Błąd w trackliście?

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kusma

Błąd w trackliście?

Post autor: Kusma »

mam specyficzny problem ciekawostke:
ostatnoi przeszla przez moje rece plyta "Golden Oldies" Tonpressu
Co w niej takie niezwyklego? Otoz track lista nie zgadza sie z ta na labelu i plycie
i nie chodzi tu o zle naklejony label(label a na stronie b) ale o to ze calkowicie pomieszano traki stronami na kopercie, labele natomiast zostaly naklejone poprawnie
to co wedlug track listy na kopercie powinno byc "a" w rzeczywistości jest "b" co potwierdza label... Tak wiem ze tlumacze w zagmatwany sposob daltego dorzucam zdjecia:
P1020058.JPG
P1020062.JPG
P1020060.JPG

Zaciekawiło mnie to wiec zacząlem poszukiwac płyty w katalogach wedle nastepujacych kryteriow:

kraj pochodzenia: polska
rok: 1988(jako jedyny widoczny - tylko na okladce)
numer: SX - T 135
matryca: SXT 135 A - 2 i odpowiednio SXT 135 B - 2

discogs nie znalazl nic, ale krazke odnalazlem na KPPG tutaj:
http://www.kppg.waw.pl/plyta.php?plyta=1414
w katalogu polskich plyt znajduje sie jednak nie faktyczne rozmieszczenie trackow ale to widoczne na okladce - bledne

az taki blad? czy ta plyta to moze taka podroba w stylu "imp"???
bledy zdazaly sie zawsze ale takiego jeszcze nie widzialem dlatego sie nim dziele :D
Nie bulwersuj się tak forumowiczu... to tylko moja subiektywna opinia :D
Awatar użytkownika
Krzyś

Problem z identyfikacja plyty

Post autor: Krzyś »

Czepiasz się. Zamienienie stron miejscami moim zdaniem nie jest wcale jakimś straszliwym błędem. A Jacek Żyliński (od KPPG) swojego katalogu nie tworzy na podstawie jakiejś super-tajemniczej dokumentacji polskich wytwórni, tylko na podstawie katalogów i samych płyt. Pewnie spisał tracklistę z okładki. Napisz do niego, to (o ile system to przewiduje, ale IMHO tak nie jest) może pod tracklistą na stronie pojawi się informacja o błędzie.

Nie podejrzewam, żeby to był jakiś pirat. Być może nawet jest to zupełnie licencjonowane wydanie.
warm regards,
Krzysztof Kaspruk

Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
Awatar użytkownika
1968

Post autor: 1968 »

To nie jest podróbka. Mam też tę płytę. Z tego co pamiętam, to też coś było pokręcone z utworami. Teraz nie sprawdzę tego, bo jestem poza domem, ale w przyszłym tygodniu zobaczę. Dodam jeszcze, że Tonpress wydał również Vol.2 tej składanki. Na okładce też była szafa grająca, ale trochę inna.
Awatar użytkownika
Kusma

Post autor: Kusma »

Krzyś pisze:Czepiasz się.
moze i tak ale niech to sobie tu zostanie jako ciekawy bledzik :P
Krzyś pisze:Napisz do niego, to (o ile system to przewiduje, ale IMHO tak nie jest) może pod tracklistą na stronie pojawi się informacja o błędzie.
napisze i zobacze czy taka informacje zamieszcza
Darek

Post autor: Darek »

Kusma pisze:Co w niej takie niezwyklego?
Mialem kiedys podobny przypadek ale na plycie wydanej w UK :)
i mam chyba jeszcze plyte LZ gdzie sa naklejone 2 labele na kazdej ze stron :D
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Błąd w trackliście?

Post autor: Wojtek »

Zmieniłem tytuł wątku bo "problem z identyfikacją płyty" jakoś średnio pasował do faktycznego problemu.

Sam mam pewną niemiecką kompilację rockową gdzie na okładce... zapomniano wspomnieć o ostatnim utworze na stronie B :) (na etykiecie płyty jak i na samej płycie nagranie to oczywiście występuje)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Umbertho

Re: Błąd w trackliście?

Post autor: Umbertho »

Ostatnio postanowiłem zrobić małą wycenę swojej kolekcji, na wszelki wypadek, gdyby kiedyś zabrakło na chleb. Okazało się, że mam kilka dziwnych płyt. Pierwszą z nich jest AC/DC, z źle wydrukowaną listą utworów na tyle. Na ebayu ktoś próbuje sprzedać to samo tutaj i trochę sobie to ceni. Teraz nie wiem, czy rzeczywiście ta płyta ma jakąś większą wartość, czy ktoś wziął sobie tę cenę z kosmosu. Kolejna zagwozdka, to 'Classic Queen', które zostało wydane jedynie na CD, ja kupiłem kiedyś gdzieś na bazarze na winylu, prawdopodobnie ruski bootleg. Mało informacji na ten temat znalazłem, discogs coś tam wie(1, 2). No i ze 2 egzemplarze na ebayu znalazłem, które właściciele też sobie cenią. Teraz nie wiem, co tak na prawdę posiadam-marne masowe bootlegi, czy pozycje które mogą mieć jakąś wartość kolekcjonerską? ma ktoś którąś z wymienionych płyt, lub wie coś więcej niż ja?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Błąd w trackliście?

Co do AC/DC to ktoś szuka kozła ofiarnego :) Prawie wszystkie pierwsze wydania tego albumu mają taką okładkę. Dopiero przy reedycjach ją poprawili.
Wiem że z pewnością dotyczy to pierwszych wydań australijskich, japońskich, holenderskich i może jeszcze jakichś ;)

Tak więc płytę tą można cenić jedynie za to, że jest to pierwsze wydanie, ale za sam wydruk nie ma prawa być naliczana bonusowa kwota, bo każdy egzemplarz tego samego wydania tak miał (a pierwsze wydanie do rzadkich akurat jeszcze nie należy).
Umbertho pisze:Mało informacji na ten temat znalazłem, discogs coś tam wie(1, 2). No i ze 2 egzemplarze na ebayu znalazłem, które właściciele też sobie cenią.
Na eBayu masz 2 "cenione egzemplarze", a na discogs kilka po 4 euro. To daje do myślenia, prawda?
Wsparcie finansowe forum
Umbertho

Post autor: Umbertho »

Fakt, są 2 egzemplarze ze 3.99$:) Po prostu nie wiem, jak na Discogsie mechanizm kupna-sprzedaży funkcjonuje(czy jest jakaś licytacja, czy coś?), ponieważ jest tam zwykle za mało info nt. sprzedawanego przedmiotu i zwykle gdy coś sprawdzam - cena waha się od dolara do setek i nigdy tych informacji nie brałem pod uwagę. Dzięki za info nt. AC/DC.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Błąd w trackliście?

Umbertho pisze:Po prostu nie wiem, jak na Discogsie mechanizm kupna-sprzedaży funkcjonuje(czy jest jakaś licytacja, czy coś?)
To są zwykłe ogłoszenia sprzedaży.
Wsparcie finansowe forum
Darek

Błąd w trackliście?

Polecam dokladne sprawdzanie kosztow wysylki na Discogs. Cena plyty moze byc niska a ogolne koszta sa nieraz bardzo wysokie. Juz wielokrotnie sprawdzalem ceny plyt na Discogs i sadze ze zroznicowanie cen jak i dostaw plyt jest zbyt duze, slabe opisy, mieszanie plyt itd. No i duzo sprzedajacych z niskim ratingiem. Powinni to bardziej dopracowac.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Błąd w trackliście?

Darek:
Chyba w wątku o Discogs dyskutowaliśmy już kiedyś o tym. Zwalam winę na rekompensowanie sobie prowizji od sprzedaży poprzez wyższe koszta wysyłki.

No ale tu nie o tym :)
Wsparcie finansowe forum
Darek

Wojtek pisze:Darek:
Chyba w wątku o Discogs dyskutowaliśmy już kiedyś o tym. Zwalam winę na rekompensowanie sobie prowizji od sprzedaży poprzez wyższe koszta wysyłki.

No ale tu nie o tym :)
Zgadza sie, lecz chcialem jedynie pokazac mechanizm sprzedazy, ze niska cena wcale nie musi oznaczac niskiej ceny plyty przy zakupie
ODPOWIEDZ