Przepłacasz na kupnie gotowca i to sporo. A ponieważ płacisz słono, to zaczynasz go oszczędzać myjąc po 15 płyt w jednym płynie. Robiłem podobnie, aż kiedyś załatwiłem płytę oszczędzając płyn. Dostała się prawdopodobnie ostra i twarda drobina z brudnej płyty do szczotek i narobiła szkód. Nie warto. Dzisiaj myję płyty wyglądające na czyste. A jak trafi się brudas, to myję go na końcu i wylewam płyn. Nawet po jednym brudasie.
Mikstura forumowa
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
Re: Mikstura forumowa
-
- Gramofon: Dual 510
Bo wiesz, jak wkładasz płytę z grzybem do czystej mikstury to po jednym myciu zapewne mikstura jest już brudna i może zostawiać brud na następnej płycie. Dlatego w przypadku bardzo brudnych płyt warto stosować co najmniej dwie kąpiele, albo trzy: pranie wstępne, pranie zasadnicze i płukanie.

Wiem że Ameryki nie odkryłem, ale widziałem płyty myte w brudnej miksturze, które tak na prawdę nadawały się do ponownego mycia.

Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
O cholerka... Ja po prostu myłem dalej, jak leci.
Prawie cała butla poszła na jeden zestaw 8 płyt.
@Diazo - jak się odkuję finansowo to pomyślę o robieniu mikstury samodzielnie. Gorzej niż moją "antymetodą" to raczej nie będzie.

@Diazo - jak się odkuję finansowo to pomyślę o robieniu mikstury samodzielnie. Gorzej niż moją "antymetodą" to raczej nie będzie.

- blispx
widać się już starzejęmcemsi pisze: ↑02 paź 2019, 07:31blispx pisze: ↑01 paź 2019, 21:095min szukania w google
Ee tam 5 min , wystarczy 8 sekund : http://www.sklep.audiopunkt.com.pl/offe ... at634.html
A na poważnie , wątek jest miksturowy więc bardziej to mialem na myśli.
pytałeś czy ta AT jest na bazie alkoholu - w tym sznurku co podałem masz odpowiedź, w tym twoim nie ma więc co nagle to po diable

DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- Therion
Re: Jak czyścić płyty winylowe?
Słuchajcie, zastanawiam się, co zrobiłem źle.
Już dwukrotnie przygotowywałem sobie płyn Forum i dwukrotnie było ok. Tym razem zrobiłem niby wszystko tak samo, ale to co wyszło, nie nadawało się do mycia płyt. Wylałem do zlewu.
Składniki widoczne poniżej. Proporcje: 4L wody widocznej na zdjęciu + 1L alkoholu (też na zdjęciu) + 10ml Mirasolu.
1. mikstura zrobiła się lekko ciepła, co po raz pierwszy mnie zaalarmowało
2. Mirasol nie rozpuścił się tylko utworzył kropelki (jak tłuszcz w rosole)
3. ZAPACH - nie było tradycyjnego zapachu alkoholowego, lecz... zapach rozcieńczalnika.
Rozprowadziłem płyn na starej płycie i lusterku. Efekt poniżej. Domyślam się, że problemem jest alkohol. To on trochę zalatuje rozcieńczalnikiem. Ma zapach alkoholu, ale czuję też przebijający się zapach nitro.
Możecie mi doradzić, którą wodę i który alkohol Wy stosujecie?
Już dwukrotnie przygotowywałem sobie płyn Forum i dwukrotnie było ok. Tym razem zrobiłem niby wszystko tak samo, ale to co wyszło, nie nadawało się do mycia płyt. Wylałem do zlewu.
Składniki widoczne poniżej. Proporcje: 4L wody widocznej na zdjęciu + 1L alkoholu (też na zdjęciu) + 10ml Mirasolu.
1. mikstura zrobiła się lekko ciepła, co po raz pierwszy mnie zaalarmowało
2. Mirasol nie rozpuścił się tylko utworzył kropelki (jak tłuszcz w rosole)
3. ZAPACH - nie było tradycyjnego zapachu alkoholowego, lecz... zapach rozcieńczalnika.
Rozprowadziłem płyn na starej płycie i lusterku. Efekt poniżej. Domyślam się, że problemem jest alkohol. To on trochę zalatuje rozcieńczalnikiem. Ma zapach alkoholu, ale czuję też przebijający się zapach nitro.
Możecie mi doradzić, którą wodę i który alkohol Wy stosujecie?
- eu4yaon
- Gramofon: Pioneer
Mi jak mieszam miksture to robi się zawsze ciepła. A to wyglada jakbys za duzo mirasolu dodał.
Pioneer PL 50L II + Hana EH + Husariaa v2 + Atoll IN 100SE + JBL TLX8
- Therion
na 5L 10ml to za dużo?
To chyba jednak nie to. Czy po wylaniu do zlewu alkoholu powinienem czuć zapach nitro?
To chyba jednak nie to. Czy po wylaniu do zlewu alkoholu powinienem czuć zapach nitro?
-
- Gramofon: Kenwood KD 990
Nigdy takiego zapachu nie mialem po wylaniu czy przy myciu. Ale tetenalu faktycznie może być za dużo jak się pieni. Ja bym zmienił alkohol.
- Therion
- blispx
kiedyś już tu o podobnym wypadku napisałem, tyle że po pewnym czasie waliło benzyną, ciężko powiedzieć czy alkohol czy wina butelek hpe , raczej to drugie, teraz mix rozcieńczam w mniejszych proporcjach dla oki, a do sonicznej używam czego innego
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- Therion
Dzięki Myszor, wlasnie taki mialem wcześniej i bylo ok. Tym razem kupilem inny i zonk.
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
kupić z jakiejś hurtowni chemicznej o czystości CZDA i na pewno będzie dobrze.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dokładnie.
"IPA Cleanser" to nie jest czysty alkohol izopropylowy tylko preparat na bazie izopropylu.
Generalnie stroniłbym od alkoholi sprzedawanych w plastikach.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Jest czysty. Nawet bardzo.

Nadwyżki z kolekcji KASET i płyt: viewtopic.php?p=473594#p473594