Racja, RCA wygląda lepiej - zmienione. Nie jest to priorytet dźwięku, jest to priorytet funkcjonalności. Jest ogrom wzmacniaczy spełniających ten wymóg również wśród starszych sprzętów. Osobiście nie widzę tutaj problemu i powodu do rezygnacji z jednego ze źródeł.
5 wejść liniowych... Takie standardy przy integrach to wchodziły bardziej w latach '80tych już, kiedy oprócz typowego AUX, TUNER oraz dwóch pętli magnetofonowych dochodziło jeszcze osobne wejście pod CD itp.
Innymi słowy - da się zrobić, ale jest to jednak pewne ograniczenie.
Alternatywa to jakiś mixer/przepinak, czyli osobne pudełko co ogarnie 3-4 źródła, a korzysta z jednego po stronie wzmacniacza.
Protek słyszałem Onkyo 8670 i to dobry wzmacniacz ale moim zdaniem do bólu neutralny. Myślę, że w Twoim przypadku dobrze byłoby dołożyć mu jakieś ciepłe kolumny. Zwróć jeszcze uwagę na starsze 8270 i 8470, bo podobno grały trochę lepiej. Najlepiej byłoby szukać jeszcze wyżej czyli 8x90 ale aktualnie może być trudno zmieścić się w budżecie. Co do Rotela to poczytaj jeszcze o RA-840BX4. 960BX opierał się na nim ale mówią że poprzednia seria jednak była lepsza. Tutaj wymienione przez Ciebie Tannoye z drugiego tematu byłyby niezłe do kompletu na zasadzie złagodzenia Rotela.
Poza tym warto poczytać o Arcam Alpha 9 - da się jeszcze trafić w okolicach 1000 zł. Oraz o Cambridge Audio A500. Bardzo fajne i dość uniwersalne wzmacniacze. Wszystkie z tego co kojarzę spełnią Twoje wymagania w kwestii pięciu wejść.
Na śmieszki z tego tematu i tematu o kolumnach nie zwracaj uwagi. U nas na forum w tych tematach króluje głównie niemiecki "głęboki vintage" najlepiej w stanie wizualnym powystawkowym i akurat trudno o poradę czy opinie na temat sprzętu ciut nowszego
Witam. Czy ten wzmacniacz jest wart zainteresowania i ewentualnie do jakiej kwoty opłaca się licytować aby nie przepłacić. Czy będzie odpowiedni do gramofonu Dual 701 z Shure V15III? A może doradzicie coś innego lepszego w kwocie do ok 1500zł. Do wzmacniacza chcę podłączyć jakieś mniejsze kolumny ( będę szukał w odpowiednim wątku ), odsłuch z ok 2m. https://allegro.pl/oferta/luxman-l-410- ... 9942663313
Z góry dziekuję za podpowiedź, jestem kompletnym laikiem, poza tym co doczytałem na forum
a nie chcesz opylić yamaszki póki jest na gwarancji? ja za taką samą srebrną 2 m-ce temu dostałem 1600zl i klient przyjechał na 2 dzień od wystawienia oferty na olx. szkoda mi bardzo nie było sprzedać bo kupiłem w niezłej cenie. ale też się z rok czaiłem bo niby szkoda było, bo do drugiego pokoju, bo coś tam.a tak masz dodatkowy $ na lepszy wzmacniacz, lepszą wkładkę do gramofonu. fajny tuner do radia kupisz niedrogo a do tv jakiś tani dac od toppinga czy smsl. i nie masz 2 klamotów na szafce. tym samym możesz zwiększyć budżet na wzmacniacz.
No i tak jak proponowaleś Ebola1972 yamaszka ma nowego właściciela dzięki za podpowiedź... Mądrego warto posłuchać
Sony PS-X4, 205ED B-SAS od Jico,
PreamP Dyskretniok.
HiFiBerry Digi2 Pro +, ubp-x700, Dac MFD 6N3P; Yamaha M 4, C 4 ;Ayon Audio Scorpio,
Tellurium q ultra black ll, 2497 Mogami.
Tellurium Q Silver,Harbeth C7ES-3
a nie chcesz opylić yamaszki póki jest na gwarancji? ja za taką samą srebrną 2 m-ce temu dostałem 1600zl i klient przyjechał na 2 dzień od wystawienia oferty na olx. szkoda mi bardzo nie było sprzedać bo kupiłem w niezłej cenie. ale też się z rok czaiłem bo niby szkoda było, bo do drugiego pokoju, bo coś tam.a tak masz dodatkowy $ na lepszy wzmacniacz, lepszą wkładkę do gramofonu. fajny tuner do radia kupisz niedrogo a do tv jakiś tani dac od toppinga czy smsl. i nie masz 2 klamotów na szafce. tym samym możesz zwiększyć budżet na wzmacniacz.
No i tak jak proponowaleś Ebola1972 yamaszka ma nowego właściciela dzięki za podpowiedź... Mądrego warto posłuchać
to jeszcze kup chromecasta i będzie Pan zadowolony
Sony PS-X50
lampa EL34 by Misse, Yaqin MS-30L, Ugoda
Preamp PeeCeeBee
pre MaCaBRiaa
Philips CD 350 (mod by Martynka) Beogram CD 7000
DAC Topping D50S l1541gold dac (mod by Martynka)
Kolumny DIY
Dołączyłęm dzisiaj do szacownego grona forumowego - witam się i od razu liczę nieskromnie na pomoc w doborze sprzętu .
Stałem się szczęśliwym posiadaczem gramofonu, wybranego także po lekturze różnych wątków z podpowiedziami w tym zakresie. Więc de facto dzięki Wam . Zakupiłem Duala CS455 gold - i teraz przede mną kolejny krok: wzmacniacz/amplituner i kolumny.
Będę wdzięczny za poradę: preferowane brzmienie ciepłe, pokój ok. 20 m2, planowane głośniki podstawkowe, total kasy na wzmak+monitory ok. 1500-1700 zł.