Piwo
- Sindsoron
- Kontakt:
Piwo
od normalnego pszenicznego lepszy jest biały obolon 

Collection
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Piwo
Piwo Żywe to ja mam nawet w delikatesach pod swoim blokiem, ale faktycznie Stelma wpadł na dobry pomysł z tym podawaniem "źródeł zbytu" wyszukanych trunków 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Stelma
- Gramofon: BRAUN PS550S DUAL604
Piwo
ech , to Ci zazdroszczę Wojtku "Żywego" w sklepie pod blokiem 
P.S. W Tes..o mają dość duży wybór browarków regionalnych

P.S. W Tes..o mają dość duży wybór browarków regionalnych

słucham z: Brauna PS 550S(philips 400II), DUAL-i: 604(Shure m75) i 1218(dual 240E) Bang Olufsen 2202 (b&o mmc20s)
CD-marantz cd-50, DECK - akai GXC-760D , ampli Sanyo jcx 2900k , Marantz HD 770
CD-marantz cd-50, DECK - akai GXC-760D , ampli Sanyo jcx 2900k , Marantz HD 770
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
- nawalonych7krasnali
Re: Piwo
Z moich odkryć ostatnich czasów hitem jest piwo... żytnie:

Kolorek raczej w stronę średniego bursztynu, smak samej pianki bardzo przyjemny jednak jak to w polskich piwach - nietrwała. Jest to piwo browaru w Konstancinie - nie wszędzie do kupienia - nie najtańsze jeśli porównać z polskimi- u mnie 5,30 pln. Chyba jedyne piwo górnej fermentacji robione w Polsce - a przynajmniej tak napisali, że takim jest. Jednak bardzo dobre inne od innych...
Co do wspomnianego piwka:

dopisek GRAND CRU daje dużo więcej... W knajpach - zdaje się białe, a pszeniczne na pewno podają z plastrem cytryny co dla mnie jest gwałtem na piwku - jak i dolewanie soku. Najlepiej od razu uprzedzić, żeby dawali bez...

Kolorek raczej w stronę średniego bursztynu, smak samej pianki bardzo przyjemny jednak jak to w polskich piwach - nietrwała. Jest to piwo browaru w Konstancinie - nie wszędzie do kupienia - nie najtańsze jeśli porównać z polskimi- u mnie 5,30 pln. Chyba jedyne piwo górnej fermentacji robione w Polsce - a przynajmniej tak napisali, że takim jest. Jednak bardzo dobre inne od innych...
Co do wspomnianego piwka:
dopisek GRAND CRU daje dużo więcej... W knajpach - zdaje się białe, a pszeniczne na pewno podają z plastrem cytryny co dla mnie jest gwałtem na piwku - jak i dolewanie soku. Najlepiej od razu uprzedzić, żeby dawali bez...
- Sindsoron
- Kontakt:
Piwo
co do "punktów zbytu" to we wrocławiu naprawdę duży wybór piw jest w: almach (w renomie, arkadach i na bielanach), w delikatesach w pasażu grunwaldzkim, w delikatesach na ul. rydgierda (chyba jako jedyni we wrocławiu mają piwa z browaru koreb), w monopolowym na ul. hubskiej (budki w kształcie plastra miodu)
Collection
-
Piwo
Ooo, jaki fajny temat!
Jestem ogromną fanką piwa, szczególną miłośniczką AIPA, IIPA, BIPA, właściwie, głównie IPy..
Ale nie pogardzę też innym dobrym trunkiem.
Ostatnio miałam sposobność skosztować trzech niesamowitych belgijskich ale klasztornych z Westvletteren. Chyba ostatni prawdziwi trapiści Belgii. Piwa nie odsprzedaje się do sklepów, jedyną możliwością zakupu buteleczki jest wycieczka bezpośrednio do klasztoru. Dzienna ilość sprzedawanego tam piwa jest mocno ograniczona, zarówno ogólna liczba przeznaczonych piw do sprzedaży, jak i sprzedaż "na głowę". Ale bez wahania mogę powiedzieć - WARTO . Niesamowite bogactwo smaku, w każdym z trzech (12, 8, blonde) dostępnych stylów. Jeśli ktoś będzie podróżował po Belgii a ceni sobie smak dobrego piwa - nie zapomnijcie o tym miejscu.
Oprócz tego, nie wiem czy Panowie (i Pani) wiecie, mamy dziś premierę jedynego polskiego piwa komercyjnego w stylu Imperial India Pale Ale : IMPERIUM ATAKUJE - browar PINTA . Jeżeli ktoś jest z Łodzi lub okolic wiem, że można będzie go spróbować w pubie Piwoteka Narodowa przy ul. 6 sierpnia.
Swoją drogą polecam gorąco wszystkie piwa warzone przez Panów z Pinty, naprawdę ciekawe, rzadko spotykane w Polsce style.
No i tak na dokładkę (dolewkę
) :
Słyszeliście może plotkę, że powstaje pierwszy polski LAMBIC?

Jestem ogromną fanką piwa, szczególną miłośniczką AIPA, IIPA, BIPA, właściwie, głównie IPy..

Ostatnio miałam sposobność skosztować trzech niesamowitych belgijskich ale klasztornych z Westvletteren. Chyba ostatni prawdziwi trapiści Belgii. Piwa nie odsprzedaje się do sklepów, jedyną możliwością zakupu buteleczki jest wycieczka bezpośrednio do klasztoru. Dzienna ilość sprzedawanego tam piwa jest mocno ograniczona, zarówno ogólna liczba przeznaczonych piw do sprzedaży, jak i sprzedaż "na głowę". Ale bez wahania mogę powiedzieć - WARTO . Niesamowite bogactwo smaku, w każdym z trzech (12, 8, blonde) dostępnych stylów. Jeśli ktoś będzie podróżował po Belgii a ceni sobie smak dobrego piwa - nie zapomnijcie o tym miejscu.
Oprócz tego, nie wiem czy Panowie (i Pani) wiecie, mamy dziś premierę jedynego polskiego piwa komercyjnego w stylu Imperial India Pale Ale : IMPERIUM ATAKUJE - browar PINTA . Jeżeli ktoś jest z Łodzi lub okolic wiem, że można będzie go spróbować w pubie Piwoteka Narodowa przy ul. 6 sierpnia.

No i tak na dokładkę (dolewkę

Słyszeliście może plotkę, że powstaje pierwszy polski LAMBIC?

- kaczy
Piwo
O proszę... nie wiedziałem, że jest tu na forum taki temat. Jak miło 
Poza tym jestem fanem piw pszenicznych, głównie niemieckiego Franziskanera jak i Paulanera (ale tego niemieckiego, nie mylić z tym sprzedawanym w Polsce). Pszeniczny Cornelius (z lokalnego, piotrkowskiego browaru) też jest niczego sobie.

Zazdroszczę bardzo. Z piw trapistów znany jest mi oczywiście belgijski Chimay (uwielbiam Blueu choć znam wszystkie), oraz La Trappe z Holandii (ze wskazaniem na Blond). Zakładam jednak, że z wyżej wymienionych znasz już wszystkie smakicuttie pisze:Ostatnio miałam sposobność skosztować trzech niesamowitych belgijskich ale klasztornych z Westvletteren. Chyba ostatni prawdziwi trapiści Belgii.

Nie jestem z Łodzi, ale obiecałem właścicielowi odwiedzić kiedyś jego lokal. Mogę dać Ci znać, jeśli będę się wybierał (jeśli chcesz oczywiście).cuttie pisze:Oprócz tego, nie wiem czy Panowie (i Pani) wiecie, mamy dziś premierę jedynego polskiego piwa komercyjnego w stylu Imperial India Pale Ale : IMPERIUM ATAKUJE - browar PINTA . Jeżeli ktoś jest z Łodzi lub okolic wiem, że można będzie go spróbować w pubie Piwoteka Narodowa przy ul. 6 sierpnia.
DENON DP-300F (Silver)
-
Piwo
Oj jeśli chodzi o Belgię to trudno mnie zaskoczyć.kaczy pisze: Zakładam jednak, że z wyżej wymienionych znasz już wszystkie smaki

La Trappe mi nigdy nie podchodziło za bardzo, chyba zniechęciło mnie ich białe (które wg mnie z białym piwem ma wspólny tylko słód i rodzaj fermentacji) i zostało mi takie mały niesmak co do browaru.

Chimay niebieskie (Grand Reserve) jest faktycznie wspaniałe, jeśli tylko podaje się je w odpowiedniej temperaturze. Owocowe aromaty powalają na kolana.

Pewnie, że chcę!kaczy pisze:ale obiecałem właścicielowi odwiedzić kiedyś jego lokal. Mogę dać Ci znać, jeśli będę się wybierał (jeśli chcesz oczywiście).

- kaczy
Chciałem kiedyś (w tzw. "lepszych czasach") bardziej poznać i rozsmakować się w piwach Trapistów, ale nie bardzo miałem gdzie się zaopatrywać i nie bardzo miał mi kto polecić coś konkretnego. Wezmę Cię pod uwagę w tej kwestii jako mojego przewodnikacuttie pisze:Oj jeśli chodzi o Belgię to trudno mnie zaskoczyć.Proponuję spróbować (o ile jeszcze nie miałeś okazji) belgijskich Troubadour'ów. Trzy rodzaje: delikatny, subtelny blondzik, wyśmienity belgijski stout Obscura i diabelska, zniewalaja BIPA Magma.

Nie pijałem La Trappe jakoś szczególnie regularnie, ale Blond mi zasmakował... no i mam nawet odpowiednie szkłocuttie pisze:La Trappe mi nigdy nie podchodziło za bardzo, chyba zniechęciło mnie ich białe (które wg mnie z białym piwem ma wspólny tylko słód i rodzaj fermentacji) i zostało mi takie mały niesmak co do browaru.![]()

Odpiszę Ci na PW, aby nie robić większego offtopa o lokalucuttie pisze:Pewnie, że chcę!A jeśli mogę spytać, któremu właścicielowi?

DENON DP-300F (Silver)
-
Piwo
Troubadour nie jest trapistowski, ale nie odstaje od klasztornych piw, wierz mi.kaczy pisze:Chciałem kiedyś (w tzw. "lepszych czasach") bardziej poznać i rozsmakować się w piwach Trapistów

Służę pomocą.kaczy pisze:Wezmę Cię pod uwagę w tej kwestii jako mojego przewodnika

Też trochę szkieł zbieram, ale mój szatański kocur z uporem maniaka wszystkie rozbija. Oprócz Duvela, ale od tego piwa pochodzi jego imię, więc popełniłby spory nietakt.kaczy pisze: no i mam nawet odpowiednie szkło

A jeśli już mowa o dobrym piwie w dobrym szkle - nie ma nic fajniejszego niż wypić sobie Kwaka z oryginalnej "klepsydry", albo "La Corne" z rogu.

- kaczy
No to co Ty mi tutaj jak to nie "trapistowskie" jest?cuttie pisze:Troubadour nie jest trapistowski, ale nie odstaje od klasztornych piw, wierz mi.![]()

Niezłe imię dla kotacuttie pisze:Też trochę szkieł zbieram, ale mój szatański kocur z uporem maniaka wszystkie rozbija. Oprócz Duvela, ale od tego piwa pochodzi jego imię, więc popełniłby spory nietakt.![]()

Ze względu na ksywkę, nie mogłem nie spróbowaćcuttie pisze:A jeśli już mowa o dobrym piwie w dobrym szkle - nie ma nic fajniejszego niż wypić sobie Kwaka z oryginalnej "klepsydry", albo "La Corne" z rogu.

DENON DP-300F (Silver)
-
Piwo
Ajjj, musisz mi wybaczyć, jak wpadniesz do ŁDZ to się jakoś zrewanżuję.kaczy pisze:(teraz mi przypomniałaś o pokalach z jego logo których też już nie mam i popsułaś mi humor).

Brouwerij Westvleteren, Bieres de Chimay, Brasserie de Rochefort, Brasserie d'Orval Brouwerij Westmalle i Brouwerij de Achelse Kluis.kaczy pisze: o ile wiem to tylko 6 klasztorów na świecie ma prawo do warzenia takiego piwa

Oj zdziwiłbyś się w jakim szkle nasi rodacy potrafia Kwaka podać.kaczy pisze:Kwaka się nie piję z innego szkła niż z jak to nazwałaś z "klepsydry". W innym przypadku to po prostu profanacja

eenneell, hahah, oby nie