Jestem zrozpaczony gramofon działał, dopóki nie dorwało się do niego 14 letnie dziecko kuzynki w trakcie mojej nieobecności.

Chyba zakupie nową igłę , podejrzewam małolata o próbę udawania DJ-a
Dlaczego? Przy igle DN 239 powinieneś ustawić na 2.5g.set pisze:ustawiłem nacisk na 2.0
Dla ułatwienia: igła Dual DN 239 jest taka sama jak igła w Audio Technica AT-3600 lub AT-91.set pisze:Chyba zakupie nową igłę
Wprawdzie serwisem nie jestem, ale za to jestem z Bielska i jakieś pojęcie o gramofonach mamset pisze:Witam
Mam pytanie odnośnie kalibracji gramofonu. Czy znacie jakiś serwis w którym można to zrobić ?
W okolicach Pszczyny, Czechowic,Bielska, Tychów
Próbowałem zwiększać i zmniejszać nacisk do 3,5 gWojtek pisze:Dlaczego? Przy igle DN 239 powinieneś ustawić na 2.5g.
Mogę kilka złotych zainwestowaćWojtek pisze:Dla ułatwienia: igła Dual DN 239 to to samo co Audio Technica AT-3600 lub AT-91.
Ewentualnie możesz też zmienić całą wkładkę na AT-95E (wyższa klasa, a też jest tania).
Bardzo chętnie skorzystam z pomocy ale jeszcze spróbuje sam wymienić igłę lub wkładkę, jeśli się nie powiedzie na pewno się odezwę.JacK pisze:Wprawdzie serwisem nie jestem, ale za to jestem z Bielska i jakieś pojęcie o gramofonach mamCzasami mam też trochę wolnego.
Aha. No to zakładając że antyskating jest sprawny przy tym ramieniu to raczej tak czy siak igła jest do wymiany.set pisze:Próbowałem zwiększać i zmniejszać nacisk do 3,5 g
Warto.set pisze:Mogę kilka złotych zainwestowaćjeśli warto moją wkładkę zmienić ?
Na poprzedniej wkładce gramofon grał gorzej dlatego trudno stwierdzićWojtek pisze:Na starej igle było to samo?
Kalibracje robie według szablonu który dostałem wraz z wkładką. nacisk ramienia mam na 1,75Wojtek pisze:Ramię masz OK wyważone po montażu nowej wkładki?
Czy montowałeś wkładkę zgodnie z jakimś szablonem?
Tzn. chodzi tutaj o pozycję wkładki przy montażu. Skoro tak to jest raczej OK.set pisze:Kalibracje robie według szablonu który dostałem wraz z wkładką.
Dlaczego niższy niż optymalny? Czy ta decyzja jest czymś podyktowana?set pisze:nacisk ramienia mam na 1,75