Ja oczywiście już naprawiałem takie łożyska ale to też zależy od rodzaju uszkodzeń. Kiedyś było łatwiej bo jeszcze do niedawna były zapasy tych łożysk do kupienia. Teraz już nie ma. Ze 2 ramiona naprawiłem mając właśnie nowe łożysko i wymieniałem stare na nowe. I to było łatwiejsze do przeprowadzenia. Ze 2 ramiona naprawiłem też ratując uszkodzone łożysko przy braku nowego.
Ale: tak jak pisałem wcześniej. Jeżeli odtwarza poprawnie to myślę, że jest duża szansa, że łożyska są ok. Zresztą trzeba by rozebrać ramię i dokonać oględzin. Także żadnych rad na odległość nie będę dawał bo a nuż łożysko jest sprawne, a przez próby dokręcania uszkodzisz je sobie sam (o co jest dość łatwo bo to filigranowe ustrojstwa są).
Mam takiego Duala 626 u siebie teraz. Uszkodzone ramię - wyłamany wewnętrzny kardan. I ramię dawcy też jest. Wystarczyłoby podmienić co i tak generuje sporo roboty. Ale żeby nie było za łatwo, to okazało się, że w ramieniu dawcy uszkodzone jest właśnie łożysko odpowiedzialne za ruch horyzontalny. Łożysko nie do naprawy. Z typowej podmianki nic nie wyjdzie. Będę próbował to naprawiać podmieniając dodatkowo same łożyska. Zadanie trudne - z gatunku wyzwań. Roboty masa. Zobaczymy.

- Uszkodzone ramię z wyłamanym kardanem.

- Uszkodzone łożysko.
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721,
1019, 1209,
1218, 1219, 1229,
1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:
Dual Fever
IG:
Dual Fever