś objawy, bo sama "lipa" niewiele mówi.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Ciężarka nie da się wyważyć . Jak dostałem gramofon z nieoryginalną wkładką to musiałem ciężarek ustawić na 3,5 aby wkładka nie dotykała płyty. W sumie cały czas był problem co chwilę trzeba było poprawiać. Jak już zdobyłem oryginalną wkładkę Technics 270C i zamontowałem nową igłę to wszystko uspokoiło się ale czy bym ustawił prawidłowe ustawienia z godnie z instrukcją czy inne na ciężarku nie robi to żadnego wrażenia. Mam też gramofon Technics SL-Q3 gdzie igła zupełnie inaczej dotyka płyty. Jest tak jak powinno być. W modelu Technics SL-3500 bardziej jest dociśnięta do płyty.
-
Zeby wyważyć ramię musisz najpierw doprowadzić je do równowagi kręcąc przeciwwagą tyle ile trzeba. Potem, trzymając przeciwwagę tak żeby się nie ruszała, przekręcasz skalę na przeciwwadze na zero. Dopiero od tego momentu ustawiasz nacisk kręcąc już skalibrowaną przeciwwagą.