Jaki headshell SME?
-
Jaki headshell SME?
Jako, że jest to mój pierwszy post, witam serdecznie
. Chciałbym się dowiedzieć, jaka jest różnica między headshellami za 40zł a tymi za 200. Z góry dziękuję za odpowiedź.

-
Headshell - warto inwestować?
Podaj jakieś linki,bo tak po cenach można tylko domniemywać,że te jedne to oryginały/firmówki a te drugie to zamienniki.Często dopłaca się i to sporo za firmowy znaczek/logo.
-
-
Nie jestem aż taki ekspertem,ale jeden to Reloop,czyli popularna tania chińska firma słynąca z produkcji sprzętu głównie dla dj,a druga to duński ortofon-uznana marka w świecie winylowym.Prawdopodobnie może być różnica w użytym materiale,designu,ale tak ogólnie jak pisałem wcześniej,płacisz za markę.Logicznym jest,że jeśli masz gramofon za 300-500 zł kupujesz tego za 40 zł(bo nie kupisz headshella za połowę wartości sprzętu),jeśli masz sprzęt kilka razy droższy to i stać cię na firmówkę za 219 zł.
Na DJ stwie się nie znam,może jakiś DJ wychwyci bardziej subtelną różnicę w tych headshellach.
Na DJ stwie się nie znam,może jakiś DJ wychwyci bardziej subtelną różnicę w tych headshellach.
-
To mam jeszcze jedno pytanie, ile może ważyć taki headshell.
Edit: Znalazłem headshell z obciążnikami: http://muzyczny.pl/127934_Reloop-Headshell-Scratch.html
Edit: Znalazłem headshell z obciążnikami: http://muzyczny.pl/127934_Reloop-Headshell-Scratch.html

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Różnica w cenie przedkłada się na marce i jakości wykonania. Ten Ortofon to akurat dość porządny headshell.
Czy opłaca się dopłacać? To zależy od konkretów.
Może lepiej powiedz o co Tobie konkretnie chodzi, że pytasz o headshelle, bo czuję, że coś jest na rzeczy i nie chodzi tu tylko o kwestie cenowe.
Wg mnie do tanich wkładek (czyli w sumie też wszystkich "systemów" DJskich) nie ma sensu kupować drogich headshelli.
Czy opłaca się dopłacać? To zależy od konkretów.
Ale jaki? Nie ma niestety czegoś takiego jak standard wagowy dla headshelli. Jest oczywiście zachowany stosowny przedział wagowy, ale każdy producent sam ustala wagę końcową. Niektórzy uznają, że oryginalne headshelle Technicsa to "waga wzorcowa" dla headshelli, ale to tylko taki pogląd.Długi pisze:To mam jeszcze jedno pytanie, ile może ważyć taki headshell.
Może lepiej powiedz o co Tobie konkretnie chodzi, że pytasz o headshelle, bo czuję, że coś jest na rzeczy i nie chodzi tu tylko o kwestie cenowe.
Wg mnie do tanich wkładek (czyli w sumie też wszystkich "systemów" DJskich) nie ma sensu kupować drogich headshelli.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To zastosuj niedrogie headshelle i tyle 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- motown
Re: Headshell - warto inwestować?
Lepsze materiały i jakość wykończenia. Ten Ortofon ma też trochę dłuższy 'języczek'. No i jest robiony w Danii, a Reloopy, Stantony, Gemini i podobne w Chinach.Długi pisze:Chciałbym się dowiedzieć, jaka jest różnica między headshellami za 40zł a tymi za 200. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Czy warto? Jeśli masz pieniądze - naturalnie. Jeśli budżet masz ograniczony - nie warto. Różnic w odsłuchu raczej nie usłyszysz, ale oczywiście przyjemniej dotykać i oglądać lepszy / droższy koszyczek

Pay for that motherfucker record
The Motown Sound™
The Motown Sound™
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Naprawdę?motown pisze:ale oczywiście przyjemniej dotykać i oglądać lepszy / droższy koszyczek

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- motown
Ależ oczywiście. Przyjemniej obcować z materiałami lepszej jakości. Dostarcza to wielu doznań estetycznych.Wojtek pisze:Naprawdę?

The Motown Sound™
The Motown Sound™
-
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Muszę się jeszcze spytać czy ten reloop z ciężarkami ma kabelki do podłączenia igły 

-
- motown
Sprostowanko. Ortofon SH-4 Serato jest robiony w Danii, ale Ortofon SH-4 BK w Japonii. Właściwie niczym się nie różnią, te same materiały i kable. Ten model japoński ma tylko lepsze logo - dokładniejsze, lepiej wyglądające. W sumie spoko są te koszyczki. Wygodnie i pewnie się je trzyma, ładnie wykonane, pozłacane terminale. Jak ktoś ma za dużo pieniędzy niech bierze...motown pisze:jest robiony w Danii
The Motown Sound™
The Motown Sound™
- lopek3
- Gramofon: SL-5300, PS-X60
Jak w temacie. Czy warto inwestować w oryginalny (dobrej jakości) headshell?
Otóż wg mnie TAK.
Ale żeby dojść do tego wniosku, sam przejechałem się na nieoryginalnym za 30zł do Technicsa, który wyglądał porządnie, no i to by było na tyle.
Nie dało się w żaden sposób skalibrować wkładki.
Wkładka nie jest równoległa do powierzchni płyty, a cały headshell po zamontowaniu w ramieniu "lata" na boki.
Jeżeli ktoś koniecznie chce taniej, to niech się upewni,że będzie miał możliwość zwrotu, albo jest pewny co do źródła pochodzenia.
Otóż wg mnie TAK.
Ale żeby dojść do tego wniosku, sam przejechałem się na nieoryginalnym za 30zł do Technicsa, który wyglądał porządnie, no i to by było na tyle.
Nie dało się w żaden sposób skalibrować wkładki.
Wkładka nie jest równoległa do powierzchni płyty, a cały headshell po zamontowaniu w ramieniu "lata" na boki.
Jeżeli ktoś koniecznie chce taniej, to niech się upewni,że będzie miał możliwość zwrotu, albo jest pewny co do źródła pochodzenia.
Technics SL-5300 > Shure V15 III + VN-35HE > Nuda Mini > Onkyo A-8670 > Canton Quinto 520
Sony PS-X60 > Shure V15 III + VN-35HE > Nuda Mini > Onkyo A-8670 > AudioPro Avanto FS20
My Discogs
Sony PS-X60 > Shure V15 III + VN-35HE > Nuda Mini > Onkyo A-8670 > AudioPro Avanto FS20
My Discogs