Dzisiaj dojechały do mnie kolumny Wharfedale Diamond 9.4. Podłączyłem je do ampli Onkyo TX-2500 (przyjechał w ostatni piątek) i pierwsza reakcja to kompletne zdziwienie - całość gra bardzo basowo, na tyle, że musiałem podkrecić na ampli treble na maksa i zdjąć troszkę bas. Przesłuchałem kilka płyt (w tym jazzowych) i wydaje mi się, że sam środek i góra są mocno wycofane - na tyle, że talerze perkusji są mocno niesłyszalne. Zastanawiam się czy nie popełniłem żadnego błędu przy podłączaniu?
Bardziej jednak martwi mnie popierdywanie lewej kolumny - im głośniej podkręcę głośność, tym mocniejsze popierdywanie przy kicku. Jest ono obecne nawet gdy skręcę balans na drugą kolumnę (która gra czysto). Poniżej filmiki. Doradźcie proszę czy to może być wina kolumny? Mam 7 dni gwarancji rozruchowej więc mogę jeszcze zareagować.
Najważniejsze aby grały w fazie. Słuchałem na YT tych twoich głośników. To oczywiste że lewy jest spieprzony! Może resor padł albo membrana posiada uszkodzenie. Odeślij je póki masz gwarancję
Thorens TD-160 Super, SME Series III, OM 30 -> Staccato OS-> Dyskretniok -> Hafler DH-100, Hafler DH-220, Dynaudio Audience 40
Możesz tak dla formalności jeszcze przepiąć głośniki we wzmacniaczu i zamienic stronami by się upewnić że to nie wina wzmaka. Ale pewnie już to zrobiłeś do tej pory...
Co do basu, to chyba jednak to za duże głośniki dla Ciebie.
A może źle coś podlaczyleś
Skoro ktoś wystawił głośniki jako sprawne i dał gwarancję to chyba nawet na minutę ale powinien je podłączyć i posłuchać.
Możesz tak dla formalności jeszcze przepiąć głośniki we wzmacniaczu i zamienic stronami by się upewnić że to nie wina wzmaka. Ale pewnie już to zrobiłeś do tej pory...
Co do basu, to chyba jednak to za duże głośniki dla Ciebie.
A może źle coś podlaczyleś
Skoro ktoś wystawił głośniki jako sprawne i dał gwarancję to chyba nawet na minutę ale powinien je podłączyć i posłuchać.
Przepiąłem i dalej ten sam głośnik Może źle podpiąłem? W końcu jestem amatorem
Zastanawiałem się właśnie czy na pewno wszystko gra z końcówkami w ampli, ale zakładam że są OK Z resztą nie było jak uwalić głośnikó skoro dzisiaj dopiero przyjechały
FINE ARTS TT1
Wkładka DUAL z igłą DMS 251E
Onkyo TX-2500 mk1
Heco PCX-2