Chore ceny płyt na Allegro/eBay

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
eenneell

Chore ceny płyt na Allegro

Post autor: eenneell »

Wojtek pisze:Człowiek myśli, że trafił na Allach wie jakiego białego kruka
PINK FLOID :?: - TOŻ TO RARYTAS :D
Darek

Horrendalne ceny świeżo wydanych krążków

Post autor: Darek »

Cradle Of Filth "Darkly, Darkly Venus Aversa" LP test pressing
Ciekawe jaka cena bedzie tutaj, a do konca pozostalo jeszcze ponad 8 dni
http://www.ebay.com/itm/Cradle-Filth-Da ... 500wt_1202
Awatar użytkownika
krolix

Re: Chore ceny płyt na Allegro/eBay

Post autor: krolix »

Z polskich tytułów to zrobiło na mnie wrażenie:
http://allegro.pl/kazik-kult-spalam-sie ... 08392.html

Ale nie potępiam, płyta jest warta tyle, ile ktoś chce za nią zapłacić. :)
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

O kurde :shock: To jaki był nakład tej płyty :?: 5 egzemplarzy :?:
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Post autor: JacK »

Jeden znajomy mi ostatnio powiedział że moje winyle to takie tanie hobby, koniecznie muszę mu pokazać tę aukcje...
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
restimek
Gramofon: Technics SL-Q33

Re: Ale jaja !!!!!

Post autor: restimek »

Myślę że ta aukcja zasługuje na umieszczenie jej w tym dziale:
http://allegro.pl/perfect-bialy-lp-nowa ... 15446.html

70 zł za taka płytę to spora przesada. Zwłaszcza ze na zdjęciu okładka jest dosc mocno pobrudzona... Do tego opis że płyta nowa... Nie rozumiem dlaczego dla niektórych sprzedawców definicja słowa nowa jest taka trudna do zrozumienia. Od zawsze przecież było powszechne że nowa to nieodpakowana nie używana...
Technics SL-Q33 (JVC Z1S Jico Shibata), Nuda mini, Sony CDP-X777ES, Sony CDP-X222ES (zlampizowany), Sony TC-K750ES, Sony TA-E77ESD, Onkyo M5090, Avance Alpha 880i
eenneell

Ale jaja !!!!!

:( Tym bardzięj, ze to sprzedaje sklep, a nie jakaś "melepeta" :)
Klimek

Post autor: Klimek »

restimek pisze:Myślę że ta aukcja zasługuje na umieszczenie jej w tym dziale:
http://allegro.pl/perfect-bialy-lp-nowa ... 15446.html

70 zł za taka płytę to spora przesada. Zwłaszcza ze na zdjęciu okładka jest dosc mocno pobrudzona... Do tego opis że płyta nowa... Nie rozumiem dlaczego dla niektórych sprzedawców definicja słowa nowa jest taka trudna do zrozumienia. Od zawsze przecież było powszechne że nowa to nieodpakowana nie używana...
Tak, ten pan ma wyraźne problemy z określeniem stanu płyt i nie tylko. Ma też problem z określeniem swoich stanów magazynowych. "Kupiłem'' u niego Grovera Washingtona po czym okazało się że sprzedający nie ma tej płyty. Żona dokupiła sobie Queen i Boney M. Miały być w stanie idealnym, niestety płyt nie da się słuchać. Najciekawsze jest to, że gość jest raczej uczciwy. Chyba tylko trochę się w tym wszystkim pogubił.
eenneell

Klimek pisze:Najciekawsze jest to, że gość jest raczej uczciwy. Chyba tylko trochę się w tym wszystkim pogubił.
:) Sklep i "melepeta" - też tak bywa :(
Awatar użytkownika
Obywatel

A ja zrobię mały off-topic we własnym temacie i zapytam, czy można by było 'przecyknąć' silnik, żeby otwierał linki w nowym oknie? Nie zliczę ile razy już odruchowo zamknąłem okno przeglądarki i musiałem od nowa otwierać utraconą stronę forum :evil:
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Awatar użytkownika
krolix

Post autor: krolix »

restimek pisze: 70 zł za taka płytę to spora przesada. Zwłaszcza ze na zdjęciu okładka jest dosc mocno pobrudzona... Do tego opis że płyta nowa... Nie rozumiem dlaczego dla niektórych sprzedawców definicja słowa nowa jest taka trudna do zrozumienia. Od zawsze przecież było powszechne że nowa to nieodpakowana nie używana...
Ten sprzedawca zazwyczaj ustala wysokie ceny. A płyta może być nieużywana (="nowa"), sam nabyłem kilka takich pozycji z lat 80-tych, które z pewnością nigdy nie były odtwarzane. W opisie jest zróżnicowanie na krążek i okładkę, czyli wszystko gra, poza tym, że okładka do Ex się nie kwalifikuje. ;)
Awatar użytkownika
Krzyś

Re: Ale jaja !!!!!

Post autor: Krzyś »

restimek pisze:Do tego opis że płyta nowa... Nie rozumiem dlaczego dla niektórych sprzedawców definicja słowa nowa jest taka trudna do zrozumienia. Od zawsze przecież było powszechne że nowa to nieodpakowana nie używana...
czyli wyciągnięcie płyty z koszulki foliowej powoduje automatycznie, że płyta już nie jest nowa? a jak traktować np. wyciągnięcie płyty w koszulce foliowej z koperty tekturowej, też wtedy przestaje być nowa? Albo jak w sklepie ktoś wyjął? Albo w tłoczni wyjęli, bo np. chcieli sprawdzić, czy czegoś nie pomylili?

jeżeli dla Ciebie płyta nowa, to "nieodpakowana", a skoro "nieodpakowana", to musiała być jakoś zapakowana, czyli zapewne w folii, to zgodnie z przyjętą przeze mnie wykładnią Twojej definicji nowej płyty w Polsce za komuny nie sprzedawało się płyt nowych.

moim zdaniem:
fabrycznie zafoliowana = fabrycznie zafoliowana
nowa = nigdy nieużywana, jeśli ma papierówki to tylko fabryczne
MINT = odtwarzana kilka razy, z papierówkami
dalej to powszechnie używana skala ma za dużo eufemizmów i nie chce mi się jej powtarzać.
warm regards,
Krzysztof Kaspruk

Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
Awatar użytkownika
Obywatel

Krzyś pisze:dalej to powszechnie używana skala ma za dużo eufemizmów i nie chce mi się jej powtarzać
I generalnie trzeba sobie zawsze odjąć jedną ocenę w stosunku do tego, co deklaruje sprzedawca. Czasami też można się zdziwić na plus lub na minus. Ale zazwyczaj sprzedawcy oceniają na wyrost.
Awatar użytkownika
loamesoile
Kontakt:

Post autor: loamesoile »

nie wiem na ile cena jest chora, bo aukcja była od złotówki, ale łał, 67 złotych - stan bardzo dobry (według opisu)

http://allegro.pl/piosenki-agnieszki-os ... tabsAnchor
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Krzyś pisze:nowa = nigdy nieużywana, jeśli ma papierówki to tylko fabryczne
MINT = odtwarzana kilka razy, z papierówkami
Przy takim określaniu, mint = nowa :) Nie ma co się powtarzać.
Nie ma czegoś takiego jak "używany mint", niezależnie od przyjętej skali, bo byłoby to zaprzeczenie.
loamesoile pisze:nie wiem na ile cena jest chora, bo aukcja była od złotówki, ale łał, 67 złotych - stan bardzo dobry (według opisu)
W tym temacie zazwyczaj podajemy jednak złe przykłady wycen (stąd to "chore"), a nie dobre przykłady sprzedaży :D
Widocznie grono ludzi bardzo lubi tą płytę.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ