Mikstura forumowa
- 2rzyn
- Gramofon: Technics SL-D3
-
- Gramofon: Sony PS4
Re: Mikstura forumowa
A co myślicie o zastąpieniu Mirasolu płynem nabłyszczającym do zmywarki?
Mirasol oddałem razem z powiększalnikiem i na razie nie chce mi się całej butelki zamawiać.
&
Mirasol oddałem razem z powiększalnikiem i na razie nie chce mi się całej butelki zamawiać.
&
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jeśli nie szkoda Tobie płyt to możesz oszczędzać na pierdołach, jasne.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
- tuczi77
- Gramofon: Kenwood KD-7010
CAŁA butelka kosztuje nieCAŁE 27 zł z wysyłką... Straszne pieniądze
https://allegro.pl/oferta/tetenal-miras ... 9201498982
https://allegro.pl/oferta/tetenal-miras ... 9201498982
Kenwood KD-7010 | Goldring 1042 | Schiit Mani | Kenwood KA-801 | Canton GLE 100
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
To już lepiej dodać trochę Ludwika. Środki do zmywarki to agresywne świństwo - nabłyszczacze mogą np. zostawiać jakiś film na powierzchni płyt.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Jest: Technics SL-1610 MKII
- kraf101
Takie pytanie,
czy poza ceną, jest jakaś różnica w działaniu Mikstury, jakby zamiast IPA użyć akcyzowego przyjaciela C2H5OH, 95%?
Powiem, że przy Miksturze, po umyciu 10 płyt czułem się nieźle podtruty (bez sensacji, ale czułem, że pora zakończyć).
Co ciekawe kilka dni wcześniej umyłem 20+ płyt za pomocą oryginalnego Knosti i bez żadnych takich.
Czy to ja jestem takim wrażliwcem, czy może to powszechniejsze zjawisko?
Organoleptycznie rzecz ujmując, bukiety obu płynów wydają się być bardzo podobne "w smaku", ale podczas mycia bukiet Mikstury jest znacznie bardziej intensywny.
Zatem pytam, czy izopropanol ma jakieś lepsze właściwości w stosunku do akcyzowego? Bo jeżeli jest to samo, to byłbym skłonny przepłacić 7,50 na 0,5l dla przyjemniejszych doznań węchowych.
W załączeniu, przesyłam widok Mikstury po 10-u płytach (ubytek circa 75ml) i pytanie, czy na 10 płyt, to widok w miarę normalny, czy wskazuje, że straszna fleja jestem?
Pozdrawiam
czy poza ceną, jest jakaś różnica w działaniu Mikstury, jakby zamiast IPA użyć akcyzowego przyjaciela C2H5OH, 95%?
Powiem, że przy Miksturze, po umyciu 10 płyt czułem się nieźle podtruty (bez sensacji, ale czułem, że pora zakończyć).
Co ciekawe kilka dni wcześniej umyłem 20+ płyt za pomocą oryginalnego Knosti i bez żadnych takich.
Czy to ja jestem takim wrażliwcem, czy może to powszechniejsze zjawisko?
Organoleptycznie rzecz ujmując, bukiety obu płynów wydają się być bardzo podobne "w smaku", ale podczas mycia bukiet Mikstury jest znacznie bardziej intensywny.
Zatem pytam, czy izopropanol ma jakieś lepsze właściwości w stosunku do akcyzowego? Bo jeżeli jest to samo, to byłbym skłonny przepłacić 7,50 na 0,5l dla przyjemniejszych doznań węchowych.
W załączeniu, przesyłam widok Mikstury po 10-u płytach (ubytek circa 75ml) i pytanie, czy na 10 płyt, to widok w miarę normalny, czy wskazuje, że straszna fleja jestem?
Pozdrawiam
-
- Gramofon: Technics D202, Q202
Płyty były bardzo brudne. Ja kiedyś kumplowi zestaw wykopany z piwnicy po kilkunastu latach myłem. Pierwsze pięć płyt i taki kolor był jak na obrazku wyżej Trochę płyt było do umycia więc uznałem że trzeba je wstępnie pod kran wrzucić i dopiero na myjkę. Było sporo lepiej ale mimo wszystko widać było po płynie że płyty swoje przeleżały w niegodziwych warunkach
- gravediggie
- Gramofon: JVC & Schneider
No płyty stare niemyte szybko Ci płyn ufaflają. Jak dla mnie widok bez sensacji.
JVC JL-A1|Shure M75|MMCF10|Dual CV 6020|Canton Karat 920
Milijon kabli..
Milijon kabli..
- koscidogitary
To pytanie już tu było, odpowiedź brzmi: nie, nie można użyć.
Generalnie zachęcam do przeczytania całego wątku ponieważ, poza objawami zatrucia, znajdziesz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania (!)
Jakiego stężenia użyłeś? Czy miałeś pouchylane okna w pomieszczeniu? Jakie miałeś objawy? Masz jakieś choroby o podłożu pulmonologicznym?
Czy jesteś pełnoletni i spożycie stężonego alkoholu w większych ilościach nie jest Ci obce?
- Pytam poważnie.
Możesz kupować gotowy płyn Knosti jeśli mikstura się nie sprawdza.
Tak, jest to czysty izopropanol. Spirytus to produkt organiczny, pochodna cukru. Wylej trochę na płytę, w pobliżu labela, poczekaj do wyschnięcia, zobacz efekt.
Normalny. Jedni to filtrują przed ponownym użyciem, inni utylizują i myją świeżym roztworem.
-
? jaką miałeś "osmozę"? czy mierzyłeś tę wodę konduktometrem (TDS)? jak tak; to czy było "zero"?koscidogitary pisze: ↑29 wrz 2020, 17:05Aaa, zapomniałem dodać, robiłem próby z domową osmozą. Z braku laku dobry kit, ale po odparowaniu zostawiała ślady na gładkich miejscach płyty.
właśnie myślałem aby dolać "osmozy" (RODI) w konfiguracji: pianka/włóknina 5 mikronów, węgiel aktywowany, pianka/włóknina 1 mikron, membrana osmotyczna a na koniec żywica dejonizacyjna MB-20 (do takiej mam dostęp, często używana przez akwarystów). TDS przy sprawnej membranie i świeżych wkładach, przez co najmniej kilkadziesiąt litrów - w zależności od "zabrudzenia wody wejściowej" - pokazuję "000". to bardzo czysta woda; nie samo H2O wprawdzie, ale w najczystszej demineralizowanej w handlu też samo H20 nie pływa .
używa może ktoś regularnie wody RODI do mikstury? a może zdecydowanie nie bo...?
- kraf101
No zobaczymy Ciekawe czy różnice będzie widać gołym okiem pod lupą, czy pod mikroskopem?koscidogitary pisze: ↑10 gru 2020, 12:49Tak, jest to czysty izopropanol. Spirytus to produkt organiczny, pochodna cukru. Wylej trochę na płytę, w pobliżu labela, poczekaj do wyschnięcia, zobacz efekt.
Test jest.
Akcyzowy vs izopropanol
Mikstura Forum vs Mikstura etanol (obie używane)
H2O Orlen vs Kranówka
Czyste Knosti
- koscidogitary
- koscidogitary
- kraf101
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
U mnie też się pojawiają zacieki na dead waxie. Ale to chyba nic poważnego.
Polmos lepszy bo krajowy? (i bardziej cieszy Vateusza )
Polmos lepszy bo krajowy? (i bardziej cieszy Vateusza )