Kocewicz pisze:Ponadto pewną rozbieżnością jest temat zaprzestania wydawania płyt monofonicznych w ogóle, a zaprzestanie oznaczania ich jako XL. Przecież monofoniczne epki (tak, to też jest płyta) wychodziły jeszcze w 1976 roku, a może nawet jeszcze później.
Dlatego też pytałem o albumy. EP-ki i single to inna para kaloszy. Wiem, że monofoniczne "45-ki" itp. ukazywały się dużo dłużej (też interesujące, do kiedy).
O oznaczeniu "X" nie słyszałem, dziękuję za tę informację.
Kocewicz pisze:Warto też wziąć pod uwagę albumy będące kompilacjami utworów archiwalnych, które oznaczone jako SX, tak naprawdę są monofoniczne (no logika).
To oczywiste, jakkolwiek późniejsze płyty z nagraniami monofonicznymi (lub monofonicznymi i stereofonicznymi na jednym krążku - vide: kompilacje) miały mastering wykonany "w technologii stereo", tak, jak zachodnie płyty po 1968, więc miały swoiste prawo nosić prefiks "SX".
Wojtek pisze:Kocewicz pisze:Nie, chodzi o inny promień zaokrąglenia dna rowka/igły oraz o dużą podatność pionową, jakiej wymagają od wkładek płyty stereofoniczne. Z tego powodu wkładka Uk-8 nie była zalecana do odtwarzania płyt stereo, ale Uk-4/Uk-4M już tak.
Jeśli UK-8 miała większy promień igły to jednak chodziło mi o to samo

Jasne, bez ruchu pionowego byłoby ciężko.
Chodzi o promień zaokrąglenia, czyli - jak rozumiem - o kształt dna rowka, nie tegoż rowka całościową szerokość. Tego nie wiedziałem, dziękuję, Kocewicz. Miałem na myśli właśnie ruch pionowy - stare wkładki, jak Uk8, nie potrafiły tego.
Wojtek pisze:Odtwarzanie płyty stereofonicznej wkładką monofoniczną nie jest dla mnie obce Kocewicz.
Tyle tylko że znam to bardziej z perspektywy zachodniej niż "Bambinowej", że tak powiem.
Ano właśnie. Wkładka monofoniczna a wkładka monofoniczna to jest różnica.

Gdy standard stereo upowszechnił się, zaczęto robić wkładki monofoniczne będące de facto wkładkami stereofonicznymi "miksującymi" kanał lewy z prawym. Ale o tym na pewno wiesz. Późniejsze gramofony monofoniczne "obsługiwały" także wkładkę stereofoniczną, ale to też obaj wiemy.
nowe wkładki monofoniczne dostosowane do odtwarzania płyt stereofonicznych
Chodziło mi o wkładki mono projektowane projektowane z myślą o płytach stereofonicznych, w odróżnieniu od wkładek projektowanych w "erze mono", a więc umożliwiających jedynie ruch poziomy.