valv pisze: ↑15 gru 2020, 20:20
Koniecznie postaraj się zrobić prześwietlenie. Koniecznie!
Teraz się o tym mówi więcej ale w lutym, marcu... nie myślałem o tym, badania zrobię.
Ogólnie mam wrażeni że po wirusie wróciłem do "starej" formy tzn. trwało to kila tygodni, byłem odczuwalnie słabszy, czułem to "coś" w płucach
ale już w lato wycieczka rower 80 km dziennie trasa x 3 dni bez problemu dałem radę, teraz też jak jest możliwość to gramy na sali w siatę i unihokeja - mam wrażenie że z formą jest jak było, ( wczoraj grałem, było ok, bardziej mięśnie bolą )
rowerem codziennie jadę do roboty, to tylko parę km ale zawsze... ogólnie w sezonie bardzo dużo ruchu na ogródku,
pewnie jakąś cześć płuc mi zeżarło, ale w mym wieku poziom zużycia części jest już powyżej 50%
coś tam czuje, tylko może tylko już podświadomie.. nie wiem.
chyba miałem szczęście na lżejszą odmianę wczesnego Covidka
a co do zarażenia; nie wiem kiedy sie to stało, ale było tak:
początek 2020 ferie 1 tydzień, narty, Francja 7 dni, powrót przez Włochy - autobus ful, nikt wtedy nie myślał o maseczkach, mnie dopadło po powrocie ale kolega z siedzenia obok - nic. reszta autobusu którą znam - nic, ( teraz ich dorwało..)
koleżanka małżonka - nic ( ale ona jest antywirusowa na wszystkie bakterie) w robocie nic się nie działo jeden kolega chorował na 12 w zespole ...
myśle tak, złapałem w drodze powrotnej - jakaś stacja czy WC- ale było za wcześnie bym zaraził innych, wykluło się już w domu,
ale czy tak było ?
ogólnie jest to coś co ewidentnie chce zrobić człowiekowi krzywdę, takie odczucie mi zostało,
może to że jestem aktywny i trochę fizycznie rozruszany i bez innych chorób przewlekłych, pozwoliło mi przejść w miarę łagodnie...
ale osoby starsze są mocno zagrożone, wiem co pisze bo kilka osób znałem osobiście lub z widzenia,
przegrały walkę z Covid a pewnie by mogły kilka lat jeszcze pożyć...
trzeba być ostrożnym.
Dom - JVC QL-Y3F, Grace F-8, PRE by Jaceulek, Acoustic Research X-07, ATL HD 311.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.