Miałem dzisiaj okazję odwiedzić bibliotekę w swoim rodzinnym mieście, w Wałbrzychu, która od poczatku października prowadzi stały kiermasz płyt winylowych. Niestety na miejscu trafiłem już na pozostałości po winylach, jednak Pani prowadząca ten dział powiedziała, że raz na 2-3 miesiące dokładają do kiermaszu około 100 kolejnych pozycji. Najlepiej starać się pojawić w miejscu zaraz po dostawie, o której dowiemy się ze strony internetowej. Obecnie z tego co zostało to sporo jazzu, bluesa oraz muzyki klasycznej. Głównie wydania polskie, co pewnie dla wielu jest minusem, jednak skoro zespoły polskie to i wydania polskie, cóż zrobić
Co ciekawe na miejscu można także wypożyczyć sporo winyli, wypożyczenie ich jest darmowe, na okres tydzień do dwóch, maksymalnie 5 sztuk. Na miejscu jest też gramofon, więc jest też możliwość odsłuchu, sprzęt bankowo był Unitry, ale modelu już nie sprawdzałem.
Ogólnie cała inicjatywa na plus, w takim dosyć mocno "szarym" mieście jak Wałbrzych to dla mnie spore zaskoczenie, oczywiście pozytywne!
http://atlanty.pl/staly-kiermasz-plyt-winylowych