Ja też

I póki co nie czuję się z tym zbyt dobrze

Ja też
Właśnie czytałem, dlatego staram się trochę chłodniej (ale tylko trochę
"Na pałę" mi w zupełności wystarczy, mega! Dzięki.
Coś gdzieś mi dzwoni, tylko jeszcze nie wiem, w której parafii.
StarRock, to popatrz co mi wpadło w ręce:
Widzę, za dużo wkładek nie przerobiłem i taka podatnośc dla mnie ewenementem
Gratuluję zakupu.koscidogitary pisze: ↑28 sty 2021, 14:15Bardzo cieszy mnie fakt, że dla Denona DL-103S (na oryginalnej igle)
Bingo, niemniej oczywiście im ostrzejszy szlif tym stosowanie niskiej podatności miało już nieco mniej sensu, choć trendy w tym zakresie się zmieniły (kiedyś była to jednak naczelna obawa zużywania się rowka w płytach).koscidogitary pisze: ↑28 sty 2021, 14:15- Zakładam, że im wyższa podatność tym mniejszy rekomendowany nacisk (kiedyś myślałem, że nacisk zależy głownie od "ostrości" szlifu, ale jak się okazuje to sprawa mniejszej wagi niż zależność podatności do nacisku).
Podatność jest stałą wartością, co najwyżej może zmienić się z wiekiem, razem ze zmianą we właściwościach zawieszenia igły.koscidogitary pisze: ↑28 sty 2021, 14:15Zastanawiam się tylko, czy 'stała podatność dynamiczna' wkładki np. tego Denona 103S zmieni się np. przy zmniejszeniu nacisku o połowę, lub np. jego zwiększeniu dwukrotnie czy może ona zawsze będzie stała...?
Raczej zerowa. A przynajmniej - znajdziesz wkładki które miały szeroki spektrum igieł, od wysoko-podatnych na 1g po sztywniaki na 4-5g, a napięcie wyjściowe było to samo.koscidogitary pisze: ↑28 sty 2021, 14:15Ciekawe czy i jaki wpływ na podatność ma np. obciążenie elektryczne wkładki...?
Tak, mało było igieł z tak wysoką podatnością - kwintesencja myśli technicznej obracającej się wokół lepszości ultra-lekkich ramion nad innymi
Zgodnie z instrukcją 14,5g - 23,5g (w tym oryg. headshell 12,5g).
To nie masa efektywna ramienia tylko przedział masowy zalecanych kombinacji wkładka+headshell, a przynajmniej tak to brzmi.
Racja - na forach piszą, że efektywna waga ramienia ok 14g, w tym headshell waży 10g (co ciekawe, w serwisówce podane jest 12g, natomiast w instrukcji zwykłej 10g...). Nie mogę tego zweryfikować, bo gramofonu jeszcze nie mam, czekam na rzut od PawelcaWojtek pisze: ↑15 sie 2021, 23:27To nie masa efektywna ramienia tylko przedział masowy zalecanych kombinacji wkładka+headshell, a przynajmniej tak to brzmi.
Masa efektywna ramienia nie jest wyrażana jako przedział wartości.
Jesteś pewien tej masy ori headshella? A nie czasem 10.5g?
Tak czy siak - Shure V15 III z ori igłą to może nie bardzo będzie pasowało, ale z jakimś zamiennikiem (które zwyczajowo są sztywniejsze i nie pracują pod 1g tylko wyżej, tj. 1.25g i wyżej) to myślę że powinno się załapać. Niemniej - nie przesadzałbym z masą headshella w tym wypadku.
Dla ścisłości masa efektywna nie waga. To wielkość dynamiczna powiązana z ruchem i bezwładnością