MMarek pisze: ↑24 lis 2021, 21:48
Moim zdaniem najlepsze wykonanie...
Jest na prawdę wyborne i bardzo ciekawe. Wirtuozerskie i uczuciowe. Bardzo charakterystyczne są nieśpieszne partie orkiestry w koncercie e-moll. Szczególnie jest to zauważalne w interpretacji Allegro Maestoso, co osobom przyzwyczajonym do bardziej żywego wykonywania tej części koncertu może mniej odpowiadać, ale Ci z kolei odnajdą się w niezwykle żwawym, zagranym z niebywałym polotem i niezwykle lekkim Rondo: Vivace.
Mi osobiście chyba bardziej do gustu przypadło to młodzieńcze, niezwykle energiczne wykonanie przez Zimermana I koncertu wydane przez Muzę Polskie Nagrania w 1975 r.
Co do II koncertu to chyba lepszego wykonania nigdy nie słyszałem, no może poza Martínem García García z tegorocznej edycji Konkursu Chopinowskiego

Tyle, że Zimerman dołożył do tego jeszcze większą dozę uczuć.
Ale co tu dużo pisać - muzyka Chopina, szczególnie w tak wybornych interpretacjach, jest po prostu przepiękna. Dla mnie codziennie słuchanie Chopina mieszkając w Warszawie, gdzie geniusz mieszkał, kształcił się i tworzył (właśnie tu powstały koncerty fortepianowe!), to prawdziwy zaszczyt.