Chore ceny sprzętów na Allegro/eBay
-
Re: Chore ceny sprzętów na Allegro/eBay
Zwróć uwagę jeszcze na jeden aspekt. Dostępność dobrych serwisantów, o dostępności części nawet nie wspominam. Nie każdy jest elektronikiem i pewnych rzeczy sam nie przeskoczy. Kilkanaście lat i będzie pozamiatane w tej kwestii.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kuriozalnie - na przestrzeni dekady pojawiło się coraz więcej punktów specjalizujących się w vintage audio.
Fajnie że masz odmienne stanowisko, ja jednak pozostanę przy swoim
Swoją drogą - good luck w samodzielnym naprawieniu współczesnego sprzętu cyfrowego versus starego sprzętu analogowego
Fajnie że masz odmienne stanowisko, ja jednak pozostanę przy swoim
Swoją drogą - good luck w samodzielnym naprawieniu współczesnego sprzętu cyfrowego versus starego sprzętu analogowego
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
-
Punkty są te same dokładnie od wieeelu lat. Mówię tu o Łodzi i Krakowie. Ci którzy naprawiali porządnie hifi 10,15 lat temu nadal to robią, ale latka lecą.... . Nowych brak. Po prostu tylko bardziej uaktywnili się internecie. Kolega rok temu chciał skalibrować dobrze swojego decka akaia-95. Oddał go dwukrotnie do "punktów specjalizujących się w vintage audio" zanim dałem mu namiary na swojego " mcgaywera" z wiedzą. Zrobił to, ale szkody jakie wyrządzili poprzednicy to głowa mała. I to będzie gwóźdź do trumny. Bo nie wszyscy chcą czekać rok , czy dłużej w kolejce do tej małej grupki naprawdę dobrych serwisantów z pasją. Nowych nie ma kto nauczyć niestety
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Spoko, ja myślę w kategoriach całego kraju i nie tylko, bo nie widzę za bardzo powodów do ograniczania się.Tomaszek1974 pisze: ↑19 lis 2021, 14:36Punkty są te same dokładnie od wieeelu lat. Mówię tu o Łodzi i Krakowie.
Polecam patrzeć poza własne okolice w takim razie.
Co z samoukami? Znajdziesz takich wielu nawet tu na forum.
-
Pisałem o Łodzi i Krakowie, ponieważ w tych miastach sytuacje znam. Skoro w dwóch największych miastach po stolicy jest tak, a nie inaczej to pewno w innych miastach jest podobnie. Jesteś z Warszawy to znasz pewno dobrze swój teren. Tylko, że tam pewno ceny jak to w stolycy... . Jeśli chodzi o samouków to jest pewno jakaś alternatywa.
- metallsnow
- Gramofon: Wega 301P
No jak nie ma kto Pan Mariusz uczy swoją następczynię
Wega Modul 301P+ADCQLM/AT13EaV/OM10, Sony TA-F570ES, Akai CD-62, JVC TD-X502, Pioneer N-30AE, Onkyo T-4270, Heco TE 1200
Marantz PM-45, Sony MDS-JE520, Summit Exclusive RF550 i pecet
Marantz PM-45, Sony MDS-JE520, Summit Exclusive RF550 i pecet
-
Miałem swego czasu taki problem z końcówką na bazie IcePower B&O, w punkcie napraw RTV rozłożyli ręcę. Naprawa owszem była możliwa, ale do wymiany był cały ów rzeczony układ, koszt bliski ok. 80% ceny używanej końcówki. Ja już w to nie poszedłem, ale nowy nabywca wiem, że ją naprawił. W sumie wszystko rozbija się o dostępność części, ich koszt i dostęp do dokumentacji serwisowej.
Niestety w Bydgoszczy potwierdzam sytuację, też nie ma kto naprawiać, wiele osób porezygnowało albo przeszło na emeryturę, a te co się ostały punkty są zawalone robotą.Tomaszek1974 pisze: ↑19 lis 2021, 14:51Skoro w dwóch największych miastach po stolicy jest tak, a nie inaczej to pewno w innych miastach jest podobnie
Creative E-MU 0204 || Rotel RA-12 || Heco P3302 || Superlux HD 681 ||AKG K551
Onkyo C-7030 || Onkyo TX-8020|| Grundig Box 353 || Yamaha RX-E410 || Saba Box C450
Onkyo C-7030 || Onkyo TX-8020|| Grundig Box 353 || Yamaha RX-E410 || Saba Box C450
- Quarter
- Gramofon: Thorens TD-125
Ależ mnie tu dawno nie było... Życie nie rozpieszcza...
Ktoś z Kolegów pytał o Nikko TRM-750. Niestety (patrz pkt 1), musiałem się z nim rozstać z powodów finansowych. Nadal potwierdzam, że grał bardzo zacnie, choć miał jakby nieco wycofane wokale - w każdym razie takie miałem wrażenie po przesiadce z JVC AX-1. Ale polecam - w rozsądnych pieniądzach to Nikko to fajny klocek, z niezłym phono stage. Nie, nie stał przy Luxmanie L-435, ale też i nie ten pułap cenowy. Za 600-700 zł uważam, że to dobrze grający (i piękny) sprzęt. Oczywiście wejścia kolumnowe i pozostałe wymagają przeróbki lub przelotek.
A co do chorych cen - raz, że wszystko drożeje, dwa, że moda to moda i zawsze wywoła skok cenowy. Najlepiej widać po Luxmanach - wykreowała się moda i ceny są mniej więcej o 50-100% wyższe niż 2-3 lata temu. Dokładnie podobnie jest w starych samochodach - choruję na taki 30+ samochodzik od jakiegoś czasu i niestety ceny poszły radykalnie w górę, nawet za zajechane egzemplarze wymagające totalnego resto. Ktoś, kto ma sprawną szklaną kulę do przewidywania trendów i trochę gotówki do zainwestowania, może spokojnie robić kasę.
Natomiast wracając do naszych baranów, coś mi się wydaje, że niezależnie od cen, popyt na vintage może nie jest w rzeczywistości tak wielki, jak nam się wydaje? Niektóre sprzęty wiszą już nie miesiące, ale lata na portalach ogłoszeniowych - nawet te, gdzie cena nie jest jakoś totalnie zaporowa, zwłaszcza w porównaniu z nowym sprzętem. Bo jest jeszcze jedna kwestia - młodsze generacje zasadniczo mniej chyba słuchają muzyki, a jak słuchają to niespecjalnie przykładają jakąś wielką wagę do jakości. Muzyka jest wszędzie, a więc trochę...nigdzie. Tzn, zanika pojęcie "odsłuchu płyty" - trochę dlatego, że płyty już nie istnieją, są tylko piosenki (generalizuję oczywiście, mówię o trendzie). Muzyka jest obecna, ale chyba nie porywa już tylu osób co kiedyś, nie staje się hobby, jak w naszym przypadku. Ot, takie spostrzeżenie.
Pozdrawiam wszystkich, których dawno nie widziałem Nie dajcie się koronie!
Ktoś z Kolegów pytał o Nikko TRM-750. Niestety (patrz pkt 1), musiałem się z nim rozstać z powodów finansowych. Nadal potwierdzam, że grał bardzo zacnie, choć miał jakby nieco wycofane wokale - w każdym razie takie miałem wrażenie po przesiadce z JVC AX-1. Ale polecam - w rozsądnych pieniądzach to Nikko to fajny klocek, z niezłym phono stage. Nie, nie stał przy Luxmanie L-435, ale też i nie ten pułap cenowy. Za 600-700 zł uważam, że to dobrze grający (i piękny) sprzęt. Oczywiście wejścia kolumnowe i pozostałe wymagają przeróbki lub przelotek.
A co do chorych cen - raz, że wszystko drożeje, dwa, że moda to moda i zawsze wywoła skok cenowy. Najlepiej widać po Luxmanach - wykreowała się moda i ceny są mniej więcej o 50-100% wyższe niż 2-3 lata temu. Dokładnie podobnie jest w starych samochodach - choruję na taki 30+ samochodzik od jakiegoś czasu i niestety ceny poszły radykalnie w górę, nawet za zajechane egzemplarze wymagające totalnego resto. Ktoś, kto ma sprawną szklaną kulę do przewidywania trendów i trochę gotówki do zainwestowania, może spokojnie robić kasę.
Natomiast wracając do naszych baranów, coś mi się wydaje, że niezależnie od cen, popyt na vintage może nie jest w rzeczywistości tak wielki, jak nam się wydaje? Niektóre sprzęty wiszą już nie miesiące, ale lata na portalach ogłoszeniowych - nawet te, gdzie cena nie jest jakoś totalnie zaporowa, zwłaszcza w porównaniu z nowym sprzętem. Bo jest jeszcze jedna kwestia - młodsze generacje zasadniczo mniej chyba słuchają muzyki, a jak słuchają to niespecjalnie przykładają jakąś wielką wagę do jakości. Muzyka jest wszędzie, a więc trochę...nigdzie. Tzn, zanika pojęcie "odsłuchu płyty" - trochę dlatego, że płyty już nie istnieją, są tylko piosenki (generalizuję oczywiście, mówię o trendzie). Muzyka jest obecna, ale chyba nie porywa już tylu osób co kiedyś, nie staje się hobby, jak w naszym przypadku. Ot, takie spostrzeżenie.
Pozdrawiam wszystkich, których dawno nie widziałem Nie dajcie się koronie!
Jest: Thorens TD-125 'Frankensteiner' (od Zbyszek1982), Grundig 5200 (od Kukiz 30), ONKYO A-8067, NAMCO NSZ-333, Chromecast Audio + DAC.
Był: Technics SL-Q2, 1500C, 1200GR, Luxman L435, JVC AX1 i AX-330, NIKKO TRM750, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2
Był: Technics SL-Q2, 1500C, 1200GR, Luxman L435, JVC AX1 i AX-330, NIKKO TRM750, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Witaj quarter, dawno Cie nie bylo. Czyli znowu jestes bez wzmacniacza? U mnie nadal gra twoj ax-1 moze chcesz odkupić?? a w garazu czeka L-230 ale nie mam czasu rozpakować... a co do meritum to zgadzam sie z Tobą, muzyka jest wszędzie i głównie sluchana z komórek przynajmniej tak to obserwuje na co dzień. Ale sprzety schodzą jak widzę tyle ze czesto pojawiaja sie z nowa wyzsza ceną u tego samego sprzedawcy po przerwie albo u innego...
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- Quarter
- Gramofon: Thorens TD-125
Ależ Tyś się rozbestwił!!! "Nie mam czasu rozpakować", JPRDL Jakby mi jakiś Lucek przyjechał, to wyrwałbym kurierowi paczkę na schodach, z obłędem w oczach, a nie wsadził do garażu
Fajnie, że JVC jeszcze plumka u Ciebie, to naprawdę przyjemny wzmak. Ja teraz gram na Nikko NA340II - gra, ale JVC dużo lepszy. Trzymaj go sobie jako back-up, bo przy sprzedaży niewielkie pieniądze (choć AX-2, czyli to samo tylko z equalizerem, wisi już za 300 na OLX), a wzmacniacz naprawdę robi robotę.
Jest: Thorens TD-125 'Frankensteiner' (od Zbyszek1982), Grundig 5200 (od Kukiz 30), ONKYO A-8067, NAMCO NSZ-333, Chromecast Audio + DAC.
- Mawis
Dom praca dzieci i jeszcze studia dodatkowo sobie wymyslilem w moim wieku no i to wszystko mi zabiera cenny czas ale tak trzymam jvc na czarną godzinę widzialem tez tego ax-2 na olx i sie przez chwile nawet zastanawialem...
No ale swieta idą bedzie czas i na lucka
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- Mawis
Ja rozumiem ze wszystko drozeje, inflacja 8% ale ze az tak...
https://allegro.pl/oferta/kontakt-s61-s ... 0056112484
https://allegro.pl/oferta/kontakt-s61-s ... 0056112484
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dokładnie. Omijają w ten sposób opłaty/prowizje allegro, podtrzymując sztucznie ofertę.
-
- Gramofon: Uniwersum f 2002
Emanuel kolekcjonerski:
https://www.olx.pl/d/oferta/nowy-gramof ... c2be5fedba
https://www.olx.pl/d/oferta/nowy-gramof ... c2be5fedba