UNITRA Fryderyk G-620
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
UNITRA Fryderyk G-620
Po definitywnej rezygnacji z zakupu Mediona / AEG, zakupiłem tego oto Fryderyka:
http://www.allegromat.pl/aukcja69307
Z opisu i zdjęć wygląda przyzwoicie. Mam nadzieję, że równie przyzwoicie będzie się sprawować i wyglądać w realu.
Czy dobrze wybrałem? Zarówno w sensie wyboru modelu, jak i egzemplarza.
http://www.allegromat.pl/aukcja69307
Z opisu i zdjęć wygląda przyzwoicie. Mam nadzieję, że równie przyzwoicie będzie się sprawować i wyglądać w realu.
Czy dobrze wybrałem? Zarówno w sensie wyboru modelu, jak i egzemplarza.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
- Sindsoron
- Kontakt:
AEG MC 4420 / MEDION MD 82272 - opinie
wyglądać, wygląda fajnie, ale... ale ja bym nie kupował polskiego sprzetu. W sumie za tą cene ciężko było by znaleźć coś fajnego, ale pewnie było by lepsze od unitry ;p nie żebym nie lubił polskiego sprzętu, ale mam do niego mało zaufania
Collection
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
- Obywatel
Niestety w przedziale cenowym do 300 zł z zagranicznych to albo plastikowy shit z prostym ramieniem (najniższe modele) albo stare, sfatygowane, zdekompletowane raszple. Żeby kupić zachodni gramofon dorównujący parametrami wadze ciężkiej Foniki, trzeba się liczyć z wydatkiem od 500 zł wzwyż.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
- Jaskier
Re: AEG MC 4420 / MEDION MD 82272 - opinie
Troszkę przesadzasz. Nie mam nic przeciw polskim gramofonom, ale w tym budżecie naprawdę sporo zachodnich można dostać.Obywatel pisze:Niestety w przedziale cenowym do 300 zł z zagranicznych to albo plastikowy shit z prostym ramieniem (najniższe modele) albo stare, sfatygowane, zdekompletowane raszple. Żeby kupić zachodni gramofon dorównujący parametrami wadze ciężkiej Foniki, trzeba się liczyć z wydatkiem od 500 zł wzwyż.
- Obywatel
Przejrzałem całe Allegro również pod kątem zachodnich gramofonów. Zaglądałem też na Ebay i na Świstaka. I co z tego wynikało? Otóż jak znajdowałem coś naprawdę godnego uwagi, to look na cenę i - dzień dobry: od 500 zł w górę.
Znalazłem raz na Świstaku aukcję, która przykuła moją uwagę:
http://archi.inosak.org/db/item13285127_3.html
Ze zdjęcia i z opisu wynikało, że mamy do czynienia z modelem SL-Q33. Podpaliłem się więc niezmiernie bo za takie pieniądze wyhaczyć ten model w takim stanie to istny cud. Po wielkich trudach udało mi się skontaktować ze sprzedawcą. Będąc w trasie nadgoniłem kilkadziesiąt kilometrów, żeby po niego zajechać i co? na miejscu okazało się, że to zwykły SL-QD33 - a więc przeciętniutki gramofonik - w dodatku wcale nie w takim rewelacyjnym stanie, jak opisany. Oczywiście sprzedawcy podziękowałem.
Wniosek: cudów nie ma. Chce się mieć światowej marki gramofon wysokiej klasy, trzeba wyskoczyć z odpowiedniej kwoty. Dlatego też uważam, że za te pieniądze nie dostanie się nic lepszego niż waga ciężka Foniki (Daniel, Fonomaster, Fryderyk, Adam). Zwłaszcza, że gramofony te mają uniwersalny headshell, bardzo dobre ramię i ciężki talerz. Poza tym jest do nich multum części.
Znalazłem raz na Świstaku aukcję, która przykuła moją uwagę:
http://archi.inosak.org/db/item13285127_3.html
Ze zdjęcia i z opisu wynikało, że mamy do czynienia z modelem SL-Q33. Podpaliłem się więc niezmiernie bo za takie pieniądze wyhaczyć ten model w takim stanie to istny cud. Po wielkich trudach udało mi się skontaktować ze sprzedawcą. Będąc w trasie nadgoniłem kilkadziesiąt kilometrów, żeby po niego zajechać i co? na miejscu okazało się, że to zwykły SL-QD33 - a więc przeciętniutki gramofonik - w dodatku wcale nie w takim rewelacyjnym stanie, jak opisany. Oczywiście sprzedawcy podziękowałem.
Wniosek: cudów nie ma. Chce się mieć światowej marki gramofon wysokiej klasy, trzeba wyskoczyć z odpowiedniej kwoty. Dlatego też uważam, że za te pieniądze nie dostanie się nic lepszego niż waga ciężka Foniki (Daniel, Fonomaster, Fryderyk, Adam). Zwłaszcza, że gramofony te mają uniwersalny headshell, bardzo dobre ramię i ciężki talerz. Poza tym jest do nich multum części.
- Jaskier
Re: AEG MC 4420 / MEDION MD 82272 - opinie
Po pierwsze: waga to nie wszystko. Nie jest to decydujące kryterium.
Po drugie: w zachodnich modelach - nie wszystkich - jest lepsza mechanika, zwłaszcza ramienia.
Po trzecie: z tym headshellem to nie do końca jest uniwersalny - kiedyś przymierzałem do Akaia headshella z polskiego i nie pasował - jest o ok. o,5 mm grubszy. I cięższy.
Ale nie potępiam polskich sprzętów, miałem kiedyś Bernarda i miło go wspominam
A poza tym OT się tu zaczyna robić...
Po drugie: w zachodnich modelach - nie wszystkich - jest lepsza mechanika, zwłaszcza ramienia.
Po trzecie: z tym headshellem to nie do końca jest uniwersalny - kiedyś przymierzałem do Akaia headshella z polskiego i nie pasował - jest o ok. o,5 mm grubszy. I cięższy.
Ale nie potępiam polskich sprzętów, miałem kiedyś Bernarda i miło go wspominam

A poza tym OT się tu zaczyna robić...
- kaZ
Mnie się wydaje ,że napewno będziesz b zadowolony z tego Fryderyka niż z jakiejś " chińszczyzny".Mój kolega używa od wieeeelu lat tylko Danieli i chwali sobie.
Daj znać jak podłączysz.
Daj znać jak podłączysz.
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
- Sindsoron
- Kontakt:
UNITRA Fryderyk G-620
ja za mój gramiak dałem ~250zł a był to topowy model nordmende w '79r. ja na twoim miejscu jeszcze troche bym poczekał a na pewno coś porządnego się znajdzie
Collection
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
UNITRA Fryderyk G-620
Gruba przesada.Obywatel pisze:Żeby kupić zachodni gramofon dorównujący parametrami wadze ciężkiej Foniki, trzeba się liczyć z wydatkiem od 500 zł wzwyż.
Allegro i Świstak OK, a co do eBay to pytanie jakie. Polskie aukcje?Obywatel pisze:Przejrzałem całe Allegro również pod kątem zachodnich gramofonów. Zaglądałem też na Ebay i na Świstaka.

A zwróciłeś uwagę, że w tytule aukcji była jasno podana nazwa SL-QD33? Pewnie nie. Fakt faktem sprzedawca zjadł literkę w opisie i wstawił pierwsze lepsze zdjęcie z neta, ale jednak biorąc pod uwagę tytuł to jakie są szanse przypadkowego wstawienia literki D akurat w tej kombinacji znaków?Obywatel pisze:Ze zdjęcia i z opisu wynikało, że mamy do czynienia z modelem SL-Q33.

Bez przesady. Model ten nie różni się aż tak bardzo od SL-Q33. Przede wszystkim ma inne ramię (proste z mocowaniem T4P) oraz inaczej rozwiązany system automatycznego rozpoznawania rozmiaru płyty. Fakt faktem, trzeba przyznać, że jest to lżejszy sprzęt od Q33, ale mimo wszystko nie jest zły.Obywatel pisze:że to zwykły SL-QD33 - a więc przeciętniutki gramofonik
Pełen automat (łącznie z rozpoznawaniem rozmiaru płyty) z bardzo dobrym napędem bezpośrednim oraz kwarcową stabilizacją obrotów, z świetnym ramieniem systemu T4P. Krótko mówiąc, fajny gramofon T4P klasy średniej.
I to ma być coś "przeciętnego", a zarazem gorszego od Unitry G-620?
Obywatel pisze:Wniosek: cudów nie ma. Chce się mieć światowej marki gramofon wysokiej klasy, trzeba wyskoczyć z odpowiedniej kwoty. Dlatego też uważam, że za te pieniądze nie dostanie się nic lepszego niż waga ciężka Foniki (Daniel, Fonomaster, Fryderyk, Adam).

To chyba jakiś żart?Obywatel pisze:bardzo dobre ramię
I dobrze, że są. Mało znam użytkowników gramofonów Unitra, którzy by chociaż raz nie musieli naprawiać/przerabiać swój sprzęt. Innymi słowy, jakość podzespołów i wykonania przez duże Q (nie myląc z kwarcemObywatel pisze:Poza tym jest do nich multum części.

Listę aukcji w ramach odpowiedzi na wyzwanie dorzucę później

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Sindsoron
- Kontakt:
UNITRA Fryderyk G-620
ja poszperałem trochę i znalazłem kilka całkiem ciekawych gramofonów ;p
GRUNDIG PS-2500 (chyba najsłabszy z podanych)
http://allegro.pl/grundig-ps-2500-okazj ... 59725.html
DUAL 1241
http://allegro.pl/pieny-gramofon-dual-c ... 74121.html
AUDIO-REFLEX DD1979 (nie znam tej firmy ale wydaje się całkiem fajny)
http://allegro.pl/audio-reflex-dd1979-f ... 03509.html
TECHNICS SL-221 (bez paska ale to nie jest duży koszt)
http://allegro.pl/technics-sl-221-japan ... 41812.html
TEC 3001 (nie bardzo mam pojęcie w ogóle co to za firma)
http://allegro.pl/tec-3001-i1408691122.html
NORDMENDE RP 1050
http://allegro.pl/nordmende-hifi-rp-105 ... 46220.html
GRUNDIG PS-2500 (chyba najsłabszy z podanych)
http://allegro.pl/grundig-ps-2500-okazj ... 59725.html
DUAL 1241
http://allegro.pl/pieny-gramofon-dual-c ... 74121.html
AUDIO-REFLEX DD1979 (nie znam tej firmy ale wydaje się całkiem fajny)
http://allegro.pl/audio-reflex-dd1979-f ... 03509.html
TECHNICS SL-221 (bez paska ale to nie jest duży koszt)
http://allegro.pl/technics-sl-221-japan ... 41812.html
TEC 3001 (nie bardzo mam pojęcie w ogóle co to za firma)
http://allegro.pl/tec-3001-i1408691122.html
NORDMENDE RP 1050
http://allegro.pl/nordmende-hifi-rp-105 ... 46220.html
Collection
- Obywatel
UNITRA Fryderyk G-620
No, polskich aukcji tam jak na lekarstwo. Ale pisałem, że Ebay przeszukiwałem również pod kątem zagranicznych gramofonów.Wojtek pisze:Allegro i Świstak OK, a co do eBay to pytanie jakie. Polskie aukcje?
W tej aukcji zdjęcie i cała techniczna część opisu dotyczyła SL-Q33. Sprzedawca po prostu zrobił kopiuj/wklej z jakiegoś opisu znalezionego w necie. Domyślałem się, że coś tam może być nie tak z tą aukcją. Niemniej jednak pojechałem obadać no i wyszło jak wyszło. Sprzedawca nie zrobił tego celowo - nie wyglądał na nieuczciwego. Po prostu nie ma zbyt wielkiego pojęcia o gramofonach. Zresztą zaraz po moim wyjeździe zakończył aukcję.Wojtek pisze:A zwróciłeś uwagę, że w tytule aukcji była jasno podana nazwa SL-QD33? Pewnie nie. Fakt faktem sprzedawca zjadł literkę w opisie i wstawił pierwsze lepsze zdjęcie z neta, ale jednak biorąc pod uwagę tytuł to jakie są szanse przypadkowego wstawienia literki D akurat w tej kombinacji znaków?
Z zasady nie ufam gramofonom z prostym ramieniemWojtek pisze: Bez przesady. Model ten nie różni się aż tak bardzo od SL-Q33. Przede wszystkim ma inne ramię (proste z mocowaniem T4P) oraz inaczej rozwiązany system automatycznego rozpoznawania rozmiaru płyty. Fakt faktem, trzeba przyznać, że jest to lżejszy sprzęt od Q33, ale mimo wszystko nie jest zły.
Pełen automat (łącznie z rozpoznawaniem rozmiaru płyty) z bardzo dobrym napędem bezpośrednim oraz kwarcową stabilizacją obrotów, z świetnym ramieniem systemu T4P. Krótko mówiąc, fajny gramofon T4P klasy średniej.
I to ma być coś "przeciętnego", a zarazem gorszego od Unitry G-620?

Wojtek pisze:To chyba jakiś żart?
Aż tak źle to chyba nie jestWojtek pisze:I dobrze, że są. Mało znam użytkowników gramofonów Unitra, którzy by chociaż raz nie musieli naprawiać/przerabiać swój sprzęt. Innymi słowy, jakość podzespołów i wykonania przez duże Q (nie myląc z kwarcem ).

Sindsoron, dzięki za linki. Kilka z nich jest godnych uwagi. Ja nigdy i nigdzie nie powiedziałem, że zagraniczne gramofony nie są godne uwagi. Niemniej jednak już dokonałem zakupu i na jakiś czas przy nim pozostanę.
- vinylfan
- Gramofon: Dual CS 460
Re: UNITRA Fryderyk G-620
Obywatel - wierz mi, nie jest tak źle z polskimi gramofonami jak niektórzy piszą. Sam użytkuję Fryderyka G-620 od ponad 30 lat i wyobraź sobie, że przez ten okres czasu gramofon ani razu się nie zepsuł i nie wymagał napraw. Mało tego, wszystkie elementy do dziś pracują tak jak trzeba. Po zmianie wkładki na lepszą poprawiła się także jakość dźwięku. Mam na swoim wyposażeniu także zagraniczny gramofon (firmy Pro-Ject), który zakupilem 2 lata temu ale stary poczciwy Fryderyk nadal mi służy i to dobrze służy. Wcale nie zamierzam się go pozbywać.
Gramofony:Dual CS 460 + Ortofon OM 10, Unitra G-620 Fryderyk + AT-95E
Odtwarzacze CD: Denon DCD 1500 AE, Technics SL-PG 500A,
Wzmacniacze: Denon PMA 1500AE, Technics SU-V45A,
Kolumny głośnikowe: KEF Q700, Tannoy Mercury 7.4
Odtwarzacze CD: Denon DCD 1500 AE, Technics SL-PG 500A,
Wzmacniacze: Denon PMA 1500AE, Technics SU-V45A,
Kolumny głośnikowe: KEF Q700, Tannoy Mercury 7.4
- Sindsoron
- Kontakt:
UNITRA Fryderyk G-620
mój gramofon ma jakieś 32 lata i też chodzi bardzo dobrze... ale to nie znaczy od razu że jest jakiś super :3
Collection
- Obywatel
UNITRA Fryderyk G-620
vinylfan, też mi się tak wydaje, ale na tym forum to nie jest popularny pogląd.
- Sindsoron
- Kontakt:
UNITRA Fryderyk G-620
powiedzcie mi jaki jest sens kupować polski gramofon (poza sentymentem) skoro za tą samą cenę (a nawet taniej czasami) można kupić lepszy "zachodni" gramofon?
Collection