viewtopic.php?f=49&t=13431
viewtopic.php?f=49&t=9744
no to do szkolenia
To może być problem, bo trzeba wiedzieć co kupić by pasowało i potem prawidłowo założyć. Techniczny to ja jestem ale jak trzeba
No niestety budżet jest nieprzekraczalny. Coś z tego co wysłałem się nadaje? Ewentualnie takie Duale może?jaca1970 pisze: ↑08 gru 2020, 23:16https://allegrolokalnie.pl/oferta/kolum ... age-jbl-43
Wiem drożej są.. ale to jest kawał dobrych głośników
jak nie zapytasz czy sprzeda poniżej 1000 razem z wysyłką to się nie dowiesz....
No niestety nie sprzeda. W takim razie czekam na opinię kogoś innego. Dorzucam jeszcze coś takiego https://allegrolokalnie.pl/oferta/kolum ... age-sansui od analizy, zaproponował mi je pan sprzedający Merantze
wtrącę swoje 3-groszejanik31 pisze: ↑09 gru 2020, 03:33To może być problem, bo trzeba wiedzieć co kupić by pasowało i potem prawidłowo założyć. Techniczny to ja jestem ale jak trzeba
przykręcić jakąś listewkę czy wymienić zawias w szafce itp. ale tutaj to sprawa trudniejsza. Kolumny Philips to nie Canton.
Nawet nie wiem czym się sugerować a czym nie z tego wątku. Inaczej nawet zbudowane są, nie wspominając o parametrach
starych kondensatorów oraz takich, które mógłbym zastosować jako zamienniki.
W pełni się zgadzam, a Philips to ciekawy, niedoceniany przez wielu producent kolumn. Niektóre linie i modele kolumn starszej daty to jest klasa. Na tym forum jednak nie są "na topie"...Inna sprawa że te starsze Philipsy są zdecydowanie mniej popularne niż np. Cantony. I to, że marka jest postrzegana powszechnie, a nie kojarzona tylko z audio.kulek123 pisze: ↑09 gru 2020, 10:50Dlatego trzeba uważać najlepiej zobaczyć, posłuchać itd. Dla przykład poniżej link, sam bym je kupił ale wtedy musiałbym się z domu wyprowadzićświetna średnica, świetne wysokie no i basu pod dostatkiem do około 20m2. No ale trzeba dać im troszkę "erca"
https://allegro.pl/oferta/philips-22-rh426-9980354566
Czytajcie ze zrozumieniem. Co to ma do rzeczy w ogóle? Czy my tu rozmawiamy o tym które kolumny lepsze a które gorsze??? Tu chodzi o instrukcję jak wymienić kondensatory w kolumnach Canton a nie w zupełnie innych jakimi są kolumny Philips. Ew. czy je w ogóle wymieniać. A skoro już poruszyłeś dodatkowo drugi temat jakim jest kupowanie kolumn do renowacji, to co powiesz na to, że są aukcje jak ta moja np., że nie było napisane, że są to kolumny "do renowacji". Bo co to znaczy "do renowacji"? nie w pełni sprawne? Te są sprawne w 100% wg. sprzedawcy. A jak ktoś chce czegoś więcej, bo mu dźwięk nie leży, to może rzecz jasna sobie coś wymieniać. Te kolumny, które kupiłem nie były nigdy rozbierane, czyli tak jak je producent wyprodukował, takie są. A są z roku 87. Są do renowacji wg. Ciebie? Czy dałem za nie dużo czy nie, to nawet nie wiem, bo trudno to wycenić. Podałem cenę ale nikt się nie wypowiedział czy to drogo czy nie. Jeśli dźwięk będzie zajebisty z nich, to może nawet nie będę nic ruszał a jeśli dobry lub bardzo dobry, to pomyślę. Z tym, że bez instrukcji do tego konkretnie modelu raczej się nie obejdzie. Nie jestem na tyle biegły w elektronice, by patrząc na instrukcję wymiany kondensatorów w kolumnach Philips (czy jakichkolwiek innych niż Canton Karat 300) zrobić to prawidłowo. Nawiasem mówiąc jeśli dźwięk będzie zaledwie dobry, mogę kolumny zawsze zwrócić.kulek123 pisze: ↑09 gru 2020, 10:50wtrącę swoje 3-groszejanik31 pisze: ↑09 gru 2020, 03:33To może być problem, bo trzeba wiedzieć co kupić by pasowało i potem prawidłowo założyć. Techniczny to ja jestem ale jak trzebajaca1970 pisze: ↑08 gru 2020, 11:04
warto.
chyba nie ma takiej, zrobiłem to ostatnio prawie sam... zobacz post Philipsy KD
viewtopic.php?f=45&t=16075
przykręcić jakąś listewkę czy wymienić zawias w szafce itp. ale tutaj to sprawa trudniejsza. Kolumny Philips to nie Canton.
Nawet nie wiem czym się sugerować a czym nie z tego wątku. Inaczej nawet zbudowane są, nie wspominając o parametrach
starych kondensatorów oraz takich, które mógłbym zastosować jako zamienniki.Oczywiście Philips to nie to samo co Canton ale jeżeli są tak dobre jak moje Philipsy to są to zaj...te kolumny
. Ja swoje kupiłem tanio bo do renowacji i nie piszę tego żeby Ciebie namawiać do tej drogi ale jeżeli kupujesz kolumny "odpicowane" to płacisz właśnie za tą pracę którą ktoś wykonał i niestety często się zdarza że wykonał źle
a grube pieniążki trzeba dać. Dlatego trzeba uważać najlepiej zobaczyć, posłuchać itd. Dla przykład poniżej link, sam bym je kupił ale wtedy musiałbym się z domu wyprowadzić
świetna średnica, świetne wysokie no i basu pod dostatkiem do około 20m2. No ale trzeba dać im troszkę "erca"
https://allegro.pl/oferta/philips-22-rh426-9980354566
K
Czyli każde kolumny nie ważne ile kosztowały ale są starsze niż x lat nadają się chyba do renowacji tak naprawdę?. Chyba, że trafi się jakieś kolumny po renowacji ale prawdę mówiąc nie trafiłem na taką aukcję (przynajmniej na allegro). Pytanie co znaczy grają bez zarzutu albo jak poznać, że coś jest zużyte/do wymiany? Ja np. już wiem, że nie jestem zadowolony z tych Cantonów ale grają prawidłowo. Nic w nich nie trzeszczy, nie świszcze, nie rezonuje. Natomiast nie wiem czy grają jak nowe. Podobno trzeba mieć jakieś specjalne mierniki by pomierzyć pojemność kondensatorów oraz zmierzyć jakiś parametr ESR. Jako, że się na tym nie znam a dodatkowo mam możliwość zwrotu, to będę je zwracał. Chciałem kupić lepsze kolumny niż mam a kupiłem gorsze. No i 120zł w plecy, bo tyle zapłacę za przesyłki.kulek123 pisze: ↑10 gru 2020, 07:59Kolego Janik31 niepotrzebnie się tak denerwujesz, obiecuję że nie będę już pisał nie na tematDokładnie tak jak napisałeś jak będą grać bez zarzutu to nie ma sensu w nich grzebać więc niepotrzebnie się zajmujesz kondensatorami na zapas. Co to jest renowacja? porysowany lub zmatowiony lakier, odrapane maskownice, zdegradowane po latach wytłumienie, wyschnięte kondensatory itd. ale kolumny sprawne i grają.