Martin Logan CLS, Ayon Triton KT150 z KT88 zamiennie, DAC Stax Talent (2 x PCM63 na 6N26P) + Volumio Pi5 Waveshare 11,9", CD Rotel RCD955 (TDA1541 na 6N9S)... no i oczywiście gramofon Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (shibata na boronie)
To teraz czas na update, kolejna drewniana robótka się szykuje bo właśnie przytargałem dla siebie kawał dębowego klocka :
i z rodziną :
Do zrobienia:
- drewno, całe bez dziur i zadrapań ale odbarwienia od słońca trzeba usunąć, szlif delikatny zrobić i napoić olejem bo pod ręką susza gdy się je głaska. Będzie co robić bo to ponad 100 kilo w komplecie.
- szmaty na maskownicach do wymiany bo dziurki i przetarcia a część chwycona takerem
- przetworniki wszystkie s[prawne, na odsłuchu aż łzy w oczach miałem, razem 8 wstęg i 2 x 12 calowy woofer Watkinsa z podwójną cewką. Przydało by się tylko kosmetykę ogarnąć.
- zwrotnice trzeba przemierzyć i zastanowić się co tam wrzucić bo :
Niech nabiorą temperatury pokojowej a jutro zobaczymy czy Yamaha je ruszy.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2021, 23:22 przez Martynka, łącznie zmieniany 1 raz.
Martin Logan CLS, Ayon Triton KT150 z KT88 zamiennie, DAC Stax Talent (2 x PCM63 na 6N26P) + Volumio Pi5 Waveshare 11,9", CD Rotel RCD955 (TDA1541 na 6N9S)... no i oczywiście gramofon Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (shibata na boronie)
Wjeżdżam na podjazd pod dom, i wnoszę do domu sam przez ogród i taras. Jem dużo jogurtów Ale znosiliśmy je z poprzednim właścicielem z drugiego piętra po schodach, uczucie jakbyś znosił trumnę
Pora na pierwsze domowe odsłuchy...
Pierwsze parę godzin za mną... jak to gra. To jednak już inna liga. Ten 2 x EMIT na wysokich w tym jeden z tyłu i 2 x EMIM na średnich śpiewają niesamowicie. Inny świat. Watkins na basie ma porządne trzepnięcie, czuć i słychać. I ta scena, nie ma głośników, jest obraz, do tego bas który się w scenę wpisuje, jest mocny a do tego nie idzie jako dodatek z głośników tylko jest tam gdzie potrzeba. Yamaha daje radę, przy tych 2 Ohm powinna dawać ponad 300 W więc nie słyszę żadnych spadków czy braków. Za tydzień jak wróci moja lampa zobaczę czy ona też tak dołem zatrzepie czy będzie zadyszka.
No akurat nigdzie nie napisałem że są ładne aczkolwiek podobają mi się. Do tego znikną RS6000 i zrobi się luźniej. Oczywiście renowacja też swoje zrobi.
A mnie się podobają. Klasyczny, monumentalny wygląd.
Czuć moc i siłę. I pięknie się komponuje z umeblowaniem pokoju.
Wiadomo , Infinity.
Gratuluję zakupu.
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Dziękuję @Cracker, planowałem brać Kappa 8 ale RS 2.5 mnie rozłożyło na łopatki.
Tak, RS6000 są na sprzedaż.
Od tego dębu można było czegoś dostać, RS6000 pierwszy raz stoją z maskownicami i już tak nie razi w oczy
za to moje uszy się po prostu rozpływają.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2021, 23:23 przez Martynka, łącznie zmieniany 1 raz.
Wciąż pod wrażeniem wooferów Watkins'a. Jak to potrafi walnąć. Ciekawa konstrukcja. Jeden głośnik, dwie cewki, jedna 4 ohm a druga 2 ohm... równolegle, wykres krzywej impedancji tych głośników to klasyczna "Infinity" W sobotę przekonam się czy lampa na odczepach 4 ohm zniesie spadki do 1,5. Na M4 nie robią żadnego wrażenia. Za to jak trafo w lampie przeżyje to spodziewam się jeszcze większego basowego pierdol...