trzaski po umyciu, których nie było przed myciem
-
trzaski po umyciu, których nie było przed myciem
Umyłem dzisiaj rano swoje skromne zasoby winyli w myjce Knosti i miksturze forumowej i na wszystkich umytych płytach występują głośne trzaski (niekiedy 2-3 po rząd).
Mikstura: woda destylowana 400 ml; IPA 100 ml, Mirasol 1 ml. Płyn po sporządzeniu nie był mętny i podczas mycia płyt się nie pienił. Po wyschnięciu płyty są idealnie czyste (wizualnie), brak jest śladów zacieków po miksturze.
Myte płyty było nowe, odsłuchane tylko raz w celu sprawdzenia, czy wszystko ok. Podczas sprawdzającego odsłuchu nie było słychać żadnych trzasków. Po stwierdzeniu trzasków czyściłem płyty welurową szczoteczką, ale trzaski nadal występują.
Może ktoś z Was wie co może być przyczyną tych trzasków i jak się ich pozbyć. Oczywiście najbardziej oczywista opcja pozbycia się trzasków poprzez pozbycie się płyt na tym etapie odpada.
Mikstura: woda destylowana 400 ml; IPA 100 ml, Mirasol 1 ml. Płyn po sporządzeniu nie był mętny i podczas mycia płyt się nie pienił. Po wyschnięciu płyty są idealnie czyste (wizualnie), brak jest śladów zacieków po miksturze.
Myte płyty było nowe, odsłuchane tylko raz w celu sprawdzenia, czy wszystko ok. Podczas sprawdzającego odsłuchu nie było słychać żadnych trzasków. Po stwierdzeniu trzasków czyściłem płyty welurową szczoteczką, ale trzaski nadal występują.
Może ktoś z Was wie co może być przyczyną tych trzasków i jak się ich pozbyć. Oczywiście najbardziej oczywista opcja pozbycia się trzasków poprzez pozbycie się płyt na tym etapie odpada.
- zelazny
Re: trzaski po umyciu, których nie było przed myciem
Dziwne; ON daje zawsze pozytywne rezultaty. 

Ostatnio zmieniony 15 lip 2023, 08:21 przez zelazny, łącznie zmieniany 1 raz.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Statyka może być przyczyną.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
-
- Gramofon: Technics D202, Q202
- Myszor
Mas racje. Ale nie wiem co innego moze mu trzeszczec.
-
No dobra, a jak się pozbyć tej statyki? Umyć jeszcze raz w roztworze z mniejszą dawką mirasolu?
Trzaski przypominają pękanie folii bąbelkowej lub strzelanie z bicza.
Trzaski przypominają pękanie folii bąbelkowej lub strzelanie z bicza.
- gravediggie
- Gramofon: JVC & Schneider
Czarcio, może to zbieg okoliczności? Igła czysta? Słyszałem o podobnym przypadku co Twój ale przy innych proporcjach wody/ipa, tego ostatniego było znacznie więcej.
Dokładnie myłeś? gdzie te trzaski występują? Na całej długości nagrania? Inne płyty które posiadasz (nie myte, odtwarzane więcej niż raz) nie trzeszczą?
Dokładnie myłeś? gdzie te trzaski występują? Na całej długości nagrania? Inne płyty które posiadasz (nie myte, odtwarzane więcej niż raz) nie trzeszczą?
JVC JL-A1|Shure M75|MMCF10|Dual CV 6020|Canton Karat 920
Milijon kabli..
Milijon kabli..
-
Tak, igła jest czysta. Dzień wcześniej czyszczona szczoteczką i płynem Audio-Technica.
- cooledit
- Gramofon: Acoustic Solid
Na Twoim miejscu spróbowałbym umyć jeszcze raz. Być może w trakcie ociekania i suszenia się płyty, mogły pozostać jakieś resztki brudu. Nacieki z innych miejsc. Spróbować nie zaszkodzi.
Acoustic Solid Classic Wood Black + Rega 303 + Goldring 2100 --> Graham Slee Era Gold V + PSU 1 --> Primare CD32 + I32 --> Focal CHORUS 836VW, kilka drucików z Acoustic Zen i Tara Labs
-
Też pomyślałem, aby umyć jeszcze raz, ale z drugiej strony nie wiem, czy to coś da. Wszystkie płyty były fabrycznie nowe i tylko raz przesłuchane, a podczas odsłuchów nie słyszałem nawet najmniejszych trzasków. Teraz trzaski są głośne jak wystrzał z armaty 

- SimonTemplar
-
- Gramofon: Technics D202, Q202
Ja bym szukał problemu sprzętowego a nie w płytach.
- SimonTemplar
Właśnie próbuję kolegę @czarcio pchnąć w tę stronę
Osobiście uważam że sprawa jest prosta, czysto zero jedynkowa.

Osobiście uważam że sprawa jest prosta, czysto zero jedynkowa.
- Myszor
To chyba niespotykane by po umyciu płyta trzeszczała bardziej niż przed. No chyba że się myło szczotką stalową 

-
Niestety umyłem wszystkie - całe 14 sztuk.
OK. to co może być przyczyną trzasków? Igła, wkładka?
Też jestem bardzo zdziwiony. Chociaż może nie powinienem, ponieważ nie wiem z czego zrobione są szczotki w mojej myjce