sprzedam TECHNICS 1410 MK2

Awatar użytkownika
japi

Post autor: japi »

witam,gramofon w b/d stanie zdjęcia mogę wysłać po uprzednim kontakcie, w razie zainteresowania proszę o kontakt na PW lub e-meli kwota 1300 zł (cena do negocjacji) Bolączką w modelach od 1300 do 1500 mk2 jest winda podnoszenia ramienia, które -w większości są połamane i nie do kupienia )ja dorobiłem z duraluminium więc wytrzyma do końca świata i o jeden dzień dłużej ,posiadam fotografie w trakcie dorabiania. Sprzedaje bo udało mi się jakimś cudem dostać model wyżej 1610mk2 (uparłem się na pełny automat ) choć do końca nie jestem przekonany czy dobrze robię ( według znawców tematu,każdy dodatkowy element układu styczny z ramieniem powoduje niepotrzebne rezonanse,dlatego wśród audiofilii preferowane są pełne manuale)
Ostatnio zmieniony 16 lis 2012, 08:23 przez japi, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

japi pisze:Bolączką w modelach od 1300 do 1500 mk2 jest winda podnoszenia ramienia, które -w większości są połamane i nie do kupienia )
Wiem o czym mówisz i nie jest to jakiś specjalny kłopot. Rzadko kiedy spotyka się egzemplarze z niedziałającą windą.
1300-1500 to jedna seria, a 1600-1800 to druga, która też jest znana z "problemowej" windy :)
japi pisze:Sprzedaje bo udało mi się jakimś cudem dostać model wyżej 1610mk2.
Brawo, ale to raczej żaden cud :)

Powodzenia przy sprzedaży. Przydałoby się jeszcze powiedzieć coś o wkładce na tym SL-1410 mk2.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
japi

Re: sprzedam TECHNICS 1410 MK2

Dzięki za cenne informacje :clap:
Ostatnio zmieniony 03 lis 2012, 11:39 przez japi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
japi

japi pisze:Wojtek pisze:Wiem o czym mówisz i nie jest to jakiś specjalny kłopot. Rzadko kiedy spotyka się egzemplarze z niedziałającą windą.
1300-1500 to jedna seria, a 1600-1800 to druga, która też jest znana z "problemowej" windy :)
A to ciekawostka, bo jeden wystawiony 1310mk2 i wszystkie 1410mk2 jakie były wystawione na allegro miały ten feler a nawet jeden ze sprzedających nie wiedział że lada moment też będzie miał z tym problem (poprosiłem go żeby to sprawdził organoleptyczne )i się okazało że miałem racje.Oczywiście go wziąłem ale już jako nie sprawny,ale niczym Frankenstein dorabiając tą winde z aluminium przywróciłem go do życia jako pełno sprawną jednostkę społeczeństwa rodu Technics. A w modelach 1610mk2 nie ma za bardzo co nawalić oprócz małego gumowego paseczka przekazującego napęd na mechanizm podnoszenia ramienia,ot i wszystko w tym temacie.
japi pisze:Sprzedaje bo udało mi się jakimś cudem dostać model wyżej 1610mk2.
Wojtek pisze: Brawo, ale to raczej żaden cud :)
Jak nie żaden cud,to podaj jakieś linki gdzie jest ich tak wiele do kupienia ,bo ja na model 1610mk2 który kupiłem na początku Września polowałem od początku roku i to nie tylko u nas, a i wcześniej patrząc na archiwum allegro od roku 2006 do 2011 były 3 szt.
japi pisze:
Wojtek pisze: Powodzenia przy sprzedaży. Przydałoby się jeszcze powiedzieć coś o wkładce na tym SL-1410 mk2.
A co do wkładki,to kupiłem go z wkładką Excel ES-70s. ale mogę zmienić nowego Ortofona omb 10
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

japi pisze:Oczywiście go wziąłem ale
Nie wiem co w tym oczywistego, ale to nic ;)
japi pisze:A w modelach 1610mk2 nie ma za bardzo co nawalić oprócz małego gumowego paseczka przekazującego napęd na mechanizm podnoszenia ramienia,ot i wszystko w tym temacie.
Tak. To samo dotyczy modeli 17x0 mk2 i 18x0 mk2.
japi pisze:Jak nie żaden cud,to podaj jakieś linki gdzie jest ich tak wiele do kupienia
Żaden cud, bo zarówno on jak i jego bracia pojawiają się u nas w miarę regularnie.
O zachodzie nawet nie wspominam.
Gdyby było inaczej, przez dwa miesiące byś raczej nie znalazł swojego egzemplarza :)
japi pisze:a i wcześniej patrząc na archiwum allegro od roku 2006 do 2011 były 3 szt.
Publiczne archiwum allegro trudno nazwać kompletnym. Nie wiedziałeś?
Sam obserwując serwis przez te lata widziałem więcej ofert tego modelu. Tak samo z 1600 mk2.

Ogółem z takimi opcjami wkładkowymi to dość dobra cena, szczególnie że ma za sobą naprawę :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
japi

Wojtek pisze: Żaden cud, bo zarówno on jak i jego bracia pojawiają się u nas w miarę regularnie.
Dla mnie jest to cud,nie wiem czemu się uparłeś że jest inaczej skoro na przeciągu roku pojawia się 1 lub 2 egzemplarze w wersji 1610 bo w takim kolorze szukałem, na kilku dziesięciu potencjalnych kupców, a nie każdy przecież siedzi całymi dniami w domu przeszukując sieć żeby być pierwszy. W moim przypadku mogę mówić o cudzie bo wyjątkowo wcześnie w tym dniu (wczesne popołudnie) wróciłem do domu jak by przeczucie (wystawiony był na allegro 25 min wcześniej ) więc byłem pierwszy.
Wojtek pisze: Gdyby było inaczej, przez dwa miesiące byś raczej nie znalazł swojego egzemplarza

Wydaje mi się że nie czytasz postów ze zrozumieniem lub czytasz je pobieżnie, po to tylko żeby pokazać że masz masz coś do powiedzenia-dla przypomnienia
japi pisze: Jak nie żaden cud,to podaj jakieś linki gdzie jest ich tak wiele do kupienia ,bo ja na model 1610mk2 który kupiłem na początku Września, polowałem od początku roku i to nie tylko u nas
Awatar użytkownika
Kocewicz
Kontakt:

Post autor: Kocewicz »

japi pisze:Dla mnie jest to cud,nie wiem czemu się uparłeś że jest inaczej skoro na przeciągu roku pojawia się 1 lub 2 egzemplarze w wersji 1610 bo w takim kolorze szukałem
Nie masz pojęcia o cudach. Niektórzy pewnych modeli (niekoniecznie gramofonów, to się może nawet płyt tyczyć) szukają latami, trafiając w końcu na zdekompletowany egzemplarz w miernym stanie. Ty czekałeś 2 miesiące i podano ci na tacy kompletną sztukę z podzespołem do wymiany. To, że coś w danej chwili nie jest dostępne na "kup teraz!", nie jest argumentem dla cudu ;)
Are you Shure?
Awatar użytkownika
japi

Kocewicz pisze: Ty czekałeś 2 miesiące i podano ci na tacy kompletną sztukę z podzespołem do wymiany
Sorry że ci to powiem ale jesteś już drugim na tym forum który czyta bez zrozumienia,po raz kolejny dla przypomnienia
japi pisze:japi pisze:Jak nie żaden cud,to podaj jakieś linki gdzie jest ich tak wiele do kupienia ,bo ja na model 1610mk2 który kupiłem na początku Września, polowałem od początku roku i to nie tylko u nas

po za tym nie wiem o co ci chodzi
Kocewicz pisze: podano ci na tacy kompletną sztukę z podzespołem do wymiany

Głównym tematem jest model 1410mk2 do sprzedania a nie model 1610mk2 który kupiłem
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

japi pisze:Dla mnie jest to cud,nie wiem czemu się uparłeś że jest inaczej skoro na przeciągu roku pojawia się 1 lub 2 egzemplarze w wersji 1610 bo w takim kolorze szukałem, na kilku dziesięciu potencjalnych kupców, a nie każdy przecież siedzi całymi dniami w domu przeszukując sieć żeby być pierwszy. W moim przypadku mogę mówić o cudzie bo wyjątkowo wcześnie w tym dniu (wczesne popołudnie) wróciłem do domu jak by przeczucie (wystawiony był na allegro 25 min wcześniej ) więc byłem pierwszy.
O to mi chodzi. Cud subiektywny. Brawo :)
japi pisze:Wydaje mi się że nie czytasz postów ze zrozumieniem lub czytasz je pobieżnie, po to tylko żeby pokazać że masz masz coś do powiedzenia-dla przypomnienia
"Pardą", mój błąd, ale podobnie jak Kocewicz, przy takiej składni zdania pomyślałem, że szukałeś od września, a nie od stycznia 2012 :)

Tutaj jest jeden użytkownik, który chyba miał niekompletny SL-1410 mk2 (bez pokrywy?) i coś jeszcze z nim było, a szukał kompletnego.
Chyba Reymont. Teraz jednak nie wiem co planuje.

Najwyżej jak nikt się nie zgłosi to wystawisz na aukcję, z pewnością pójdzie.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
japi

OK.pardą przyjęte,może tak być że jak się czyta po nocach to się zdania rozmywają i wychodzą brednie.Chciałem wkleić parę fotek z reanimacji 1410mk2 jak to spłodziłem ale pliki są za duże bo robione w wysokiej rozdzielczości, jak mi się uda zmniejszyć to wkleję ale e-mailem mogę przesłać w pełnej rozdzielczości
Awatar użytkownika
Reymont

Post autor: Reymont »

Wojtek pisze: Tutaj jest jeden użytkownik, który chyba miał niekompletny SL-1410 mk2 (bez pokrywy?) i coś jeszcze z nim było, a szukał kompletnego.
Chyba Reymont. Teraz jednak nie wiem co planuje.
Mam 1500 mk2 ;)
Brak pokrywy, sprężyny zawieszenia zużyte, co skutkuje słabym tłumieniem drgań i nieznacznym buczeniem na skutek kontaktu z obudową.
Szukam jakiegoś automatu 1xx0 mk2. Najlepiej czerń.
Awatar użytkownika
japi

Jak obiecałem parę fotek z reanimacji windy podnoszenia ramienia w 1410mk2:
Załączniki
P1020862.JPG
P1020861.JPG
P1020860.JPG
P1020859.JPG
2012-09-22 23.36.39.jpg
2012-09-22 23.36.51.jpg
2012-09-24 22.51.47.jpg
2012-10-03-123.jpg
2012-10-03-130.jpg
2012-10-03-133.jpg
kielek

Post autor: kielek »

Obróbka ręczna na światowym poziomie :D
Awatar użytkownika
japi

Dzięki ale mogłoby być lepiej ''pierwsza sztuka przeważnie jest wyznacznikiem i drogowskazem do drugiego jeszcze lepszego''
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

japi pisze:może tak być że jak się czyta po nocach to się zdania rozmywają i wychodzą brednie.
Najlepszy dowód: zauważyłem te Twoje dwie pierwsze odpowiedzi i ich późniejsze edycje ;)

Świetna robota z tym elementem windy. Dzięki za foty.
Wsparcie finansowe forum
Zablokowany