Ostatnio oglądałem...
- SimonTemplar
- jaca1970
- Gramofon: JVC Ql-Y3F
Re: Ostatnio oglądałem...
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/wie ... serow.html
Tu napisali okolo 6
Tu napisali okolo 6
Dom - JVC QL-Y3F, Grace F-8, PRE by Jaceulek, Acoustic Research X-07, ATL HD 311.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
- dot87
- Gramofon: Akai AP D33/Technics
I ja obejrzałem wiedźmina (póki co tylko 3 albo 4 pierwsze odcinki ale zawsze coś) i niestety ale może za dużo oczekiwałem? Czytałem wszystkie książki (każdą co najmniej 3 razy także spokojnie można powiedzieć że byłem fanem zanim wiedźmin zyskał popularność). Kasting niezbyt dobry, gra aktorska drewniana (moim zdaniem Cavill nie dał rady), dialogi słabe.
Prawda jest że jeśli chodzi o ksiazkawe adaptacje to jestem raczej purysta (tak Gra o tron tez uważam że nie była rewelacyjna) i mnie osobiście juz pierwszy odcinek "kolal" w oczy. Z tego co pamiętam z książki to pokonanie 8 zbirów Renfri było nie lada wyczynem, rzeczą niemalże niemożliwa do dokonania, nawet dla wiedźmina, a w serialu nawet się nie upocil:/
Prawda jest że jeśli chodzi o ksiazkawe adaptacje to jestem raczej purysta (tak Gra o tron tez uważam że nie była rewelacyjna) i mnie osobiście juz pierwszy odcinek "kolal" w oczy. Z tego co pamiętam z książki to pokonanie 8 zbirów Renfri było nie lada wyczynem, rzeczą niemalże niemożliwa do dokonania, nawet dla wiedźmina, a w serialu nawet się nie upocil:/
Luxman L230/Rotel RA820Bx3/Wega P120SH/Pickering V15/Stanton 680/Shure m75/Dual CD 1065/HK 27
Philips LFD 3428/Somic V2/AKG 240 Studio/Beyerdynamic DT 770/990 Pro
Philips LFD 3428/Somic V2/AKG 240 Studio/Beyerdynamic DT 770/990 Pro
- amrowek
Nie należy narzekac aż tak na Wiedźmina.
Wszak taki zły on ci nie jest. Mogło być gorzej. Fakt książki przeważnie są lepsze od filmów. W gry nie grałem ale książki przeczytałem . I książki też nie trzymają równego poziomu ostatnia książka z serii o Geraldzie najsłabsza. Tak więc..... Zobaczymy jak będzie dalej ile wiedzmina będzie w Wiedzimie
Wszak taki zły on ci nie jest. Mogło być gorzej. Fakt książki przeważnie są lepsze od filmów. W gry nie grałem ale książki przeczytałem . I książki też nie trzymają równego poziomu ostatnia książka z serii o Geraldzie najsłabsza. Tak więc..... Zobaczymy jak będzie dalej ile wiedzmina będzie w Wiedzimie
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- Myszor
- Gramofon: PD-300
- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
Myszor, kto jak kto ale Ty lubisz i czytasz książki. Podrzucę Ci opowiadania i sam ocenisz?
Machniesz je w weekend.

- Myszor
Już się tak nie denerwuj bo jeszcze zmienisz synowi imię

Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- jaca1970
- Gramofon: JVC Ql-Y3F
Dom - JVC QL-Y3F, Grace F-8, PRE by Jaceulek, Acoustic Research X-07, ATL HD 311.
- Myszor
Tak na fali świąt ciachnąłem "Dwóch Papieży". Jest to historia o tym jak doszło do zmiany z Ratzingera na Franciszka.
Ciekawie zaglądało sie w kulisy konklawe, do Castel Gandolfo, czy Watykanu. Film jest jednak miękki. Nie porusza bezpośrednio kwestii związanych z przekrętami finansowymi czy ukrywaniem pedofilów. Jest o tym troszkę ale "w tle". Gra aktorska , szczególnie Jonathana Pryce wyśmienita. Jednak jak kogoś nie interesują rozgrywki zakulisowe w Watykanie to spokojnie może sobie odpuścić imho.
Ciekawie zaglądało sie w kulisy konklawe, do Castel Gandolfo, czy Watykanu. Film jest jednak miękki. Nie porusza bezpośrednio kwestii związanych z przekrętami finansowymi czy ukrywaniem pedofilów. Jest o tym troszkę ale "w tle". Gra aktorska , szczególnie Jonathana Pryce wyśmienita. Jednak jak kogoś nie interesują rozgrywki zakulisowe w Watykanie to spokojnie może sobie odpuścić imho.
- Peter007
- Gramofon: Dual 721
- Myszor
Też się nad tym zastanawiałem

- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
siedmioro było razem z Renfri...
mi brakuje poczucia humoru bijącego z książek. no i znajomości polskiego języka u tłumacza. w opowiadaniu z diabłem był super smaczek na koniec, kiedy diabeł mówiący dobranoc od razu kojarzy się z miejscem "gdzie diabeł mówi dobranoc"... ciekaw jestem jak by przedstawiono kransoludów grających w gwinta w kontekście dyskusji o strategii...
nie to, że się skarżę, ale mierne to póki co...
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
-
Taki jesteś sprytny, to przetłumacz. Ta fraza nie ma swojego odpowiednika w angielskim, a przynajmniej takiego, gdzie pojawia się diabeł...
The story so far:
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.
― Douglas Adams, The Restaurant at the End of the Universe
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Ale w polskiej wersji mogli to już wstawić... Takich piłek się nie psuje mówiąc językiem piłkarskim

Wiedźmin jest produktem polskim, niepowtarzalnym, ma swój klimat i to świat anlojęzyczny powinien się do niego dopasowywać, a nie my....
-
Wiesz jak duże są rozbieżności między polską wersją Pratchetta a oryginałem? Dla mnie już zbyt duże... A Pratchetta tłumaczy Cholewa, nie Wierzbięta.
Można się bawić w kreatywne tworzenie wersji lokalnych (patrz Shrek, i tutaj już faktycznie za tłumacza robił Wierzbięta), ale to jest zupełnie inna bajka. Nie ten budżet i prawdopodobnie nie ten producent...
The story so far: