Zdjęcie dnia

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Re: Zdjęcie dnia

Post autor: Mawis »

Wojtek pisze:
12 lis 2021, 18:32
Wybacz
Wybacz ale hipokryzją wydaje sie byc raczej udawanie ze nie widzimy sfastyki mimo ze ją widzimy i udawanie ze oznacza dla wiekszosci obecnie(wszak zyjemy tu i teraz) co innego niz oznacza wlasnie obecnie. Zrob sobie sonde uliczna w dowolnym miejscu świata albo badanie czy ankietę na dowolnej ulicy szkole zakladzie pracy czy uczelni. I zobaczysz czy dla wiekszisci bedzie kojarzona z Adolfem czy z symbolem słońca. Chyba ze uznamy wujka Adolfa za slonce narodu to wtedy tak😄. Wojtku, po pristu nie odrywajmy rzeczywistisci od rzeczywistosci. Ty ja czy kilka innych osób wie takze o pierwotnym znaczeniu tego symbolu ale statystyczny obywatel tego swiata ma jednoznaczne skojarzenia. I przekonywanie ze ten baner w tym akurat dniu ma inne znaczenie niz ma to jest wlasnie hipokryzja.
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 iFi Zen Phono3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Peter007
Gramofon: Dual 721

Post autor: Peter007 »

A gdyby na Marszu Niepodległości ci najprawdziwsi patrioci nieśliby na sztandarach te symbole szczęścia to co by było? :think:
Awatar użytkownika
Mawis

Peter007 pisze:
12 lis 2021, 19:05
A gdyby na Marszu Niepodległości ci najprawdziwsi patrioci nieśliby na sztandarach te symbole szczęścia to co by było? :think:
A nie zdarzało sie ze nieśli??
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 iFi Zen Phono3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Peter007
Gramofon: Dual 721

Post autor: Peter007 »

No właśnie się zdarzało i było to jednoznacznie odebrane. W Europie ten symbol tak właśnie jest postrzegany. Anglia również była dotknięta IIWŚ i nie wierzę, że ktoś wywiesiłby swastykę jako symbol szczęścia czy czegoś tam innego niż nazizm
Awatar użytkownika
Mawis

Dlatego piszę wlasnie o tym ze proba przekonania ze wywieszenie tego banera mialo inny cel niz mialo i ci co to zrobili zyczuli wszystkim wszystkiego najlepszego jest albo naiwne albo glupie...

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
piotrjazz

Post autor: piotrjazz »

Wojtek pisze:
12 lis 2021, 17:15
Tu nie tylko chodzi o czasy, ale również o geografię i kulturę. Nie wszystkie kraje uczestniczyły bezpośrednio w 2WŚ itp. itd.
No wlasnie ale akurat UK uczestniczylo.
Dlatego napisalem gdzie i kiedy.
Chodzilo mi o okazywanie wrazliwosci i szacunku dla innych , a szczegolnie miejsca i kultury , gdzie sie mieszka.
Troche zaskoczony jestem reakcja ,ze "to nie swastyka" i w Azjii to co innego znaczy.
Kiedys w Polsce kojarzylo sie to glownie z 6 mln ofiar i niewyobrazalnymi zbrodniami.
Zapomnialem , ze tyle lat minelo od wojny i coraz mniej zyjacych swiadkow i pamieci , a moze refleksji.
Zapomnialem tez ,ze w Polsce od paru lat swastyka to "symbol szczescia" ;)
Generalnie mam inna perspektywe , pewnie z racji wieku i doswiadczen i kontaktow ze swiadkami, rodzicami dziadkami itd. Do tego masa ksiazek filmow. Jakos nie moge tak relawityzowac tego tematu.
Accuphase DP-400, Reimyo DAP-999EX
Accuphase E-280, Harbeth C7ES-3 XD
Awatar użytkownika
kukiz 30

Post autor: kukiz 30 »

piotrjazz pisze:
12 lis 2021, 19:41
Wojtek pisze:
12 lis 2021, 17:15
Tu nie tylko chodzi o czasy, ale również o geografię i kulturę. Nie wszystkie kraje uczestniczyły bezpośrednio w 2WŚ itp. itd.
No wlasnie ale akurat UK uczestniczylo.
Dlatego napisalem gdzie i kiedy.
Chodzilo mi o okazywanie wrazliwosci i szacunku dla innych , a szczegolnie miejsca i kultury , gdzie sie mieszka.
Troche zaskoczony jestem reakcja ,ze "to nie swastyka" i w Azjii to co innego znaczy.
Kiedys w Polsce kojarzylo sie to glownie z 6 mln ofiar i niewyobrazalnymi zbrodniami.
Zapomnialem , ze tyle lat minelo od wojny i coraz mniej zyjacych swiadkow i pamieci , a moze refleksji.
Zapomnialem tez ,ze w Polsce od paru lat swastyka to "symbol szczescia" ;)
Generalnie mam inna perspektywe , pewnie z racji wieku i doswiadczen i kontaktow ze swiadkami, rodzicami dziadkami itd. Do tego masa ksiazek filmow. Jakos nie moge tak relawityzowac tego tematu.
:clap:
Zło to zło bez rozbierania na czynniki koniec kropka.
Mission Cyrus One,Sony PS-X6,2xPCM56 DAC by Martynka,Yamaha cdx-10,Infinity RS-4000.
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Mawis pisze:
12 lis 2021, 19:26
Dlatego piszę wlasnie o tym ze proba przekonania ze wywieszenie tego banera mialo inny cel niz mialo i ci co to zrobili zyczuli wszystkim wszystkiego najlepszego jest albo naiwne albo glupie...
Wszystko należy odczytywać we właściwym kontekscie. Sądząc po kolorach, to ten banner wisi na jakiejś miejscówce gdzie urzęduje Hare Krishna. Pewnie jakaś jadłodajnia.

Wiadomo, że lampka się zapala na widok tego symbolu, ale warto się upewnić kto go używa i po co.

Symbolika nazistowska jest wyraźnie określona i nie ma co wrzucać wszystkich do jednego wora, bo ktoś użył swastyki. Zwłaszcza w UK, gdzie masz gigantyczną społeczność hinduską i pakistańską.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Mawis pisze:
12 lis 2021, 19:02
Wybacz ale hipokryzją wydaje sie byc raczej udawanie ze nie widzimy sfastyki mimo ze ją widzimy
Ależ tutaj chyba nikt nie ma problemu z rozpoznaniem symbolu...

Twierdzę, że nie zawsze ten co wymachuje swastyką jest z automatu nazistą i tęskni za Trzecią Rzeszą.
Ja się zgadzam że w naszej lokalnej kulturze takie jest pierwsze skojarzenie, ale fajnie by było mieć też nieco szersze horyzonty :)
Mawis pisze:
Zrob sobie sonde uliczna w dowolnym miejscu świata albo badanie czy ankietę na dowolnej ulicy szkole zakladzie pracy czy uczelni. I zobaczysz czy dla wiekszisci bedzie kojarzona z Adolfem czy z symbolem słońca.
OK, rozumiem teraz że jest to dla Ciebie swego rodzaju "nie do wiary".
Wystarczy że pojedziemy do Azji.

Jako ciekawostkę dodam że swastyka jako symbol jednoznacznie kojarzony z nazizmem jest symbolem zakazanym jedynie w Europie Środkowo-wschodniej, a nie na całym świecie. W dodatku mamy od tego wiele wyjątków, także w Niemczech.

Może w to też nie uwierzysz, ale jak sam już napisałeś - lepiej nie udawać że rzeczywistość jest inna.
Mawis pisze:
I przekonywanie ze ten baner w tym akurat dniu ma inne znaczenie niz ma to jest wlasnie hipokryzja.
Czyli innymi słowy argumentujesz że przez Niemców ten symbol już jakimś cudem globalnie zatracił swoje historyczne i kulturowe znaczenie z czasów pre-Nazi?
Przykro.
Mawis pisze:
12 lis 2021, 19:26
Jest dokładnie na odwrót, w tym przypadku.
Ty odczytujesz to jako symbol nazizmu koniec kropka i piana z ust już cieknie, a ktoś bardziej wiedzowy ogarnie że tam za drzwiami niekoniecznie siedzi nowe wcielenie Hitlerjugend.
piotrjazz pisze:
12 lis 2021, 19:41
Wybacz, ale nikt tutaj nie napisał że to nie jest swastyka.

Kłopot polega na tym że swastyka jako symbol ma WIELE znaczeń.

A wy twierdzicie teraz że jedno i kropka "bo tak zawsze było".

Pewnie że jest to jakaś perspektywa patrzenia na otaczający nas świat, ale umówmy się - jest ona w pewnym sensie ograniczona.

Generalnie to polecam lekturkę: https://en.wikipedia.org/wiki/Swastika
zbyszek1982 pisze:
12 lis 2021, 20:31
Symbolika nazistowska jest wyraźnie określona i nie ma co wrzucać wszystkich do jednego wora, bo ktoś użył swastyki. Zwłaszcza w UK, gdzie masz gigantyczną społeczność hinduską i pakistańską.
Bingo.

Z mojej strony - temat wyczerpany.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Mawis

Wojtek pisze:
13 lis 2021, 01:10
Ty odczytujesz to jako symbol nazizmu koniec kropka i piana z ust już cieknie, a ktoś bardziej wiedzowy ogarnie że tam za drzwiami nieko
Ja
Ja je mam, przeciez napisalem w ktoejs wypowiedzi ze wiem co oznacza ale nie wszyscy to wiedzą. Co nie zmienia faktu ze konotacja jest obecnie taka i historii nie zmienimy. Wiec nie wiem po co relatywizujesz.
Wojtek pisze:
OK
Nie jest to dla mnie nie do wiary. Probujesz mnie obrazić??
Wojtek pisze:
Ty
Znowu probujesz mnie obrazić? Nic nie cieknie z ust Wojtku. Twierdze tylko ze postrzeganie tego symbolu jest jednoznaczne szczegolnie w Europie a zdjecie bylo z UK, i zadne zaklęcia "wiedzowego Wojtka" tego nie zmienią.
Wojtek pisze:
Kłopot
O tym tez pisalem ale "wiedzowy Wojtek" nie czyta chyba ze zrozumieniem??
Z mojej strony tez chyba nie ma co ciagnąć tej dyskusji. Wole poczytac sobie Wikipedię :lol:

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Wojtek pisze:
Ja się zgadzam że w naszej lokalnej kulturze takie jest pierwsze skojarzenie, ale fajnie by było mieć też nieco szersze horyzonty
Wojtek pisze:
Jako ciekawostkę dodam że swastyka jako symbol jednoznacznie kojarzony z nazizmem jest symbolem zakazanym jedynie w Europie Środkowo-wschodniej, a nie na całym świecie.
Ale jesteśmy, tu gdzie jesteśmy, mamy taką, a nie inną historię, która sprawiła że "swastyka" każdemu normalnemu człowiekowi będzie kojarzyła się wyłącznie ze stosami ciał w hitlerowskich obozach zagłady. Nawet jeśli jest z wykształcenia etnografem, i zna inne znaczenia.
Kumasz różnicę?
Jak nie, to proszę wykasuj moje konto, bo się nie dogadamy, a grzeczność wymaga zamknąć za sobą drzwi, jak się wychodzi.
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

dale pisze:
13 lis 2021, 23:36
Wojtek pisze:
Ja się zgadzam że w naszej lokalnej kulturze takie jest pierwsze skojarzenie, ale fajnie by było mieć też nieco szersze horyzonty
Wojtek pisze:
Jako ciekawostkę dodam że swastyka jako symbol jednoznacznie kojarzony z nazizmem jest symbolem zakazanym jedynie w Europie Środkowo-wschodniej, a nie na całym świecie.
Ale jesteśmy, tu gdzie jesteśmy, mamy taką, a nie inną historię, która sprawiła że "swastyka" każdemu normalnemu człowiekowi będzie kojarzyła się wyłącznie ze stosami ciał w hitlerowskich obozach zagłady. Nawet jeśli jest z wykształcenia etnografem, i zna inne znaczenia.
Kumasz różnicę?
Jak nie, to proszę wykasuj moje konto, bo się nie dogadamy, a grzeczność wymaga zamknąć za sobą drzwi, jak się wychodzi.
Zdjęcie było wykonane w Coventry. W UK jest dużo Hindusów, którym swastyka od tysięcy lat kojarzy się ze szczęściem. To nie ich problem, że ktoś się obrazi bo mu się źle skojarzyło.

Jakby tam wisiały czerwone flagi z czarną swastyką w białym kole to by można było się burzyć.

Popatrz sobie na przedwojenne godła polskich pułków strzelców podhalańskich. Dopiero będzie zdziwko.
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

zbyszek1982 pisze:
14 lis 2021, 00:13
Dopiero będzie zdziwko.
Albo na godło Austrii :lol:

A tu fota posadzki jaką zrobiłem w kościele w Macedonii kiedyś. Ach ten Alexander ;)
Załączniki
FE194A83-EDAC-496F-B4DD-EA045F36AF81.jpeg
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

symbol ten spotyka się często w zdobnictwie góralskim, na Podhalu nazywany jest „krzyżykiem niespodzianym”. dla wrażliwych - nie polecam wycieczki niebieskim szlakiem z Murowańca do Czarnego Stawu - można się natknąć na coś takiego (ach ten Goralenvolk) ;-):
Załączniki
P1060716.JPG
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Chodzi o odbiór tu i teraz. A właściwie o reakcję ludzi próbujących "tu i teraz" relatywizować i stopniować ideologię która w dzisiejszym świecie nie ma prawa istnieć - czemu? Bo odbiera to prawo innym.
Prosta sprawa, Adolf Hitler na samym początku nie wyskoczył z pomysłem tworzenia kombinatów zbrodni. On najpierw wskazał że są "inni", jak zostało to zaakceptowane przez społeczeństwo, to trzeba było ich oznaczyć, a potem - nie wiem ? Może izolować? A jak byli odizolowani, zeszli z powszechnego widoku, to można było się ich pozbyć. Co ciekawe, to bardzo długo niemieckie społeczeństwo uważało obozy zagłady za wymysł propagandy wroga.

zbyszek1982 pisze:
14 lis 2021, 00:13
Zdjęcie było wykonane w Coventry. W UK jest dużo Hindusów, którym swastyka od tysięcy lat kojarzy się ze szczęściem. To nie ich problem, że ktoś się obrazi bo mu się źle skojarzyło.
Tak, jak ja nie każdego poczęstuję schabowym, czy nie do każdego zabytku sakralnego wejdę, szanując uczucia innych, tak samo uważam, że może działać to w dwie strony. Nie sądzę by nie byli tego świadomi, tylko widzisz, wszystko jest kwestią kultury osobistej.
No i po części, właśnie z takich zachowań bierze się nacjonalizm i brak tolerancji. Wchodzi jakaś grupa etniczna w zupełnie inną kulturę i żyje, tak jak w swoim kraju, nie biorąc pod uwagę że tutaj są inne zwyczaje, inne symbole, nie biorąc pod uwagę że swoim zachowaniem może razić innych. Zobacz, wiele państw dopuszcza np. rytualne zabijanie zwierząt, szanuje prawa i zwyczaje kulturowe, dlaczego ma to działać tylko w jedną stronę? Zauważ że to Oni są gośćmi, w mniejszości, to Oni powinni zapytać sąsiada czy np. świętowanie fajerwerkami nie będzie mu przeszkadzało. Tak samo jak mają prawo zwrócić uwagę, by ten nie wylewał obornika przy ich polu. To się nazywa "cywilizacja".
Myszor pisze:
14 lis 2021, 09:12
A tu fota posadzki jaką zrobiłem w kościele w Macedonii kiedyś. Ach ten Alexander
No, i nawet pomylił się rysując drugą... Widocznie nie był pewien co mu się przyśniło...
Widzisz, tym różnię się od talibów że nie przeszkadza mi symbolika jaka powstała przed erą nazizmu. Natomiast uważam że we współczesnym świecie, sama swastyka powinna być używana bardzo rozważnie.
ODPOWIEDZ