Tandberg TL5010
- Taihenwarui
- Gramofon: Thorens TD 150 MK2
- Taihenwarui
Re: Tandberg TL5010
moze sam napisze kiedys kilka zdan w takim razie
po przesluchaniu 2 plyt moge powiedzec tylko, ze mialem nosa...magia
jak ktos bedzie mial mozliwosc zakupu lub posluchania to zdecydowanie warto

jak ktos bedzie mial mozliwosc zakupu lub posluchania to zdecydowanie warto
- Taihenwarui
OK.Nowe kolumny chodzily mi po glowie od jakies czasu, glownie do jazzu i lzejszej muzyki. Niedawno zrobilem troche miejsca w pokoju wiec zaczalem sie rozgladac za czyms w okolicy. Pojawily sie te Tandbergi TL5100. Malo o nich mozna sie dowiedziec, o firmie wiecej ale to inny temat. Zalicytowalem prawie w ostatniej chwili i przegralem o funta. Na drugi dzien sprzedawca zlozyl mi 'second chance offer' , dlaczego? Wygral jakis rusek i nie dogadali sie. Sprzedawca chcial zaplate do reki i odbior wlasny. Rusek zaplacil PayPalem i juz wysylal kuriera. I tak sie zaczalem zastanawiac, dlaczego rusek wysyla kuriera po 50 letnie kolumny przez cala Europe. Znalazlem kilka ogloszen w Rosjii, Ceny 400-800 funtow, Mialem 24 godziny na odpowiedz wiec dowiedzialem, ze byly to topowe kolumny w katalogu Tandberga do ok 1972 roku. Pozniej byly tylko TL5020, (prawie takie same, inny zwrotnica, obudowa i dodatkowy tweeter) i slynne Studio Monitors. Nie zanudzajac, kupilem. Stan prawie idealny jak na ten wiek, ciezko sie doszukac jakiegos wiekszego uszkodzenia na pieknej obudowie TEAK, jest tylko kilka drobnych rysek. 50 litrowe , zamkniete paki, 12 calowy woofer. Nie sa to najlepsze glosniki jakie mialem i slyszalem ale za kilkadziesiat funtow nie bede wybrzydzal. Lubie tez dzwiek zamknietych glosnikow. Maja piekna barwe i sa niezwykle naturalne. Napewno nie do zle zrealizowanych plyt. Bas moze zejsc bardzo nisko , nie biega po scianie , pojawia sie tam gdzie powinien. Pasuje do akustycznych nagran i wokali. Scena jest duza a glebia....ogromna. Dzwiek moze nie podejdzie kazdemu ale jak ktos bedzie mial okazje to napewno warto ich posluchac . Nie zagladalem do srodka jeszcze ale mysle o wymianie kondow w zwrotnicach. Znajomy mi to zrobi .I teraz pytanie, on poleca Jantzeny albo Ansari. Firme Jaztzen kojarze, Ansari nie. Ktos mial jakies doswiadczenia albo moze cos innego zaproponowac?
- Biogon
- Gramofon: składak
Gratulacje! Sam używam kolumn Tandberg-a z początku lat 70-tych już ponad 10 lat i jestem z nich bardzo zadowolony. Jeszcze znajdź im do kompletu jakąś zgodną wiekowo Huldrę i będzie piękny komplecik 

- Taihenwarui
Dzieki. Ha, wlasnie te glosniki najlepiej brzmia z TR-1000, ktory mam i potwierdzam, ze tak jest. na razie ampi jest w serwisie.
- Taihenwarui
Update
. Te glosniki inaczej zaspiewaly jak dostaly troche wiecej mocu od Creek Destiny 2. Zmianiam zdanie. To jedne z lepszych paczek jakie slyszalem. Polecam,kupowac w ciemno jak bedzie okazja! Tadberg TR-1000 jeszcze w serwisie, od kwietnia 

- Taihenwarui