Co kręcisz? (czyli czego aktualnie słuchamy na winylu)
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
Re: Co kręcisz? (czyli czego aktualnie słuchamy na winylu)
Bob Marley & The Wailers - Babylon by Bus
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
I super.
uwielbiam, posłuchaj Tango in the night czy sławne Rumours. Zrób to na youtube. Ten zespół akurat przeszedł długą drogę w swojej twórczości, od bluesa po pop-rock. Ja bym na Twoim miejscu nie kupował płyt w ciemno. Jak czegoś nie znam to zanim kupię odłucham na Tidalu lub właśnie youtube. Można odkryć dla siebie sporo muzyki w ten sposób.
polecam
1 To Our Children's Children's Children
2 A Question of Balance
3 Every Good Boy Deserves Favour
4 Seventh Sojourn
Powinno Ci się spodobać, myślę że z tymi krążkami najłatwiej zakochać się w tym wspaniałym zespole.
Myślę że nikt się nie gniewa. Ja akurat trochę się dziwię że kosza słuchać muzykę (a wydaje mi się że kochasz miłością bezgraniczną), a jesteś aż tak nieosłuchany. Ale to nic. A znasz stronę allmusic.com? Pobuszuj, szukaj, słuchaj sampli albo szperaj po Tidalu czy innym youtube. Słuchaj, poznawaj, zobaczysz ile Cie do tej pory ominęło. I kupuj te albumy które Ci się podobają. I w dobrym stanie. Nikomu nie zaimponujesz ogromną ilością winyli. Idź na jakość nie na ilość, warto.
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
Ja nie korzystam ze streamingu - muszę mieć dźwięk mono na wyjściu (wada słuchu). Dlatego korzystam głównie z płyt - ew. ściągam i obrabiam do mono. Wiem, że mam sporo do nadrobienia. Zresztą nie da się znać wszystkiego.
Od czasu jak zmieniłem odtwarzacz mp3 to przybyło sporo muzyki... Swoje też dołożyły płyty. Było jeszcze gorzej zanim zacząłem słuchać winyli.
Co do ilości - trochę jeszcze zmieszczę. Mam jeszcze nieco miejsca i jeszcze trochę na kolejne pudełko. Ale nie więcej niż 60 - 80 płyt. A to procentowo spora ilość.
Teraz poniżej VG+ nie kupuję. I jak na razie, poza Cream - Wheels Of Fire (które jest wpadką sprzedającego bo było opisane jako VG), mam same VG - VG+ a nawet jedną NM (ZZ Top - Fandango!).
Jazzu nie słucham (co nie oznacza, że nie lubię). Nie mogę się skoncentrować i dlatego lepiej mi się takiej muzyki słucha przede wszystkim na spacerze. Mam sporo do nadrobienia - klasyki od Milesa, Grant Green (którego cenię bardziej niż Milesa - łatwiej mi się słucha ale to inny rodzaj jazzu).
Muzyka to jedyna przyjemność w moim życiu.
I chyba jedyne co ratuje mnie przed sznurkiem. Serio.
(może poza rodzicami i strachem przed bólem)

Co do ilości - trochę jeszcze zmieszczę. Mam jeszcze nieco miejsca i jeszcze trochę na kolejne pudełko. Ale nie więcej niż 60 - 80 płyt. A to procentowo spora ilość.

Jazzu nie słucham (co nie oznacza, że nie lubię). Nie mogę się skoncentrować i dlatego lepiej mi się takiej muzyki słucha przede wszystkim na spacerze. Mam sporo do nadrobienia - klasyki od Milesa, Grant Green (którego cenię bardziej niż Milesa - łatwiej mi się słucha ale to inny rodzaj jazzu).
Muzyka to jedyna przyjemność w moim życiu.

(może poza rodzicami i strachem przed bólem)
- konrads0
- Gramofon: Technics SL 1200Mk2
Leningrad Cowboys - Leningrad Cowboys Go America
- RadTang
- Kontakt:
UB40 - The Singles Album (1980 / XXXX, compilation, Poland) https://www.discogs.com/UB40-The-Single ... ase/334997
Mój drugi lub trzeci album reggae, który poznałem. Polski Izrael (znam debiut) jest ciekawszy. Tutaj przynajmniej jest niezła jakość dźwięku ale w sumie wszystko na jedno kopyto. Reggae to nie moja bajka. Jah to dla mnie runa w Diablo 2.
Mój drugi lub trzeci album reggae, który poznałem. Polski Izrael (znam debiut) jest ciekawszy. Tutaj przynajmniej jest niezła jakość dźwięku ale w sumie wszystko na jedno kopyto. Reggae to nie moja bajka. Jah to dla mnie runa w Diablo 2.

- Myszor
- Gramofon: PD-300
To jest na mofi ???? Kurde ja chyba z pięć egzemplarzy zmieniłem. Uwielbiam Tales....już szukam. Dzięki !
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- notopa
- Gramofon: Technics SL-1600mk2
Radiohead "Kid A" (btw soundtrack do dzisiejszych czasów napisany 20 lat temu...)
well of course I'd like to sit around and chat
well of course I'd like to stay and chew the fat
well of course I'd like to stay and chew the fat
-
- Gramofon: Kenwood KD 990
- RadTang
- Kontakt:
Ja mam taki słuchawkowy do wieży. Jest 100% mono. Kumpel zbudował go dla mnie.

Ale do kieszeni jest za duży.
- arturxyz
- Gramofon: JVC QL-A7 ps-x60
Type O Negative "World Coming Down"
JVC QL-A7
SONY PS-X60
JVC XL-Z 555
ONKYO INTEGRA A-8780
JAMO S 606
SONY PS-X60
JVC XL-Z 555
ONKYO INTEGRA A-8780
JAMO S 606
-
- Gramofon: Kenwood KD 990
To wiem ale myślałem o normalnym wzmacniaczu stacjonarnym. Wtedy podłączasz do niego co tam tylko chcesz i płynie z kolumn mono.
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
A może da się jeszcze prościej?
https://sklepwideo.pl/przejsciowka-mini ... -6710.html
I można to wykorzystać do odtwarzacza mp3.
- RadTang
- Kontakt:
A, to co innego.

Chyba, że mógłbym pozbyć się wieży Sony... Ale wtedy potrzebowałbym osobnego odtwarzacza CD.

A tak mam "centralę" (wszystko przechodzi przez nią i jest do niej podłączone) i odtwarzacz CD.
Kolumny mam kiepskie. Są to szajsy dołączone do wieży. Dlatego jadę na słuchawkach.
Te są w miarę dobre (Superlux HD-681, stary model).
Dzięki @mrcnoos. Nie wiedziałem o czymś takim.