Fotografia
- nawalonych7krasnali
-
- nawalonych7krasnali
Re: Fotografia
CHodzi o fotografowanie 3D, i sposoby na ich prezentacje jak i na różne patrzenie w zależności od prezentacji. #D można robić zwykłym aparatem jak ta moja fotkanawalonych7krasnali pisze:Kliknij info na ten temat - to filmiki z jutube...

krzyżowa - tj patrz 20 cm od nosa - pośrodku najedzie Ci trzeci obrazek w trójwymiarze.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Fotografia
Pozwoliłem sobie wyedytować poprzedni wpis tak, żeby zamiast linków do YT można było klipy obejrzeć bez opuszczania tematu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Fotografia
OK!nawalonych7krasnali pisze:krzyżowa - tj patrz 20 cm od nosa - pośrodku najedzie Ci trzeci obrazek w trójwymiarze.
dobrze jest wejść w "złudzenia optyczne"- tam to są ciekawostki optyczne!
W moim (teraz) przypadku nic to nie zmienia...Wojtek pisze:pozwoliłem sobie wyedytować poprzedni wpis tak, żeby zamiast linków do YT można było klipy obejrzeć bez opuszczania tematu.
Ale mocno odbiegamy od pytania "Wodorost"'a; czym zamienić compakt?
Lustrzanki dają możliwość wymiany obiektywów!
Osobiście uważam, że lustrzanka cyfrowa to "mały bezsens" (rolę matówki pełni ekran)
dlatego polecałem Wodorostowi Canony serii "G" akceptowane/używane przez profesjonalnych fotografików!
Niestety(poza systemem konwerterów i fabrycznym zoomem) nie ma innej możliwości zmiany ogniskowej

- nawalonych7krasnali
Re: Fotografia
Zacytuję post jednego forum: "Dział dla zainteresowanych tymi obrazami, co to widać tylko taką sieczkę, ale jak odpowiednio spojrzeć, to "cenka opada"... - to są stereogramy - google, zaznaczasz grafikę i oglądasz, a złudzenia niektóre też są ciekawe, ale dużo się powtarza...eenneell pisze: dobrze jest wejść w "złudzenia optyczne"- tam to są ciekawostki optyczne!
Ja od dłuższego czasu mam canon powershot S3 IS - też kompakt, ale z prawie pełnym manualem. Prawie, bo z ustawieniem ręcznym ostrości jest ciężko, ale idzie to obejść. Jetem z niego też prawie zadowolony - mały ekran podglądu, obsługuje karty pamięci tylko do 4Gb - jeśli chodzi o fotki to wystarcza, gorzej jak ktoś filmiki kręci. Kiedy go kupowałęm nie było jeszcze standardu HD dostępnego tak szeroko, więc we filmach tego nie ma, ale rozdzielczości filmów są i tak ok pomimo,że to aparat. Duży plus to MACRO - zdjęcia można robić obiektom dotkniętymi do obiektywu o ile pozwala oświetlenie. Sporo przycisków, ale idzie to też opanować. Brak możliwości obiektywów, ale zoom x12 - maxymalnie duży do robienia fotek z ręki...ale już i tak z trudem - większe tylko ze statywem. Balans bieli również programowany, a ISO od 80 do 800. Drugi duży plus to obkręcany we wszystkie osie ekran podglądu - w tłumie trzymasz aparat nad głową i widzisz co robisz - innym ślinka zachwytu sączy się tylko.... - jasność podglądu w słoneczko jednak daje jeszcze sporo do życzenia. Zdjęcia seryjne, serie zdjęć z ustawieniem odchyłki czasu i programowalna seria określonej ilości zdjęć ze zdefiniowaniem czasowego odstępu. Pomocne np przy fotografowaniu nadciągających chmur lub cokolwiek. Jednak to kompakt więc brak pełnej matrycy i plików RAW... Wyższy model ma już większy ekran z odpowiednim podglądem w słońce i obsługa większych kart - HD nadal jeszcze nie. Ogólnie polecam, aby poćwiczyć, czy da się opanować możliwości tego kombajniku zanim wyrzyga się porządną kasę na lustrzanke pełnomatrycową.eenneell pisze:W moim (teraz) przypadku nic to nie zmienia...
Ale mocno odbiegamy od pytania "Wodorost"'a; czym zamienić compakt?
Lustrzanki dają możliwość wymiany obiektywów!
Osobiście uważam, że lustrzanka cyfrowa to "mały bezsens" (rolę matówki pełni ekran)
dlatego polecałem Wodorostowi Canony serii "G" akceptowane/używane przez profesjonalnych fotografików!
Niestety(poza systemem konwerterów i fabrycznym zoomem) nie ma innej możliwości zmiany ogniskowej
Matówka to jest raczej coś innego niż ekran podglądu...eenneell pisze:Osobiście uważam, że lustrzanka cyfrowa to "mały bezsens" (rolę matówki pełni ekran)

raczej półprofesjonalnych - canon przodował w kliszy, większość zawodowców i reporterów miało canony. W cyfrze stracił nr1 na rzecz Nikona, dystans maleje, ale nadal jest canon jeszcze na 2 miejscu.eenneell pisze:dlatego polecałem Wodorostowi Canony serii "G" akceptowane/używane przez profesjonalnych fotografików!
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Fotografia
To prawda.nawalonych7krasnali pisze:raczej półprofesjonalnych - canon przodował w kliszy, większość zawodowców i reporterów miało canony. W cyfrze stracił nr1 na rzecz Nikona, dystans maleje, ale nadal jest canon jeszcze na 2 miejscu.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Fotografia
Fakty mówią, że onegdaj Nikon F-1, 2, 3 to był sprzęt podstawowy reporterów całego świata,nawalonych7krasnali pisze: eenneell pisze:dlatego polecałem Wodorostowi Canony serii "G" akceptowane/używane przez profesjonalnych fotografików!
raczej półprofesjonalnych - canon przodował w kliszy, większość zawodowców i reporterów miało canony. W cyfrze stracił nr1 na rzecz Nikona, dystans maleje, ale nadal jest canon jeszcze na 2 miejscu.
a Cannon G-5....10... jako drugi, czy trzeci współcześnie...
Natomiast nie zastąpi w 100% lustrzanki (wiadomo)
Robi doskonałe zdjęcia i starsze modele można kupić w b. przyzwoitej cenie

Ale każdy lubi to co lubi

-
Fotografia
Aha jeszce ta matówka 
to jest oczywiste dlatego napisałem, że "rolę matówki pełni ekran" z naciskiem na "rolę"nawalonych7krasnali pisze:matówka to jest raczej coś innego niż ekran podglądu...

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Fotografia
Nie było Nikona F-1 tylko Nikon F, a potem dopiero F2, F3.eenneell pisze: Fakty mówią, że onegdaj Nikon F-1, 2, 3 to był sprzęt podstawowy reporterów całego świata,
Od Canona była też seria Canon F-1 (i kolejne wersje), jako odpowiedź na Nikony serii F.
Który aparat był lepszy? To raczej kwestie osobistych preferencji fotografa.
Nie ma za bardzo sensu debatować na linii Nikon vs Canon.
A zdradzisz numer jeden i dwa wśród profesjonalnych kompaktów oraz wg kogo te wszystkie rankingi?eenneell pisze:a Cannon G-5....10... jako drugi, czy trzeci współcześnie...

Canon G5 to już w sumie staroć, tak więc nie wiem czy prawie 10letni kompakt się jeszcze liczy w "współczesnym" kanonie.
Jednak jako "dobry stary aparat" to pewnie tak.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Fotografia
Wojtek pisze: eenneell pisze:a Cannon G-5....10... jako drugi, czy trzeci współcześnie...
A zdradzisz numer jeden i dwa wśród profesjonalnych kompaktów oraz wg kogo te wszystkie rankingi?

czyli był kompaktem wspomagającym podstawowy sprzęt
co do tego "Tak czy siak i górował" mam wątpliwościWojtek pisze:Tak czy siak, Canon w erze przed-cyfrowej jako marka fotograficzna górował nad Nikonem, przynajmniej od lat '70tych.

Bo mam przekonanie, że jednak Nikon był częściej wybieranym sprzętem...
Tak czy siak to nie ma żadnego znaczenia

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Fotografia
Wychodzi z tego niezła bzdura w takim razie albo są to znowu "przekonania", ale spokoeenneell pisze:Nieporozumienie; miało być; "Cannon G-5....10... jako aparat drugi, czy trzeci współcześnie".
czyli był kompaktem wspomagającym podstawowy sprzęt

Miej przekonania, masz prawo, ja i nawalony krasnal mówimy raczej o faktach.eenneell pisze:co do tego "Tak czy siak i górował" mam wątpliwości
Bo mam przekonanie, że jednak Nikon był częściej wybieranym sprzętem...
Częściej wybierany sprzęt raczej nie powinien sprzedawać się gorzej od konkurencji... prawda?
Zresztą, najbardziej się ceni zdania ekspertów, a te są podzielone.
Dlaczego? Bo każdy z nich lubi co innego w swoim aparacie.
Stąd patrząc na porównywalne aparaty (modele bezpośrednio konkurujące na rynku), bardzo trudno o obiektywność, właśnie dlatego, że mówimy o fotografii, a nie o samochodach np.
Ktoś kiedyś zakroił takie porównanie na szeroką skalę, zbierając statystyki, liczby, oceny zarówno od "zwykłych" użytkowników, prosumerów i profesjonalistów/ekspertów na temat aparatów tych dwóch marek z ostatniej dekady i mimo że większość jest zgodna, że dzisiejsze cyfrowe lustrzanki Nikona są lepsze i popularniejsze, to i tak Canon jako marka wygrała to porównanie.
Pewnie, wszak:eenneell pisze:Tak czy siak to nie ma żadnego znaczenia
Ja kiedyś z powodu braku aparatu kupiłem sobie Casio EX-Z850. Też mogę go polecić, jako taki niepozorny kompakt co umożliwia sporo ustawień.Wojtek pisze:Nie ma za bardzo sensu debatować na linii Nikon vs Canon.
Osobiście nadal nie umiem robić zdjęć, rzadko fotografuję

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Fotografia
Nie jest to bzdura, ale faktWojtek pisze:Wychodzi z tego niezła bzdura w takim razie albo są to znowu "przekonania", ale spoko

"Raczej" to dyskusję sprowadzasz (jak zwykle) na taki poziom, za który ja, tak czy siak, dziękujęWojtek pisze: Miej przekonania, masz prawo, ja i nawalony krasnal mówimy raczej o faktach.

- nawalonych7krasnali
Fotografia
Tak bardzo to nawet się nie wgłębiałem, ale nie wiem na czym przodowanie Nikona w cyfrze wygrało...
Dla decydujących się na wybór sprzętu raczej radziłbym na porównaniu ceny osprzętu do aparatu. Obiektywy Nikona są raczej droższe niż Canona - ale u tego drugiego też tanio nie jest. Osobiście jestem zwolennikiem zoomów - jeden do około 100, drugi od 100 w góre - ograniczeniem długości ogniskowej jest kasa
A wracając do 3D to wygrałem aukcje
tzn aparat nie był w najniższej cenie, więc tylko ja brałem udział, a to aparat tego typu;

Robi odrazu dwie fotki - więc możliwość portretowania też będzie i ruchome cele. Bawiąc się jednym aparatem to jest niemożliwe aby osoby, czy ruchomy cel zastygł na tak długo aby przesunąć aparat i wykadrować. Są też magicy co robią zdjęcia dwoma aparatami na raz zespolonymi tak, aby rozstaw obiektywów odpowiadał razstawie oczu. Teraz czekam na dostawe, bo ze stanów przesyłają...
Fotki takie można zapisywać też w gifie - tu próbka - sorki za wielkość. Jedynie balans bieli jest różny na jednej fotce - ziemia wpada w żółty kolor na jednym... ;-D

Dla decydujących się na wybór sprzętu raczej radziłbym na porównaniu ceny osprzętu do aparatu. Obiektywy Nikona są raczej droższe niż Canona - ale u tego drugiego też tanio nie jest. Osobiście jestem zwolennikiem zoomów - jeden do około 100, drugi od 100 w góre - ograniczeniem długości ogniskowej jest kasa

A wracając do 3D to wygrałem aukcje

Robi odrazu dwie fotki - więc możliwość portretowania też będzie i ruchome cele. Bawiąc się jednym aparatem to jest niemożliwe aby osoby, czy ruchomy cel zastygł na tak długo aby przesunąć aparat i wykadrować. Są też magicy co robią zdjęcia dwoma aparatami na raz zespolonymi tak, aby rozstaw obiektywów odpowiadał razstawie oczu. Teraz czekam na dostawe, bo ze stanów przesyłają...
Fotki takie można zapisywać też w gifie - tu próbka - sorki za wielkość. Jedynie balans bieli jest różny na jednej fotce - ziemia wpada w żółty kolor na jednym... ;-D

-