Frytejro pisze: ↑05 gru 2018, 17:25
Nieno, nie wątpię, ale między niektórymi jest mało słyszała różnica a cenowo jest różnica, stad te doktoryzowanie się
Dlaczego mam przeczucie że Ty cały czas tylko zgadujesz/wyobrażasz sobie coś?

A piszesz tak jakbyś coś wiedział
Szczerze mówiąc to większość opcji omawiana w tym wątku nadal jest aktualna i ma przełożenie na Twój przypadek.
Nadal nie wiem o co tutaj Tobie chodziło. Wyjaśnisz?
Wojtek pisze:Frytejro pisze: ↑05 gru 2018, 14:33
bo gro wkładek przytaczanyxh w tym wątku jest już no wiecie...
Nie wiemy. Co masz na myśli?
Popularne opcje to:
- body Shure M92E (i podobne) + jakakolwiek lepsza igła do M97xE (VL)
- body AT-1x2 + nowa igła typu ATN-120/140
- body Ortofon OMP + jakiś wyższy model igły OM (od 20 w górę)
Główna sprawa na którą trzeba uważać to żeby sugerowany nacisk dla danej igły mieścił się w standardzie T4P, czyli ok. 1.25g.
Sklep LPGear oferuje również parę igieł wyższej klasy do Twojej AT-311EP.
VL:
https://www.lpgear.com/product/ATN3472VL.html
Shibata:
https://www.lpgear.com/product/LPGATN3472SA.html
Wyżej omówione kombinacje dadzą z pewnością "zauważalną zmianę na plus", choć nie mogę zagwarantować że brzmienie każdej z nich Tobie podejdzie.
Z gustami czy zgraniem z resztą toru jest szczerze mówiąc większy problem niż obiektywna ocena na podstawie parametrów technicznych.
Inne tropy to polowanie za starszymi wkładkami T4P od Stantona/Pickeringa, Shure, Technicsa czy Elaca, ale z tego już się robi tylko coraz większa zabawa.
Z tego względu - możliwości są, ale przy 1/2'' jest po prostu o tyle łatwiej
Jeśli pasuje Tobie dźwięk Ortofon OM to zamiast robić mały krok z igły 5 na 10 to już lepiej dołożyć do igły 20 czy 30.
Serio.
Frytejro pisze: ↑05 gru 2018, 15:58
(chociaż czy w tym temacie występuje takie zjawisko jak ograniczenia spowodowane grajkiem?)
Oczywiście. Wszak są lepsze i gorsze konstrukcje T4P, a nie że wszystkie reprezentują podobną jakość wykonania

Generalnie z pewnością nie pakowałbym do do Sansui igły klasy neoSAS, ML czy FG (Ortofon OMP 40).