Pozwolę się wtrącić...
Przywitałem się w odpowiednim dziale i czas napisać coś o oczekiwaniu wobec swoich przyszłych zakupów. Poszukuję używanego gramofonu dla totalnego świeżaka. Tutaj uwaga, mimo że obejrzałem i przeczytałem trochę materiałów na temat gramofonów - nadal czuję się zielony.
No to jedziemy

:
Cena
Najchętniej zamknąłbym się w kwocie 1000 zł. Mam na myśli tutaj następujący zestaw: gramofon, okablowanie i przedwzmacniacz. Jeżeli nic sensownego w tej kwocie po prostu nie ma, to jestem w stanie przeznaczyć na całość dodatkowe 500-600 zł, czyli końcowy budżet wyniósłby maksimum 1500-1600 zł.
Oczekiwania:
Szukam sprzętu łatwego w obsłudze. Chodzi mi o to, żebym nie musiał ślęczeć godzinami nad sprzętem przy pierwszej próbie jego uruchomienia. Chciałbym, żeby gramofon był możliwie prosty w budowie, niezawodny i ewentualnie łatwy w naprawie. Myślę, że obsługa będzie w tym wypadku pewnie manualna, a napęd paskowy (chociaż półautomatu pewnie nie powinienem wykluczać). Jeżeli chodzi prędkości, to najfajniej by było, gdyby nowy/stary gramofon obsługiwał wszystkie popularne rodzaje płyt (prócz szelakowych

). Trudno jest na ten moment powiedzieć, czy będę się ograniczał tylko do LP, czy też najdzie mnie ochota na EPki i single
Wygląd:
Nie ma to większego znaczenia, bo w większość sprzętu vintage'owego bardzo podoba mi się wizualnie. Jedyne, z czym miałbym pewnie problem, to biały kolor. Do niczego by mi nie pasował, a ta "biel" po wielu latach od opuszczenia fabryki staje się pewnie mocno dyskusyjna.
Co posiadam:
Aktywne głośniki Edifier R2600 + AIM SC808 w kompie. Od wielu lat nie mam amplitunera, nie wspominając o przedwzmacniaczu. Aha, tutaj mała uwaga, na razie nie zamierzam dokupywać całego zestawu stereo. Chcę maksymalnie uprościć tor audio, więc jedyne co na razie chcę kupić prócz gramofonu, to pre-amp. To wystarczy, prawda? Tematu przedwzmacniaczy jeszcze nie zgłębiałem, więc zadam głupie pytanie. Czy ART DJ PRE II byłby ok na początek?
https://www.ceneo.pl/17357159
Zakup i serwisowanie:
Są jacyś sprzedawcy na Allegro, lub OLX, których byście szczególnie polecili? Na co mam zwrócić uwagę, czego się wystrzegać (prócz ewentualnie tak oczywistych rzeczy jak niska ocena sprzedaży)? Polecilibyście jakiś solidny i uczciwy punkt serwisowy w Warszawie?
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i ewentualną pomoc
PS. Czyżby Lenco L75 mógł być sprzętem również dla mnie?