Zagadki techniczno-sprzętowe

Wszystko razem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariodoll

Post autor: mariodoll »

Witam. Podczas odsłuchu niektórych płyt "zaobserwowałem" takie coś podczas odtwarzania raz głośniej gra jeden kanał potem leci centralnie a na koniec drugi kanał od czego to zależy ???
Ci którzy nie słyszeli muzyki wzięli tańczących za obłąkanych
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Może pozycja wkładki do poprawy? Jeśli jednak dotyczy to tylko niektórych, a nie wszystkich płyt to można też zwalić winę na tłoczenie, ale nie sądzę by takie kwiatki można było uznać za coś normalnego.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Waluch

Post autor: Waluch »

wygląda na problem z anti-skatingiem
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

A może tak właśnie ma być? Takie zamierzenie twórcy? Np. przelatujący helikopter z jednego kanału do drugiego ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Waluch pisze:wygląda na problem z anti-skatingiem
Gdyby tak było to jeden kanał byłby na całej długości strony głośniejszy, nie mówiąc już o innych niepożądanych zjawiskach.

To w sumie nie nadaje się na zagadkę sprzętową, a na wątek typowo problemowy :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
foxiu

Re: Zagadki techniczno-sprzętowe

Post autor: foxiu »

Dziś udało mi się rozwiązać jedną zagadkę u mnie - smażenie i mega elektryzowanie się płyt. Serio, można się było wystraszyć przy zdejmowaniu krążka z talerza, tak potrafiło pizgnąć ;) Czarę goryczy przelała płyta Adele (nówka z MM), która smażyła tak, że miałem ochotę jajko na to rzucić...

Zacząłem od zaglądnięcia pod talerz i przeczyszczenia rolek, pełno tam było syfu z paska. Pewnie czas pomyśleć o jego wymianie skoro zostawia ślad za sobą ;)

Potem przyjrzałem się igle - no wyglądała jakby przed chwilą hektar pola obrobiła :) Szczotka niewiele pomogła, więc stwierdziłem że raz kozie śmierć (mam zapasową, ale zamiennik) - zdemontowałem, chwyciłem delikatnie ale pewnie ten cały syf palcami i zdjąłem. Igła przeżyła. Potem jeszcze przedmuchałem z obu stron aby pozbyć się resztek kurzu. Zamontowałem i... o rety :) Ktoś zdjął koc, nic nie skwierczy a zdejmowanie płyty nie kończy się strzałem w palce :)

Nie wiem co pomogło, ale grunt że pomogło.
Fiio E10 -> Beyerdynamic Custom One Pro | Technics SL-Q2 + Ortofon OM 10 -> Cambridge CP1 | Philips CD471 NOS -> Primare A10 -> Canton Karat 300
Awatar użytkownika
eu4yaon
Gramofon: Pioneer

Post autor: eu4yaon »

Witam, mam taką zagwozdke w swoim torze. Ostatnio zauważyłem ze czasem zanika dźwięk w jednej z kolumn i zaczyna się ciche harczenie połączone z również cicha muzyka. Myslalem ze to kolumna dokonała żywota ale z czasem pojawiło sie to również w drugiej. Wiec kolumny wykluczone. Został do sprawdzenia jeszcze amplituner którego nie wiem jak przetestowac, nuda mini oraz wkladka. No i właśnie, jak pojawia sie harczenie, podniose iglę i zaraz opuszcze ja na płytę, dźwięk sie resetuje i gra dobrze az do nastepnego zaniku. Czy może to igła sie skonczyla?
Pioneer PL 50L II + Hana EH + Husariaa v2 + Atoll IN 100SE + JBL TLX8
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Amplituner albo Nuda.
Alternatywnie - okablowanie gramofonu, przewody w headshellu, itd.
Jak wykluczyć okablowanie? Zmierzyć sygnał na wyjściu w momencie kiedy zacharczy/przyciszy się kanał.
Jeśli jest normalne/równe to znaczy że nie kable (ani tym bardziej wkładka).
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
eu4yaon

Wojtek pisze:
29 maja 2019, 19:42
Amplituner albo Nuda.
Jeszcze pomyślałem sobie, bo ostatnio zwiekszylem wzmocnienie i pojemność w Nudzie i moze to mój słaby Amplituner niewyrabia z mocą?

Jutro posprawdzam co trzeba, obniże również nastawy w Nudzie i zobacze czy coś sie zmieni.
Awatar użytkownika
tuczi77
Gramofon: Kenwood KD-7010

Post autor: tuczi77 »

Przekaźnik kolumn w ampli?
Kenwood KD-7010 | Goldring 1042 | Schiit Mani | Kenwood KA-801 | Canton GLE 100
Awatar użytkownika
eu4yaon

Kurcze od dwóch dni słucham żeby cos posprawdzać a jak na złość nic sie nie dzieje. Może to i dobrze.
tuczi77 pisze:
30 maja 2019, 08:41
Powiedz cos wiecej? Można to jakoś sprawdzic? Moze mój NAD czuje już pismo nosem i kończy swój żywot bo od jakiegoś czasu poluje na pewien model Sansuja :D
syko
Gramofon: Dual 510

Post autor: syko »

eu4yaon pisze:
29 maja 2019, 19:21
Witam, mam taką zagwozdke w swoim torze. Ostatnio zauważyłem ze czasem zanika dźwięk w jednej z kolumn i zaczyna się ciche harczenie połączone z również cicha muzyka. Myslalem ze to kolumna dokonała żywota ale z czasem pojawiło sie to również w drugiej. Wiec kolumny wykluczone. Został do sprawdzenia jeszcze amplituner którego nie wiem jak przetestowac, nuda mini oraz wkladka. No i właśnie, jak pojawia sie harczenie, podniose iglę i zaraz opuszcze ja na płytę, dźwięk sie resetuje i gra dobrze az do nastepnego zaniku. Czy może to igła sie skonczyla?
Cześć, miałem bardzo podobny problem jak nie ten sam, mianowicie dźwięk jakby zanikał i charczał w jednym lub obu kanałach. Po podniesieniu i opuszczeniu igły wszystko wracało do normy, ale tylko na chwilę, po czym znów zaczynał zanikać. W pierwszej chwili obstawiałem na połączenie igły z wkładką. Co się nie nakombinowałem, a problem pozostał. Wymiana wzmacniacza pomogła i gramofon zaczął grać normalnie.
Spróbuj podmienić wzmacniaczi zobacz czy to nie to właśnie.

Doczytałem ;) , tak jak mówią poprzednicy to prawdopodobnie wina przedwzmacniacza.
Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

tuczi77 pisze:
30 maja 2019, 08:41
to raczej nie to bo miałby to tylko podczas załączania kolumn podczas uruchamiania ampli
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
metallsnow
Gramofon: Wega 301P

Post autor: metallsnow »

Ja bym jeszcze sprawdził czy na innych źródłach też jest ten sam problem. Jeśli tak, to któryś przełącznik jest zabrudzony, i domaga się czyszczenia. Selektor wejść albo głośników może dawać takie objawy.
Wega Modul 301P+ADCQLM/AT13EaV/OM10, Sony TA-F570ES, Akai CD-62, JVC TD-X502, Pioneer N-30AE, Onkyo T-4270, Heco TE 1200
Marantz PM-45, Sony MDS-JE520, Summit Exclusive RF550 i pecet
Awatar użytkownika
eu4yaon

Po ostatnich obserwacjach podejrzewam amplituner. Gdy zaczyna sie tracić dźwięk i pojawia sie harczenie pomaga lekkie pokrecenie gałką np. Od głośności. Nie ukrywam ze potencjometry trzeszcza od dawna i czy to ma jakies znaczenie?

A czy po przelaczeniu na radio się tak dzieje tego niewiem bo ja nie slucham, jedynie żona ale u niej ciężko z orientacją i jej ucho rzadko cokolwiek wychwytuje, ważne ze gra nieważne jak.
ODPOWIEDZ