mały update:
udało mi się kupić PL-55 za 34$ (~105zł) + 40$ za przesyłkę (~135zł). Sprzedawca co prawda nie oferował wysyłki poza USA, ale udało się to załatwić, dzięki firmie Polamer... ale więcej napiszę jak gramofon do mnie dotrze
Dzięki temu zyskam oryginalną i kompletną matę (razem z metalową obręczą

), kompletny "arm rest", drugi zapasowy talerz, kompletne zawiasy w dobrym stanie, nie połamane nogi, oryginalny headshell, no i pokrywę, co prawda pękniętą, ale na jakiś czas wystarczy (i tak jest w lepszy stanie niż moja ;p). Co do czyszczenia talerza, to ostateczną decyzję podejmę jak zobaczę w jakim stanie jest talerz w kupionym pionku. Za kilka dni mam zamiar przylutować nowe przewody (wielkie ukłony w stronę
ahaji za przysłanie mi przewodów, bo mi własnoręczne skręcanie jeszcze średnio wychodzi ;p), potem jak przyjdzie kupiony pionek oddam jedną z dwóch plint do fornirowania, następnie pewnie będzie mnie czekać szlifowanie metalowej plinty i płyty do której jest przymocowany silnik i ramię, a potem zostanie mi tylko już przerobić oryginalne nogi na tłumione piaskiem i zamówić nową pokrywę. Myślę że do maja gramofon będzie już w pełni skończony i będzie mieć zamontowaną AT-13EaV/Ortofona FF15.
Co do przewodów jeszcze, myślę że poeksperymentuję z robieniem ich z "miedzi licowej"/"Litz wire"/"Lica miedziana". Są to drobne druciki miedziane (podobny przekrój gabarytowy jak druty DNE), w emaliowej izolacji skręcone razem i zaizolowane dodatkowo bawełną. Drogi nie jest, więc pewnie coś z tym poeksperymentuję i jeśli okaże się wytrzymalszy i łatwiejszy w obsłudze o przewodów z DNE, to pewnie je nim zastąpię.
Collection
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST