Winyle w Biedronce i w Lidlu
-
- Gramofon: SL-1200mk2
Re: Winyle w Biedronce i w Lidlu
z tym wiertłem to jakieś jajo jest moim zdaniem, czego to firmy nie wymyślą, by zarobić... Każde, nawet najgorsze wiertło ze sklepu metalowego poradzi sobie z winylem, kosztuje max 10zł i może się przydać także do innym zajęć warsztatowych, za resztę możemy sobie kupić średniej klasy wiertarkę, albo inne fajne rzeczy.
- kriss
- Gramofon: Sony PS-X50
Ale że co, celowo tłoczą za małe otwory, żeby sprzedawać wiertarki i wiertła ??? Weź bo pęknę

- Peter007
- Gramofon: Dual 721
Dziękuję dobry człowiekudarkman pisze: ↑29 sty 2018, 21:16Pomogę? Spindle hole drill,
https://www.infoaudio.pl/artykul/85,lp- ... winylowych
Problem tej płyty leży gdzie indziej ale to historycznie kultowa pozycja. Na pewno warto mieć obojętnie jakie wydanie.

Biorąc ją za takie pieniądze, w takim miejscu nie ma co wybrzydzać nt. wydania a do brytyjskiego punka zawsze miałem słabość.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
potencjał,to właśnie inspiracja prostolinijność wnioskowania godna odkrywcy
(cyt. z wielkiej księgi baksizmu)
----------
Peter - ja stosuję od dawna zwykłe wiertło o drewna ze lekko stępionym czybkiem, kiedyś się stosowało do głownie labeli rozyjskich typu Mełodja - mały często zbyt małe spindle hole.
(wydanie i miejsce zakupu bez znaczenia, ta płyta została źle nagrana z założenia)
(cyt. z wielkiej księgi baksizmu)
----------
Peter - ja stosuję od dawna zwykłe wiertło o drewna ze lekko stępionym czybkiem, kiedyś się stosowało do głownie labeli rozyjskich typu Mełodja - mały często zbyt małe spindle hole.
(wydanie i miejsce zakupu bez znaczenia, ta płyta została źle nagrana z założenia)
- Peter007
- Gramofon: Dual 721
Z wiertłem czy frezem dokładnie na 7,3mm nie powinienem mieć problemu, w pracy mi zrobią jak dobrze poproszę. Po prostu mam chyba jakieś przytępienie umysłu i pracując u producenta takich narzędzi nie wpadłem na to 

- Ramirez
- Gramofon: Sony PS-4300
Tłoczenie tej Budki to pierwsza produkcja GM Records (czyli pierwsza po 25 letniej przerwie płyta winylowa wytłoczona w Polsce).darkman pisze: ↑29 sty 2018, 21:16Polecam Budke Suflera (2LP), to był niesamowity koncert, a płyta brzmi fenomenalnie, aż się nie chce wierzyć, że to polskie tłoczenie.zapytać skąd wiedza na temat tłoczenia tej płyty? Nie jest łatwo ją pozyskać.Zapomiałem
Wydawca to BSP jako firmująca owe wydawnictwo. Tłoczenie, a realizacja to dwie różne sprawy. Zdecydowanie.
BSP już w okresie Helikoptera tłoczyła na Węgrzech, nie zaś standardowo.. cokolwiek to znaczy w Pionkach.
Nie posiadam danych co do tłoczni (i też niespecjalnie jestem tym de facto zainteresowany), która wykonała rzeczony nakład jednak rozsądek nakazywałby domniemanie, że to tłocznia węgierska nadal lub lepiej ale za to drożej i nie ten nakład - czeska.
Bezpieczniej trzymać się określenia, że to wydawnictwo krajowe te 2LP, niźli konfabulować na temat tłoczenia. Realizacja w istocie jest dobra. Wydawca odrobił lekcje. Sama realizacja - mastering jest o wiele istotniejszym procesem wydawniczym niż tłoczenie stricte.
Tłumaczyłem już to przy okazji "słynnych tłoczeń" niemieckiej ECM firmy, która nie ma własnej tłoczni i nią nie jest.
To tylko niewielka uwaga co do nie zamienności pewnych konkretnych określeń.
- darkman
- Kontakt:
Tej czyli, której? (bo ja napisałem o 'Ratujmy co się da')
https://www.discogs.com/Budka-Suflera-R ... ase/690022
https://www.discogs.com/Budka-Suflera-R ... e/10319871
a kolega Zapomnij chyba o wydaniu z 2016-go (?) - brak danych w jego poście.
Masz źródło Ram? Poczytam chętnie. Dzięki za info!
Aha OK, Ty chyba masz na myśli tę płytę:
Na aukcję na rzecz 24 finału WOŚP trafił prawdziwy „Biały kruk”, w postaci pierwszego egzemplarza płyty winylowej wytłoczonego w Polsce od 25 lat!
W studio Programu 2 Telewizji Polskiej, na ręce Jurka Owsiaka, wraz z Budką Suflera przekazaliśmy specjalny egzemplarz płyty winylowej Budki,
„Cień Wielkiej Góry Live”.
OK, rozumiem ale ja nie o tym.
https://www.discogs.com/Budka-Suflera-R ... ase/690022
https://www.discogs.com/Budka-Suflera-R ... e/10319871
a kolega Zapomnij chyba o wydaniu z 2016-go (?) - brak danych w jego poście.
Masz źródło Ram? Poczytam chętnie. Dzięki za info!
Aha OK, Ty chyba masz na myśli tę płytę:
Na aukcję na rzecz 24 finału WOŚP trafił prawdziwy „Biały kruk”, w postaci pierwszego egzemplarza płyty winylowej wytłoczonego w Polsce od 25 lat!
W studio Programu 2 Telewizji Polskiej, na ręce Jurka Owsiaka, wraz z Budką Suflera przekazaliśmy specjalny egzemplarz płyty winylowej Budki,
„Cień Wielkiej Góry Live”.
OK, rozumiem ale ja nie o tym.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2018, 22:10 przez darkman, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ramirez
- Gramofon: Sony PS-4300
No to piszemy o innych pozycjach 
Kolega Zapomnij pisał o wydaniu zapisu koncertu na Woodstock 2014
https://www.discogs.com/Budka-Suflera-C ... se/7804423

Kolega Zapomnij pisał o wydaniu zapisu koncertu na Woodstock 2014
https://www.discogs.com/Budka-Suflera-C ... se/7804423
- darkman
- Kontakt:
Jasna sprawa
. Na stronie GMRec Mietek Jurecki mówi o pierwszej edycji po latach.

-
- Gramofon: Technics D202, Q202
Tak z ciekawości zapytam. Czy podczas łowów ktokolwiek natknął się na Purpli MH czy Dire Straits ?
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
w czterech miejscach nie 

SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
-
Ja sobie kupiłem Machine Head + 4 inne - cena miła, jak grają to dam znać później. Wałkowałem póki co Miles'a, a że przyszedł dziś również dodatkowy headshell to latam jak ten po....baniec
wte i wewte do patefonu i zmieniam wkładki.

- valv
- Gramofon: Dual 604
Nabyłem Norah Johnes...i powiem że kaszana jest na początku pierwszej strony. Pierwsze nagranie totalnie skopane, same sybilanty. Słuchałem na AT i Shure i to samo. Ale... Im dalej tym lepiej a druga strona już cała ok. Znajomy z Wodzisława Śl. też taką spieprzoną kupił. Też początek strony A fatalny
Kupił też ktoś z Was? jak u Was gra?
Kupił też ktoś z Was? jak u Was gra?
Dual 604 + Audio Technica AT-120 E, Philips 400, Stanton 500
Luxman L-510, Luxman T-404L, Philips CD-820, NAD C658
Wharfedale Diamond 10.7, Dual CL 710, IMF CM2, B&W 705 S2
Luxman L-510, Luxman T-404L, Philips CD-820, NAD C658
Wharfedale Diamond 10.7, Dual CL 710, IMF CM2, B&W 705 S2
- Zapomniałem
Choćby stądzapytać skąd wiedza na temat tłoczenia tej płyty?
https://youtu.be/sQWdvciHMnU
Chodzi o płytę Cień Wielkiej Góry, koncert Live z Woodstocku. Innej na siemashopie nie ma, więc nie wiem skąd wzięła Ci się zupełnie inna płyta.
I nie Zapomnij, tylko Zapomniałem.
Koniec offtopu.