Kolejnego etapu pierwotnie nie planowałem. Wydawało mi się, że zasilacz zbudowany jak pokazałem wcześniej wystarcza, jednak już na początku zauważyłem, że napięcia gałęzi dodatniej i ujemnej nie są identyczne, a i stabilność w funkcji obciążenia dla stabilizatorów szeregowych nie jest najlepsza. Kombinowałem najpierw ze scalonym stabilizatorem równoległym Tl431 ale nie da się (albo nie potrafię) zaaplikować go w gałęzi ujemnej, więc postanowiłem zaprojektować dodatkowy regulator równoległy (z angielska zwany shunt regulator) oparty na wzmacniaczu operacyjnym. Napięcie odniesienia podają diody zenera i LED. Schemat prościutki:
Płytka mała więc podjąłem próbę samodzielnego trawienia.
Efekt jest mało profesjonalny ale grunt, że działa. Jak na pierwsze podejście może być.
W zasilaczu podniosłem napięcie wyjściowe zmieniając zenerkę z 14 na 16V. Rezystor wejściowy regulatora 68omów daje prąd maksymalny ok 29mA (spadek napięcia na nim to 2V). Maksymalna moc odkładająca się na tranzystorach to ok 400mW, chyba muszę im dołożyć jakieś radiatory, bo robią się dość ciepłe, albo podnieść wartość rezystora wejściowego (coś mi się wydaje, że przedwzmacniacz nie potrzebuje aż 29mA na gałąź).
Edit:
Na schemacie jest mały błąd: PR-ka ma 50k nie 100k.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10