Wzmacniacz do B&W Matrix3 Series3
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
Wzmacniacz do B&W Matrix3 Series3
Proszę o pomoc w wyborze/propozycje jaki wzmak wybrać do tych kolumn.
Aktualnie gra Arcam A38 i zaczynam go doceniać, ale w głowie świta myśl o zmianie, gdyż mam podejrzenia że arcam nie do końca wyrabia prądowo z tymi kolumnami i chyba czasem brakuje mu tchu. Szukam wzmacniacza z odpowiednim "kopem", który spokojnie poradzi sobie Matrixami. Rozejrzałem się po rynku i warunkiem koniecznym jaki musi wzmacniacz spełniać to pilot. Musi być możliwość sterowania głośnością za pomocą pilota. Myślałem o Luxmanie, ale to chyba nie ta epoka. Chciałbym mieć możliwość regulacji tonów wysokich i niskich, ale nie jest to warunek konieczny a pożądany. Wzmacniacz powinien zagrać raczej ciepło lub neutralnie. Bas lubię szybki i sprężysty, i tak chyba grają te paczki. Po lekturze w internetach do walki stają:
Nad 375 - jak na razie chyba faworyt. Ogromna moc, chwalona konstrukcja, podobno zgrywa się z B&W, relatywnie nie taki stary.
Creek A100 - nieco droższy od Nada, podoba mi się (każdy będzie ładniejszy od nada), tylko że trochę naleśnik i boję się że może też dostać zadyszki
XINDAK XA 6950V - ogromna moc, brak regulacji tonów, pracuje w klasie A ale akurat założyłem instalację fotowoltaniczną i rachunkami za prąd się nie przejmuję;
Musical Fidelity A3/A300. Ten drugi pewnie sobie spokojnie poradzi, A3 nie wiem, musiałbym spróbować a oczywiście nie mam możliwości zrobieniaa tego przed zakupem. A300 to model bardzo chwalony, wizualnie nie pasuje mi wcale, brak regulacji tonów, no ale jak pisałem nie jest to "must have";
Co byście doradzili w mojej sytuacji? Nowe sprzęty nie biorę pod uwagę, wolę używany a lepszy. Niestety w przypadku używanego odpada najczęściej możliwość odsłuchu przed zakupem.
Który byście wybrali? A może powinienem pomyśleć o czymś innym?
Budżet to powiedzmy 3 do max 4k (nie muszę się spieszyć, jak warto poczekać to poczekam i dozbieram).
Z góry dziękuję za propozycje.
Aktualnie gra Arcam A38 i zaczynam go doceniać, ale w głowie świta myśl o zmianie, gdyż mam podejrzenia że arcam nie do końca wyrabia prądowo z tymi kolumnami i chyba czasem brakuje mu tchu. Szukam wzmacniacza z odpowiednim "kopem", który spokojnie poradzi sobie Matrixami. Rozejrzałem się po rynku i warunkiem koniecznym jaki musi wzmacniacz spełniać to pilot. Musi być możliwość sterowania głośnością za pomocą pilota. Myślałem o Luxmanie, ale to chyba nie ta epoka. Chciałbym mieć możliwość regulacji tonów wysokich i niskich, ale nie jest to warunek konieczny a pożądany. Wzmacniacz powinien zagrać raczej ciepło lub neutralnie. Bas lubię szybki i sprężysty, i tak chyba grają te paczki. Po lekturze w internetach do walki stają:
Nad 375 - jak na razie chyba faworyt. Ogromna moc, chwalona konstrukcja, podobno zgrywa się z B&W, relatywnie nie taki stary.
Creek A100 - nieco droższy od Nada, podoba mi się (każdy będzie ładniejszy od nada), tylko że trochę naleśnik i boję się że może też dostać zadyszki
XINDAK XA 6950V - ogromna moc, brak regulacji tonów, pracuje w klasie A ale akurat założyłem instalację fotowoltaniczną i rachunkami za prąd się nie przejmuję;
Musical Fidelity A3/A300. Ten drugi pewnie sobie spokojnie poradzi, A3 nie wiem, musiałbym spróbować a oczywiście nie mam możliwości zrobieniaa tego przed zakupem. A300 to model bardzo chwalony, wizualnie nie pasuje mi wcale, brak regulacji tonów, no ale jak pisałem nie jest to "must have";
Co byście doradzili w mojej sytuacji? Nowe sprzęty nie biorę pod uwagę, wolę używany a lepszy. Niestety w przypadku używanego odpada najczęściej możliwość odsłuchu przed zakupem.
Który byście wybrali? A może powinienem pomyśleć o czymś innym?
Budżet to powiedzmy 3 do max 4k (nie muszę się spieszyć, jak warto poczekać to poczekam i dozbieram).
Z góry dziękuję za propozycje.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2020, 13:21 przez MaciejT, łącznie zmieniany 2 razy.
- MaciejT
Re: Wzmacniacz do B&W Matrix3 Series3
Nikt nie ma żadnych przemyśleń w temacie? Żadnych sugestii, pomysłów?
- Myszor
- Gramofon: PD-300
A patrzyłeś na starsze modele audio research?
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- Lukasz31
- Gramofon: Thorens TD 125mkI
Jest fajny piec ale nie spełnia warunku Pilota
Electrocompaniet ECI-1 .

- MaciejT
Dziękuję Panowie za głosy.
Co sądzicie o tym nadzie?
Może jeszcze jakieś sugestie?
Nie znam marki, pobuszuję po internetach.
To prawda, miałem kiedyś okazję go posłuchać. Nie pamiętam wrażeń bo to dawno było, ale faktycznie pilot musi być.
Co sądzicie o tym nadzie?
Może jeszcze jakieś sugestie?
- Lukasz31
Audio Research high-endowa amerykańska marka. Nie sądzę byś znalazł coś ciekawego w swoim budżecie.
Jest jeszcze Plinius 9200 i ma pilota ale budżet inny.
Jest jeszcze Plinius 9200 i ma pilota ale budżet inny.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Wiesz to jak z accuphase czy innymi. Klocki z lat 90 da się upolować w sensownych cenach.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- Lukasz31
- MaciejT
W takim razie panowie na co jeszcze zwrócić uwagę?
A miał ktoś do czynienia z NAD 375? Warto się w to pchać?
A miał ktoś do czynienia z NAD 375? Warto się w to pchać?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Diazo, wybacz, ale poradzę tak: kup i nam powiedz czy warto było 
Jak kupujesz przez Internet to masz 14 dni na zastanowienie się.

Jak kupujesz przez Internet to masz 14 dni na zastanowienie się.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Lukasz31
Hmm ogólnie łatwo nie jest niby budżet duży ale ciężko coś doradzić.
Jest jeszcze Audio Analogue maestro Settanta ale to ok 1000-1200 Euro poza PL i odsłuch w zasadzie nie możliwy.
Realnie można jeszcze pomyśleć o MF M6si - na allegro jest 1szt w normalnej cenie w Gdańsku, sprzedawcy nie znam.
Chyba ze kup nowego https://allegro.pl/oferta/baltlab-endo- ... 8025427054 na raty

- MaciejT
Próbuję skorzystać z doświadczenia kolegów i minimalizować prawdopodobieństwa wpadki, w końcu to nie zakup bułek w piekarni.
Jak kupię używany od osoby prywatnej to raczej nie powinienem chyba liczyć na prawo do zwrotu?
Tym bardziej że raczej jestem skłonny odebrać sprzęt osobiście...
- zwy
- Gramofon: Sony PS-X60
Ja mam MF A300, wizualnie da radę, bo mam wersję srebrną. Jak zauważyłeś do regulacji jest tylko głośność.Diazo pisze: ↑10 mar 2020, 18:45Musical Fidelity A3/A300. Ten drugi pewnie sobie spokojnie poradzi, A3 nie wiem, musiałbym spróbować a oczywiście nie mam możliwości zrobieniaa tego przed zakupem. A300 to model bardzo chwalony, wizualnie nie pasuje mi wcale, brak regulacji tonów, no ale jak pisałem nie jest to "must have";
Ma wypchnięte do przodu średnie tony. Poprzednio miałem Arcama Alpha 9 i po zmianie musiałem się chwilę przyzwyczajać.
Jak minie trochę akcja z wirusem to zapraszam do siebie i posłuchasz i zobaczysz czy Ci pasuje dźwięk.