olsza84 pisze: ↑05 kwie 2018, 14:26
Kategoryczne twierdzenie

Czyli co, CS-750/750-1 wychodził z fabryki z headschellem z możliwością regulacji VTA? Szukałem w materiałach i takiej opcji mówiąc szczerze nie widziałem. Mogę nawet udowodnić i uprawdopodobnić, że nie był wyposażany

CS 5000 chyba też nie musiał być w niego wyposażony, a przynajmniej wedle instrukcji są po prostu dwie opcje.
Jakoś wątpię by każdy klient otrzymywał gramofon z dwoma koszykami, jeden już zamontowany na gramofonie, a drugi osobno w pudełku

Zależy od konfiguracji/egzemplarza.
Chyba że jest jakiś inny papier/prospekt na to
olsza84 pisze: ↑05 kwie 2018, 14:26
To, że są wymienne to jedno i to jest wiadome. Ale nie oznacza to jeszcze, że CS-750 był w niego wyposażany fabrycznie

Na to wygląda, skoro instrukcja CS 750 o tym specjalnym koszyku nie wspomina. Podobnie zresztą CS 7000 i Golden 1.
Wychodzi na to że 15g u CS 750 wyliczyli przy standardowym headshellu bez regulacji.
charliez88 pisze: ↑05 kwie 2018, 14:40
że zobaczę jak to wyglada w dualu Golden 11, któremu chyba bliżej do CS750
Ah! Widzisz Pan. Mamy klu.
Wprowadziłem wszystkich w błąd pisząc że CS 7000/Golden 1 ma to samo ramię co CS 750 i przez to ma taką, a nie inną masę efektywną.
Zapomniałem że był jeszcze Golden 11 i to jego dotyczy ten fakt, a nie Golden 1.
Mea culpa.
charliez88 pisze: ↑05 kwie 2018, 14:40
Podtrzymuję zatem, że pomiędzy Golden 1, a KD-990 różnica w masach efektywnych wydaje się być raczej spora niż subtelna

No to trzeba założyć że CS 5000/7000/Golden 1 ma te 11g.
blispx pisze: ↑05 kwie 2018, 14:52
Przeciwwagi do ME bym tu tak bezpośrednio nie mieszał, im cięższa tym mniejsza ME ramienia, podobnie jest w PUA-7 dołożenie dodatkowego CW zmniejsza ME ale potrzebna jest aby wyważyć bezproblemowo cięższe wkłady
Inaczej. Nie można tak pisać, bo to niezła magia by była. W sensie - samo dołożenie masy do przeciwwagi nie powoduje że ME układu maleje.
Jeśli dociążoną przeciwwagę zostawiamy w tej samej pozycji co niedociążoną to oczywiście że ME wzrośnie bo dodajemy masę. Samo przesunięcie ME w kierunku osi dźwigni zmniejsza ME układu (i vice versa jeśli musimy je oddalić). Oczywiście. dociążamy po to by w ogóle była opcja wyważenia większej masy po drugiej stronie ramienia, co samo w sobie może wymuszać przesunięcie przeciwwagi, ale nie musi

Ergo - "to zależy"
Niemniej samo dołożenie ciężaru na przeciwwagę ma mniejszy efekt na ME niż na drugim końcu (headshell) właśnie z tego względu że przeciwwaga znajduje się o wiele bliżej osi dźwigni niż headshell.
Mam nadzieję że jest to zrozumiałe