Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Re: Polityka

Post autor: Bart_S »

tuczi77 pisze:
21 mar 2022, 12:50
Jest to tym bardziej niedorzeczne, że na otwarciu IO na zaproszenie Xi był również nie kto inny jak Zełeński. On również knuł coś z Xi i Putinem? Wolne żarty ;)
no był, ale w tym samym artykule jest napisane czemu:
Greenshot 2022-03-21 12.53.16.png
tuczi77 pisze:
... z ostatnim przekazem z Pekinu można powiedzieć, że jednak ta wizyta Dudy nie była taka daremna? Czy jednak będzie jak zwykle i "sukces będzie miał wielu ojców"? ;)
a o którym przekazie mówisz? serio pytam. ja wśród godnych zainteresowania znalazłem dwa - że Chiny nie wyrażają zgody na sankcje, które mogłyby mieć rykoszetem jakikolwiek wpływ na Chiny, oraz po ostatnim spotkaniu w Rzymie - wywiad USA puścił "kaczkę", że Chiny mają wesprzeć Putlera, Stany zapowiedziały, że takie wsparcie Chińczyków zaboli (ograniczenie dla chińskich firm w zakresie dostępu do amerykańskiej technologii czy oprogramowania => w efekcie zaczęły spadać notowania chińskich spółek technologicznych). wrzuć to, o czym piszesz, serio, bez podpuchy.
tuczi77 pisze:
W Berlinie albo piekło zamarzło albo wigilia w obórce przyszła 9 m-cy przed czasem :roll:
https://www.pap.pl/aktualnosci/news,112 ... nagonki-na
https://www.welt.de/kultur/plus23762125 ... bitte.html
to opinia publicysty niestety, rządzący w Berlinie widzą to inaczej.
serio tuczi77 zgadzasz się ze wszystkimi tezami z artykułu? szczególnie podoba mi się to:
Greenshot 2022-03-21 13.05.15.png
jakoś nie odczuwam przemożnego wpływu Jarosława K. na proces udzielania przez Polaków wsparcia Ukraińcom. chociaż może jestem tak negatywnie nastawiony do słońca narodu, że jego wpływ jednak działa a tylko ja to podświadomie wypieram? :think: ;)
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
tuczi77
Gramofon: Kenwood KD-7010

Post autor: tuczi77 »

bms01pl pisze:
21 mar 2022, 13:01
no był, ale w tym samym artykule jest napisane czemu:
Przepraszam, bo nie rozumiem: co to zmienia?
bms01pl pisze:
a o którym przekazie mówisz?
https://natemat.pl/402171,ambasador-chi ... -nas-dobra
bms01pl pisze:
to opinia publicysty
Nie chodzi mi o samą treść i konstrukcję polskiego komunikatu, bo wiadomo że PAP to nie jest obecnie niezależna agencja. Spróbuj skupić się na tym, że "piekło zamarzło", a więc powoli po tamtej stronie Odry otwierają się oczy, na to co Polska ustami PiS mówiła od dawna (dodam od razu: w sprawie bezpieczeństwa gospodarczego, energetycznego i militarnego Europy. Nie będę tu podnosił kwestii światopoglądowych w sprawach mniejszości itp.).
bms01pl pisze:
jakoś nie odczuwam przemożnego wpływu Jarosława K. na proces udzielania przez Polaków wsparcia Ukraińcom.
Powtórzę tylko: nie chodzi mi o samą treść i konstrukcję polskiego komunikatu, bo wiadomo że PAP to nie jest obecnie niezależna agencja
Kenwood KD-7010 | Goldring 1042 | Schiit Mani | Kenwood KA-801 | Canton GLE 100
Awatar użytkownika
Bart_S

tuczi77 pisze:
21 mar 2022, 13:37
Przepraszam, bo nie rozumiem: co to zmienia?
dla mnie powód wizyty Zełeńskiego jest jasny - pojawił się tylko dlatego, żeby przy ewentualnej okazji oficjalnych spotkań dać odpór putlerowskiej propagandzie o konieczności denazyfikacji i demilitaryzacji etc. ale może się mylę. Duda zaś powinien w mojej ocenie brać przykład z demokracji zachodnich, a nie afrykańsko-wschodnich.
:clap: :clap: :clap: , w końcu się określili. no ale znowu - moim zdaniem to nie jest tak, że Chiny w końcu uznały, że Fiutin jest fuj a Ukraina dobra, wszak pojawiały się też informacje, że uznają racje Rosji. z drugiej strony publicyści twierdzą, że Chiny jak zwykle prezentują strategię tygrysa, przyglądając się z góry rozwojowi wypadków. uważam, że to raczej zakulisowe dyskusje z przedstawicielami rządu Stanów Zjednoczonych dały efekt - nie wydaje mi się, żeby to nasze tuzy dyplomacji mogły w jakikolwiek sposób wpłynąć na aktualną narrację Chin.
tuczi77 pisze:
Spróbuj skupić się na tym, że "piekło zamarzło", a więc powoli po tamtej stronie Odry otwierają się oczy, na to co Polska ustami PiS mówiła od dawna
no ale na czym mam się skupiać? społeczeństwo niemieckie, mass-media, publicyści etc., podobnie jak w Polsce, też są spolaryzowani i zapewnie nie wszyscy się cieszyli ze wspierania Rosji poprzez wieloletni, nieograniczony import surowców energetycznych i inne nordstrimy. o tym, że dyplomacja niemiecka zaliczyła spektakularną porażkę też nie musimy się przekonywać. ale wracając do naszych dobrodziei - skoro "Polska ustami PiS mówiła (o czymś) od dawna" to czemu cały czas importuje stamtąd węgiel? dziennie są to dostawy o wartości ok. 3-4 mln. dolarów. no chyba, że coś się zmieniło? dla przypomnienia - idea odseparowania się od rosyjskich dostaw to nie jest sukces, zasługa, pomysł* (* niewłaściwe skreślić) miłościwie nam drugą kadencję panujących...
tuczi77 pisze:
Powtórzę tylko: nie chodzi mi o samą treść i konstrukcję polskiego komunikatu, bo wiadomo że PAP to nie jest obecnie niezależna agencja
chciałem przeczytać w oryginale, ale niestety dostęp do tego artykułu w Die Welt jest płatny

z innej beczki - nie tylko Ukraińcy, ale też zachodni specjaliści od Rosji twierdzą, że szykuje się na Kremlu zamach stanu. Fiutin ma ponoć Parkinsona, w kolejce czeka dwóch szefów resortów siłowych i jeden ambasador. ciekawe...
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

tuczi77 pisze:
na otwarciu IO na zaproszenie Xi był również nie kto inny jak Zełeński. On również knuł coś z Xi i Putinem? Wolne żarty
Zelenski był na otwarciu ?
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
Awatar użytkownika
Bart_S

Re: Ale jaja !!!!!

furę Nowaka zajęli na mocy ustaw covidowych. telewizję Amerykanom chcieli zajumać "bo tak", wprowadzając niezgodną z regułami cywilizacji zachodnich ustawę. może Pinokio się boi, że bez zmian w konstytucji ktoś za kilka lat do jego działki się dobierze? sprzedać za 15 baniek coś, co się kupiło po znajomości za 700 tys. a warte w chwili sprzedaży jest 60 baniek, hm...
Awatar użytkownika
tuczi77

Myszor pisze:
21 mar 2022, 17:55
Zelenski był na otwarciu ?
Myszor pisze:
20 mar 2022, 20:18
Poza tym chyba nie jesteś na bieżąco:
https://www.rp.pl/dyplomacja/art3589720 ... magogiczny
Nie dam sobie głowy obciąć, bo nie oglądałem otwarcia. Bazuję na treści artykułu, który sam wkleiłeś.
-----------
bms01pl pisze:
21 mar 2022, 15:24
moim zdaniem to nie jest tak, że Chiny w końcu uznały, że Fiutin jest fuj a Ukraina dobra
Oczywiście, że oni nie określą się jednoznacznie i nagle zaczną wysyłać broń na Ukrainę. To kompletnie nie leży w ich interesie. To jest wojna pomiędzy Rosją a USA o wpływy w Europie, i kto by z tej dwójki tej wojny nie przegrał to Chiny będą stroną wygraną.
bms01pl pisze:
21 mar 2022, 15:24
koro "Polska ustami PiS mówiła (o czymś) od dawna" to czemu cały czas importuje stamtąd węgiel?
Z tego co wiem to nie PiS importuje tylko "prywaciarze", bo jest tańszy niż polski. A dlaczego jest tańszy niż polski? Bo górnicy to kasta i mafia, której każda władza się boi. PiS wbrew temu co Tobie może się wydawać robiło sporo żeby zdywersyfikować dostawy gazu i ropy (Balitc Pipe, gazoport w Świnoujściu), a wszytskie te zabiegi są skierowane na całkowite uniezależnienie się od dostaw z Rosji. Oglądając wczoraj TVN24 i wywiad "na gorąco" ze Zbigniewem Rauem, z posiedzenia Europejskiej Rady ds. Zagranicznych (LINK) usłyszałem, że on rozmawiał np. ze swoim hiszpańskim odpowiednikiem (udział gazu z Rosji w imporcie do Hiszpanii to 9%) i usłyszał, że w zasadzie to wystarczy wybudować ok. 80km rurociągu z Hiszpanii do Francji, bo gaz z Algierii był poprzez Hiszpanię dystrybuowany na niemal całą Europę. Tak więc rozmowy trwają i coś tam się jednak dzieje.
Awatar użytkownika
Bart_S

tuczi77 pisze:
22 mar 2022, 08:43
Oczywiście, że oni nie określą się jednoznacznie i nagle zaczną wysyłać broń na Ukrainę. To kompletnie nie leży w ich interesie. To jest wojna pomiędzy Rosją a USA o wpływy w Europie, i kto by z tej dwójki tej wojny nie przegrał to Chiny będą stroną wygraną.
tu troszkę na ten temat: https://www.onet.pl/informacje/onetwiad ... 7,79cfc278
tuczi77 pisze:
Z tego co wiem to nie PiS importuje tylko "prywaciarze", bo jest tańszy niż polski...
oczywiście, że żadna partia nie importuje, ale akurat w pewnym momencie władzy był na rękę tani import. w zależności od bieżącej temperatury sporu z górnikami. i mimo wszystko nie rozumiem, dlaczego bez mała miesiąc od rozpoczęcia inwazji nie można tego importu oficjalnym ukazem wstrzymać...
tuczi77 pisze:
PiS wbrew temu co Tobie może się wydawać robiło sporo żeby zdywersyfikować dostawy gazu i ropy (Balitc Pipe, gazoport w Świnoujściu)
Irek, nie chcę rozpętywać kolejnej "gównoburzy", ale tych sukcesów PiS w kontekście gazoportu jednak bym nie gloryfikował. PiS rzucił pomysł (za Marcinkiewicza?) i ochrzcił wybudowany i odpalony gazoport imieniem L.Kaczyńskiego, ale to chyba tyle? jasne, pomysł bezdyskusyjnie bardzo dobry, tyle, że gdyby rządzący po PiS zrobili to samo z gazoportem, co np. Antek po swoich poprzednikach z caracalami czy wywiadem, to gazoport wyglądałby podobnie jak stan naszej armii ;-)
Awatar użytkownika
olsza84
Gramofon: Dual Fever

Post autor: olsza84 »

bms01pl pisze:
22 mar 2022, 09:29
PiS rzucił pomysł (za Marcinkiewicza?)
W rzeczywistości podjął decyzję (a nie rzucił pomysł), czyli Rada Ministrów podjęła uchwałę wraz z przygotowanym harmonogramem finansowania ze środków krajowych i unijnych. Później już za rządów PO nastąpiły mega opóźnienia w realizacji. Niektórzy dopatrują się tu również dywersyjnych działań obcej agentury pochodzącej z Kremlina :) Takie są fakty. A jak chcesz szczegółowo to polecam lekturę raportu NIK na ten temat:
https://www.nik.gov.pl/plik/id,8461,vp,10549.pdf
a tu krótki draft: https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik- ... u-lng.html
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34

FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Ale jaja !!!!!

Post autor: darkman »

bms01pl pisze:
22 mar 2022, 08:35
furęNowaka
Nie pamiętam, ale to jako przed lub na początku było covidu. Bez znaczenia.
Złodziej, to złodziej. Ten przymiot jest niezależny od przynależności partyjne, funkcyjne czy innej.
Nie róbmy bohatera z pełnego buty warszawskiego cwaniaka, kombinatora i oszusta. Pycha poprzedza upadek co było do udowodnienia.

Z tą furą zresztą, to jak z autem A.Lwandowskiej, że "jeździ za ileś tam". A czym ma jeździć jak ją stać? Syrenką?
Auto jak auto, niechlubnej sławy koleś miał chyba jakiegoś Rendża Sporta czy coś z tych modeli RR. Zabrali na poczet zabezpieczenia majątku, a nie ze względu na covid.
No co Ty Bartek? Obiektywizm jednak nadal* w cenie.
Oczywiście nagonki politycznej nie da się odmówić tej całej sprawie, ale główny nurt to poważne przekręty i w tym clou.
Obojętne jakie sądy i jaki KRS. Potencjalnego złodzieja trzeba osądzić. Tu pojawia się problem i pytanie czy w ogóle do tego dojdzie po zmianie władzy. Ta kwestia mnie wydaje się ważniejsza.
Jedni ułaskawili gościa od służb, to drudzy ułaskawią gościa "od autostrad". My będziemy nadal w tym samym miejscu. Zmieni się tylko noga, kopiąca w dupę tę czy inną część społeczeństwa.
Zatem, żebym tak się jakoś osobiście opowiadał za tym czy innym rzezimieszkiem? No nie i nie. Złodziejstwo nie ma narodowości ani obywatelstwa.

*choć Nadal przegrał :(
Awatar użytkownika
tuczi77

olsza84 pisze:
22 mar 2022, 10:05
dywersyjnych działań obcej agentury
Czytałem gdzieś ciekawy artykuł na ten temat, ze wskazaniem powiązań itp. Niestety nie mogę go znaleźć :/
Awatar użytkownika
olsza84
Gramofon: Dual Fever

Post autor: olsza84 »

tuczi77 pisze:
22 mar 2022, 11:01
Czytałem gdzieś ciekawy artykuł na ten temat, ze wskazaniem powiązań itp. Niestety nie mogę go znaleźć :/
Tutaj jest trochę o tym. Złapali zresztą jakiegoś radcę prawnego pod zarzutem szpiegostwa:
https://energetyka24.com/krotka-histori ... -komentarz

A tak nawiasem to pewnie wiele osób nie wie, ale Gazoport w Świnoujściu właśnie jest rozbudowywany o kolejny, 3 zbiornik: https://biznesalert.pl/gaz-system-pozwo ... nergetyka/
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34

FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Awatar użytkownika
Bart_S

olsza84 pisze:
Później już za rządów PO nastąpiły mega opóźnienia w realizacji. Niektórzy dopatrują się tu również dywersyjnych działań obcej agentury pochodzącej z Kremlina :)
nie potrafię się odnieść, nie mam wiedzy. zapewne doszło do jakichś konfliktów, może nie ten szwagier wygrał przetarg - nie umiem zająć stanowiska. ale to i tak puszcza dyskusję na ciut boczne tory - "dlaczego dopiero w 2015 r. i czyja nieudolność spowodowała problem" etc. zamiast "zasługi PiS dla uwolnienia energetyki spod rosyjskiego jarzma". nie czas i nie miejsce, ale równie dobrze można skierować dyskusję na lotnisko w Baranowie ;-)
darkman pisze:
22 mar 2022, 10:10
Złodziej, to złodziej. Ten przymiot jest niezależny od przynależności partyjne, funkcyjne czy innej.
Nie róbmy bohatera z pełnego buty warszawskiego cwaniaka, kombinatora i oszusta."
tu pełna zgoda, oprócz tego, że buc z Gdańska a nie z Warszawy. przy okazji - chyba Wojtek z nożyczkami biegał, bo ten fragment był jako komentarz do wątku Myszora w "ale jaja".
olsza84 pisze:
22 mar 2022, 11:16
Tutaj jest trochę o tym. Złapali zresztą jakiegoś radcę prawnego pod zarzutem szpiegostwa:
i to jest generalnie nasz wielki dramat - od kilkunastu lat, bez względu na to kto jest przy żłobie, dajemy się rozgrywać obcym wywiadom.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

bms01pl pisze:
22 mar 2022, 11:19
Gdańska
Jasne, odnoszę do właściwości miejscowej pełnienia obowiązków służbowych. W jakich służbach i czyich kolo był, jest czy będzie to nie wiem, ale był w rządzie swego czasu i to akurat hańba.
Awatar użytkownika
Bart_S

bez względu na przynależność partyjną - skazać jak najszybciej i wsadzić na ile się da. dziwi mnie, że trwa to tyle czasu. i mam nadzieję, że przy zmianie w przyszłości lokatora pałacu przy Krakowskim Przedmieściu nie dojdzie do aktu łaski jak to drzewiej bywało. a jak wsadzą - to obawiałbym się tego wielokrotnego samobójcy pojawiającego się w naszych więzieniach...
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

tuczi77 pisze:
Nie dam sobie głowy obciąć
Co nie przeszkodziło Ci w stwierdzeniu :
tuczi77 pisze:
Jest to tym bardziej niedorzeczne, że na otwarciu IO na zaproszenie Xi był również nie kto inny jak Zełeński. On również knuł coś z Xi i Putinem?
tuczi77 pisze:
Bazuję na treści artykułu
Tyle że ten artykuł nie był o Olimpiadzie :shock:
olsza84 pisze:
polecam lekturę raportu NIK
Tak, raporty NIK to fantastyczna sprawa. Szczególnie ostatnie dotyczące działań rządu PiS.

Np. o Funduszu sprawiedliwości "jego gospodarka finansowa była prowadzona z naruszeniem nadrzędnych zasad finansów publicznych"
https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/real ... wosci.html

O centralnym porcie lotniczym: "budowa Centralnego Portu Komunikacyjnego już na starcie ma opóźnienie. NIK wskazuje, że przy tym tempie prac zakończenie budowy lotniska do końca 2027 roku jest zagrożone. W dodatku: nadal nie wiadomo ile dokładnie będzie kosztować CPK, ani skąd będą pochodzić pieniądze na ten projekt. "
https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/cent ... -udac.html

O wyborach kopertowych : " Najwyższa Izba Kontroli przygotowała i skierowała w dniu dzisiejszym zawiadomienia do prokuratury o uzasadnionym podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez zarządy spółek skarbu państwa to jest Poczty Polskiej i Państwowej Wytwórni Papierów Wartościowych. "
https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/tran ... owych.html

Gdzie nie zajrzeć tam wtopa na maksa :lol:
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
Zablokowany