zbyszek1982 pisze: ↑11 lut 2021, 10:56
które powinno się rozstrzygać we własnym sumieniu.
Generalnie zgoda, tylko trzeba by wyjaśnić jeszcze co to jest sumienie i kto lub co je kształtuje...?
Jakaś religia? Brrr "religia - to opium dla ludu"... Gdzieś to już słyszałem... I no przecież nie "Kler" bo to "pedofile i złodzieje, czarna mafia" itd. (to się słyszy codziennie i to wiele razy)
No to kto inny? Może mass media? Tak, właśnie, np. google powie ci co jest dobre a co złe (mówię ogólnie, nie do Ciebie personalnie Zbyszku)
- chodzi mi o to, że dzisiejsze promowanie "kultu jednostki" to tak na prawdę odarcie człowieka z własnego sumienia właśnie...
czyli stworzenie go bezbronnym. Może sobie krzyczeć, krwawić, upuszczać sobie jad, ale i tak pod pretekstem wolności był i będzie współczesnym niewolnikiem. Kim jest dzisiaj człowiek? Ile jest warty? Ma nazwisko czy numer, który odpowiednia aplikacja pozycjonuje?
Ten rząd zły? Inny będzie lepszy? Uczyni z Polski coś dobrego? Postawi interes Narodowy ponad własny? Jakim narodem łatwiej rządzić (czyt. manipulować) - jednomyślnym, mającym poczucie swojej przynależności i wartości, czy skłóconym, rozbitym i podzielonym?
Plujemy na Kościół (zwracam uwagę, że Kościół to wspólnota ludzi wierzących w jednego Boga, nie budynek czy ów "Kler") a to co niesie współczesna (tak na prawdę stara sprawdzona) ideologia wchłaniamy całym swym umysłem i ciałem, bezkrytycznie, bez sumienia... trzeba by wyjaśnić jeszcze co to jest sumienie i kto lub co je kształtuje...?