Jaki przedwzmacniacz do lampy?
-
- Gramofon: Kenwood KD 990
Nie widzialem takiego watku tutaj nigdzie wiec czemu nie?
Mial by pracowac z YAQIN MS-34D.
Mial by pracowac z YAQIN MS-34D.
- Waluch
jaką masz przeznaczoną kwotę na pre ?
możesz spróbować np. YaQin MS12B (tylko MM, HOMC)
możesz spróbować np. YaQin MS12B (tylko MM, HOMC)
-
Re: Jaki przedwzmacniacz do lampy?
Znaczenie ma z jakim gramofonem i wkładką to miałoby pracować.
Nie ma znaczenia z jakim wzmacniaczem.
Nie ma znaczenia z jakim wzmacniaczem.
-
Na dzien dzisiejszy technics SL-QD33 z wkladka DIGITRAC 300 SE.
Myslalem o Cambridge Audio Azur 640P, po czym PRO-JECT PHONO BOX SE...
Jak to zwykle bywa chcial bym lepiej i sie zapentlam bo nie wiem o ile wraz z cena rosnie jakosc...
Jesli faktycznie warto wydac wiecej to mysle ze ok 200 funtow (mieszkam w Anglii) by wchodzilo w gre. Za miesiac bede w kraju wiec w sumie obszar poszukiwan mozna rozszerzyc.
Zakladam ze wzmacniacz i przedwzmacniacz zostana u mnie dluzej niz gramofon - pewnie przyjdzie czas ze go wymienie na inny. Ale to dalsza przyszlosc.
Gdzies czytalem ze lampa z lampa niekoniecznie dobrze gra - ale nie wiem jak to jest
Myslalem o Cambridge Audio Azur 640P, po czym PRO-JECT PHONO BOX SE...
Jak to zwykle bywa chcial bym lepiej i sie zapentlam bo nie wiem o ile wraz z cena rosnie jakosc...
Jesli faktycznie warto wydac wiecej to mysle ze ok 200 funtow (mieszkam w Anglii) by wchodzilo w gre. Za miesiac bede w kraju wiec w sumie obszar poszukiwan mozna rozszerzyc.
Zakladam ze wzmacniacz i przedwzmacniacz zostana u mnie dluzej niz gramofon - pewnie przyjdzie czas ze go wymienie na inny. Ale to dalsza przyszlosc.
Gdzies czytalem ze lampa z lampa niekoniecznie dobrze gra - ale nie wiem jak to jest

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ma to być przedwzmacniacz czy tylko przedwzmacniacz gramofonowy?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Nie wiem jaka jest roznica pomiedzy nimi. Bedzie mi sluzyl tylko z gramofonem.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Przedwzmacniacz = do wielu urządzeń, czyli gramofon i nie tylko.
Przedwzmacniacz gramofonowy = tylko do gramofonu.
Przedwzmacniacz gramofonowy = tylko do gramofonu.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
A czy mozecie powiedziec cos na temat takiego uzadzenia?
http://www.ebay.co.uk/itm/Genuine-Local ... 3a73941693
http://www.ebay.co.uk/itm/Genuine-Local ... 3a73941693
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nadal nie znam odpowiedzi na moje oryginalne pytanie:

Dopowiem może tylko, że z powodzeniem można wykorzystywać kompletny przedwzmacniacz w roli przedwzmacniacza gramofonowego (wszak to jedna ze składowych przedwzmacniacza).Wojtek pisze:Ma to być przedwzmacniacz czy tylko przedwzmacniacz gramofonowy?
To jest lampowy wzmacniacz słuchawkowy... Czyli tak jakby nie na tematsamuraj pisze:A czy mozecie powiedziec cos na temat takiego uzadzenia?

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Wiec co za roznica czy -Wojtek pisze:Dopowiem może tylko, że z powodzeniem można wykorzystywać kompletny przedwzmacniacz w roli przedwzmacniacza gramofonowego (wszak to jedna ze składowych przedwzmacniacza).
Wojtek pisze:Ma to być przedwzmacniacz czy tylko przedwzmacniacz gramofonowy?
??? Nie bardzo rozumiem.
Chcial bym nabyc jak najlepsze ustrojstwo do wykorzystania jako przedwzmacniacz gramofonowy...
Na brak wyjsc sluchawkowych nie narzekam, kolejne nie jest mi potrzebne.
Myslalem ze jest jednoczesnie przedwzmacniacz gramofonowy i wzmacniacz sluchawkowy. Wyglada na to ze bladze...Wojtek pisze:To jest lampowy wzmacniacz słuchawkowy... Czyli tak jakby nie na temat
Ma to byc przedwzmacniacz gramofonowy

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
No to tłumaczymy dokładniej, zaczynając "od Adama i Ewy"samuraj pisze:??? Nie bardzo rozumiem.

Przedwzmacniacz gramofonowy ma wejście/a zestrojone pod sygnał z wkładek gramofonowych.
Przy co lepszych układach możliwe jest dostosowanie parametrów pod daną wkładkę (impedancja, pojemność, czasami i napięcie wejściowe przedwzmacniacza).
Przedwzmacniacz to urządzenie, które oprócz wbudowanego przedwzmacniacza gramofonowego zawiera w sobie także komplet wejść/wyjść liniowych dla innych urządzeń, a także różne filtry, regulacje (barwa, głośność, itd.) i funkcje miksujące. Mniej więcej takie jakich byś się spodziewał na panelu czołowym wzmacniacza zintegrowanego.
Typowy wzmacniacz zintegrowany to końcówka mocy i przedwzmacniacz zamknięte w jednym zgrabnym pudle (stąd to "zintegrowany" w nazwie).
Krótko mówiąc, to do przedwzmacniacza trafia sygnał audio z zewnątrz i to on nim steruje zanim puści go dalej do końcówek mocy, które z kolei napędzają kolumny.
Mam nadzieję, że teraz sprawa jest jasna

Jakieś ograniczenia/wymogi poza tym? Wsparcie dla wkładek MC jest ważne?samuraj pisze:Chcial bym nabyc jak najlepsze ustrojstwo do wykorzystania jako przedwzmacniacz gramofonowy...
Na brak wyjsc sluchawkowych nie narzekam, kolejne nie jest mi potrzebne.
Albo jakieś weselsze wymogi typu wygląd/wielkość

W sąsiednim wątku wlodek1001 też szuka preampa, ale ostatnio dowiedzieliśmy się, że odrzuca używki. W jego wątku zaproponowałem takie sprzęty:
Yamaha C-65
http://allegro.pl/yamaha-c-65-przedwzma ... 55938.html
Luxman C-12
http://allegro.pl/luxman-c-12-1-przedwz ... 06435.html
Na eBay.co.uk też jest trochę ciekawego towaru

Angle Audio Reference
http://www.ebay.co.uk/itm/Audiophile-Re ... 1e6d974e2b
Thorens MM-005
http://www.ebay.co.uk/itm/Thorens-MM-00 ... 2eb9137773
Graham Slee Gram Amp 2
http://www.ebay.co.uk/itm/Graham-Slee-G ... 2c64f1400a
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Krzyś
Wojtek, samuraj nie bardzo rozumie, po co się pytasz, czy jemu potrzebny jest przedwzmacniacz "do wszystkiego", czy tylko gramofonowy, skoro funkcjonalność przedwzmacniacza "do wszystkiego" jest nadzbiorem funkcjonalności przedwzmacniacza gramofonowego. Choć ja tam uważam, że to mimo wszystko jest istotne. BP, NMSPWojtek pisze:No to tłumaczymy dokładniej, zaczynając "od Adama i Ewy"samuraj pisze:??? Nie bardzo rozumiem.
Przedwzmacniacz gramofonowy ...

ps. kapitalny temat - przedwzmacniacz do lampy -- żeby mocniej świeciła, czy co?
Ostatnio zmieniony 08 maja 2012, 11:04 przez Krzyś, łącznie zmieniany 1 raz.
warm regards,
Krzysztof Kaspruk
Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
Krzysztof Kaspruk
Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Hm, racja Krzyś, takiego toku myślowego faktycznie nie wyłapałem 
Otóż często o wiele łatwiej jest znaleźć jakościowy vintage przedwzmacniacz z świetną sekcją phono niż jakiś starszy jakościowy przedwzmacniacz gramofonowy.
Co ciekawe, w przypadku nowych konstrukcji zazwyczaj jest na odwrót, bo w przedwzmacniaczach (i wzmacniaczach zintegrowanych, względnie amplitunerach) albo w ogóle nie znajduje się układów przedwzmacniacza gramofonowego albo po prostu są one kiepskie/tanie, dodane na siłę

Otóż często o wiele łatwiej jest znaleźć jakościowy vintage przedwzmacniacz z świetną sekcją phono niż jakiś starszy jakościowy przedwzmacniacz gramofonowy.
Co ciekawe, w przypadku nowych konstrukcji zazwyczaj jest na odwrót, bo w przedwzmacniaczach (i wzmacniaczach zintegrowanych, względnie amplitunerach) albo w ogóle nie znajduje się układów przedwzmacniacza gramofonowego albo po prostu są one kiepskie/tanie, dodane na siłę

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
ledwo sie zarzyKrzyś pisze:ps. kapitalny temat - przedwzmacniacz do lampy -- żeby mocniej świeciła, czy co?

Moze tak bylo by wlasnie najlepiej? Nie zalezy mi na gwarancjiWojtek pisze:Otóż często o wiele łatwiej jest znaleźć jakościowy vintage przedwzmacniacz z świetną sekcją phono niż jakiś starszy jakościowy przedwzmacniacz gramofonowy.

Ktos z przed nosa mi zaiwanil YaQina MS12B na e-bayu ale trafilem calkiem przypadkiem w chearity szopie mpx-55 bez zasilacza. Na baterii daje rade lepiej niz bt-26 do wczoraj:) Szalu nie ma ale zawsze to jakas poprawa - bedzie sie milej szukalo

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Linków powyżej nie zauważyłeś?samuraj pisze:Moze tak bylo by wlasnie najlepiej? Nie zalezy mi na gwarancjiMasz moze jakiegos faworyta?

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum