Jak czyścić płyty winylowe?
- kriss
- Gramofon: Sony PS-X50
Re: Jak czyścić płyty winylowe?
Chyba faktycznie rozważę kupno myjki skoro tak ją sobie chwalicie.
-
- Gramofon: Technics D202, Q202
Myjka to jedno. Na pewno nie będziesz zawiedziony. Nie uświadczysz syfu na igle . U mnie bardzo dużo jak chodzi o utrzymanie czystości płyt i komfortu odsłuchu zmieniła korkowa mata. Na gumie płyty elektryzowały już po drugim trzecim odsłuchu po umyciu i łapały kurz i słychać było trzaski spowodowane ładunkami gromadzącymi się na płycie. Opinie na ten temat są podzielone. W moim przypadku korek sprawdził się doskonale.
- blispx
Coś w tym na pewno jest, mata gumowa nie odprowadza nagromadzonego ładunku podczas odtwarzania na talerz, korek pewnie tak. Fajnie byłoby jakby ktoś wyprodukował taką matę korkową zastępującą gumową w PS-X
DDX-1000, 2xRMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- chudy_b
- blispx
A odtwarzanie nie elektryzuje płyt, tak oczywiście Czytaj ze zrozumieniem, nie będę mył przed/po każdym odtwarzaniu
DDX-1000, 2xRMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- chudy_b
Oczywiście że nie. Materiał z których płyty są wykonane elektryzuje sie bardzo chętnie, ale nie od igły, a tym bardziej od kręcenia. Po prostu winyl lubi elektrostatykę. Bardzo często nowe płyty trudno wyjąc z koperty, bo są tak naelektryzowane.
Zmagałem się z tym problem pewnie jak każdy. Mieszkam w dość zakurzonej okolicy. Po tygodniu od sprzątania na meblach można robić grafitti. W miarę czystą płytę trudno było mi przesłuchać z jednej strony do końca bez usuwania kłaków z igły. Od czasu gdy każdą nowo nabytą płyte myję w miksturze, problem zniknął. Płyty przestały przyciągać kurz. Igłę czyszczę może co 10 - 15 płyt, pewnie rzadziej. I jak do tej pory żadnej płyty nie myłem dwa razy. Ale oczywiście, jak chcesz wierzyć w voodoo, to wmawiaj sobie że korek przewodzi prąd, a najlepszym sposobem na elektrostatykę jest pstrykanie zapalniczką piezo.
- dale
- Gramofon: Daniel, JW 1200
Ale przecież niezależnie od maty, płyta dotyka szpindla - osi talerza. A on jest definitywnie z metalu i często ma połączenie z uziemieniem.
-
U mnie mycie wystarczyło na dwa odsłuchy bez elektryzowania. Potem po zdejmowaniu z talerza płyta strzelała mi w rekach. Nie doszukuję się tu voodoo- po prostu opisuję mój konkretny przypadek. Korek się sprawdził i nie wnikam dlaczego tak a nie inaczej. Po prostu teraz mam spokój i płyta po odtworzeniu dalej jest czysta i nic nie łapie. Znajomy po mojej sugestii wymienił na korek i u niego też się to potwierdziło. Być może to tylko przypadek i nie wszędzie działa. Jak napisałem wyżej, nie wnikam w szczegóły. Co do igły to podobno właśnie tarcie igły ma wpływ na elektryzowanie płyty (zasłyszane).chudy_b pisze: ↑29 lis 2017, 02:24Oczywiście że nie. Materiał z których płyty są wykonane elektryzuje sie bardzo chętnie, ale nie od igły, a tym bardziej od kręcenia. Po prostu winyl lubi elektrostatykę. Bardzo często nowe płyty trudno wyjąc z koperty, bo są tak naelektryzowane.
Zmagałem się z tym problem pewnie jak każdy. Mieszkam w dość zakurzonej okolicy. Po tygodniu od sprzątania na meblach można robić grafitti. W miarę czystą płytę trudno było mi przesłuchać z jednej strony do końca bez usuwania kłaków z igły. Od czasu gdy każdą nowo nabytą płyte myję w miksturze, problem zniknął. Płyty przestały przyciągać kurz. Igłę czyszczę może co 10 - 15 płyt, pewnie rzadziej. I jak do tej pory żadnej płyty nie myłem dwa razy. Ale oczywiście, jak chcesz wierzyć w voodoo, to wmawiaj sobie że korek przewodzi prąd, a najlepszym sposobem na elektrostatykę jest pstrykanie zapalniczką piezo.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Nie jest to przypadek. Izolacja korkowa i skórzana doskonale działa ww opisanych przypadkach. Maty z tych materiałów sprawdzają się w wysokim stopniu eliminując zjawisko gromadzenia ładunków elektrostatycznych.
Natomiast guma to równie dobry materiał, zatem gromadzenie ładunków leży po stronie toru, a bardziej samego gramofonu.
Oczywiście granie płyt odkłóconych to podstawa. W przyrodzie występują też osoby, które nie zadają sobie trudu by eliminować to zjawisko i też im z tym dobrze. Wszystko wszak dla ludzi, bo to Kosmos jest po prostu Cóż znaczy płyta wobec czarnych dziur?
Estetyka to inna sprawa. W przyrodzie występują ładniejsze i mniej ładne oraz brzydkie jak noc.
Natomiast w mojej opinii niewątpliwie masz jakiś problem z odprowadzaniem ładunków "z" gramofonu. Być może to kwestia masy i jej doprowadzenia.
Z czasem to zjawisko może się pogłębiać. Wówczas mata już nie załatwi sprawy. Obserwuj sprzęt. Jeśli zjawisko by się potęgowało, trzeba będzie poszukać przyczyny.
-
Aktualnie po kilku dniach odsłuchu na korku problem nie występuje. Jeśli problem wróci na pewno będę szukał rad doświadczonych kolegów z forum
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Umyłem kiedyś kilkadziesiąt płyt w płynie Knosti. Jak wiadomo igła po odtworzeniu płyty umytej w tym płynie jest oblepiona niezłym czopem brudu. Ale myślałem sobie, umyję teraz te płyty w miksturze forumowej i problem zniknie. No i niestety nie zniknął. Wprawdzie syfu na igle jest mniej po odtworzeniu całej płyty, ale jednak jest. Tymczasem po płytach (nawet bardzo brudnych) umytych w miksturze, które nie miały styczności z płynem Knosti igła jest czyściutka.
Czy cokolwiek poza myjką ultradźwiękową jest w stanie usunąć teraz tą breję z płyt?
Czy cokolwiek poza myjką ultradźwiękową jest w stanie usunąć teraz tą breję z płyt?
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Jest: Technics SL-1610 MKII
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Chyba tylko ponowne mycie, aż do skutku.
Wikol tego raczej nie wyciągnie, ale może warto spróbować?
Wikol tego raczej nie wyciągnie, ale może warto spróbować?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
-
Mikstura forumowa jest super. Po odsłuchu kilku płyt ciągiem igła dalej czysta. Nigdy nie stosowałem innych płynów bo za radą kolegów z forum kupiłem samą myjkę bez płynu
- Therion
Warto tez stosować szczoteczki na ramieniu. Dla mnie to takie gramofonowe must have.