Anti skating - jak sprawdzić czy działa tak jak powinien?

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Biogon
Gramofon: składak

Re: Anti skating - jak sprawdzić czy działa tak jak powinien?

Post autor: Biogon »

Bacek pisze:
25 lis 2017, 17:19
Na płaskiej płycie styk igły z płytą jest mniejszy niż w rowku z muzyką. Więc rowek z muzyką działa na ramię z inną siła niż gładka płyta i właśnie to trzeba skontrować.
@Therion - czy Ty umiesz czytać? Podajesz link do nieprawidłowej metody na "czystej płycie". Nie. Tak się nie robi. Płyta testowa do ustawianie antiskatingu jest z rowkami.
Awatar użytkownika
MMarek
Gramofon: DP-59L / PS-X50

Post autor: MMarek »

Biogon pisze:
27 lis 2017, 08:38
Płyta testowa do ustawianie antiskatingu jest z rowkami
Dokładnie...
Ja używam takiej:
Załączniki
adjust.jpg
Awatar użytkownika
Therion

Post autor: Therion »

Biogon pisze:
27 lis 2017, 08:38

@Therion - czy Ty umiesz czytać? Podajesz link do nieprawidłowej metody na "czystej płycie". Nie. Tak się nie robi. Płyta testowa do ustawianie antiskatingu jest z rowkami.
Umiem. Dlatego podałem linki do czystej plyty i napisałem, że dla wielu osób to jedyna znana i słuszna metoda.

Za wczesnie jest i widocznie nie zrozumiałeś przeslania.
Awatar użytkownika
MMarek
Gramofon: DP-59L / PS-X50

Post autor: MMarek »

Therion pisze:
27 lis 2017, 09:33
Za wczesnie jest i widocznie nie zrozumiałeś przeslania.
Dla mnie za wcześnie nie było - a zrozumiałem dokładnie tak samo jak @Biogon.... :think:
Awatar użytkownika
Biogon

Słuszna metoda dla producenta i sprzedawcy tej płyty. Po co ich reklamować i wprowadzać ludzi w błąd? Jak masz inne przesłanie to to napisz wprost, wtedy nawet tacy zaspani jak, je zrozumieją :)
Awatar użytkownika
olsza84
Gramofon: Dual Fever

Post autor: olsza84 »

Therion pisze:
27 lis 2017, 09:33
Dlatego podałem linki do czystej plyty i napisałem, że dla wielu osób to jedyna znana i słuszna metoda.
Znana ale kiedy to było. Złe nawyki i przyzwyczajenia powinniśmy korygować. Np. inżynierowie Duala wspomnieli o niej w połowie lat 60' i to jako ostatnia "deska ratunku" przy ustawieniu antyskatingu w przypadku, jeżeli nie znamy szlifu swojej igły. Później, od początku lat 70' ani razu już o niej nie wspominali. Przypadek? :)
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34

FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Awatar użytkownika
Therion

Nie wkleiłem zeby ktos te płyty kupował, tylko zeby udowodnić, że ta metoda jest nada żywa i że nie zaprzestano jej w latach 70, jak ktos wspominał wyżej. Ba, wg mnie i mojego gramofonu, jezeli ktoś chce posłuchać winyli bez strachu, ze je popsuje, to calkowicie wystarczająca. Reszta melomanow może zaprzęgać metody rodem z NASA, mi to nie przeszkadza.
Awatar użytkownika
olsza84

Nie wiem czy jest żywa. Na naszym forum raczej nie ;)
Jeżeli nie słyszysz zniekształceń pomiędzy kanałami to ok. Może jest to wartość poniżej percepcji słuchowej.
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34

Awatar użytkownika
Therion

to mam taką prośbę i temat wyczerpiemy, czy ktos, kto ma płytę testową i / lub oscyloskop, może zrobić nastawy AS na pustej płycie, zapisac wynik, zrobic foto a pozniej wyregulowac AS za pomocą płyty testowej /oscyloskopu i znowu zrobic foto?

Jestem ciekawy różnicy. Będzie choć pół stopnia?
Awatar użytkownika
Biogon

Po co? By Cię przekonac? :lol: Jak @olsza84 wyżej napisał, na tym forum temat został już przedyskutowany wcześniej a Ty na siłę drążysz. Proponuję EOT.
Awatar użytkownika
Therion

Ok, juz sie nie odzywam.
Awatar użytkownika
olsza84

Nie no, ja jestem za dociekaniem, drążeniem, więc jak ktoś ma ochotę to taki test będzie czymś ciekawym. Oczywiście w kontekście różnicy pomiędzy obiema metodami. Therion a na gładkiej płycie jak ustawiasz to ile Ci wychodzi na podziałce?

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Therion pisze:
27 lis 2017, 10:44
Jestem ciekawy różnicy. Będzie choć pół stopnia?
Wybacz, ale to Ty jako osoba "forsująca" jedyny słuszny pogląd, że gładka płyta w zupełności wystarcza mimo że rowek z zapisaną muzyką praktycznie nigdy nie jest zupełnie gładki, więc to na Tobie chyba leży ciężar próby przekonywania, że tak rzeczywiście jest :)

A tym samym udowodnienie że czy ktoś sięga po płytę gładką czy testową to rezultat jest ten sam, zawsze.

Póki co jedyne argumenty jakie widzę to "wielu tak robi", "inne metody to przesada", "od lat praktykowana", "dawniej ktoś tak robił i się cieszył".
Słabo.

Dawniej to wszyscy jechali na piezoelektrykach czy patefonach i też się cieszyli :)

Komedią byłoby oczekiwanie że ktoś inny odwali za Ciebie brudną robotę teraz.

Na zachętę dodam że już wcześniej ludzie właśnie doświadczalnie doszli do tego wniosku, że gładka płyta nie jest miarodajna, bo warunki panujące na jej powierzchni nie odpowiadają warunkom z nagranego rowka.
Stąd wynikają m.in. wspomniane przez olsza uwagi od firmy Dual.
Stąd wynika to, o czym większość tutaj pisze.

Więc powtarzanie eksperymentu czy kwadratowe opony na pewno gorzej sobie radzą od okrągłych chyba mija się z celem?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Therion

Słuchajcie, weźcie mi nie przypisujcie tego, czego nie robię. NIE FORSUJĘ METODY CZYSTEJ PŁYTY! Mówię tylko, że wiele osob tak robi i to dla nich jedyna znana im metoda. Mowie też, że z moich doswiadczen wynika, ze jezeli AS jest sprawny, to czy ktoś ustawi podziałke na 2,5 i wage na 2,5 LUB wyreguluje AS na czystej płycie (bedzie w okolicy 2,5) LUB nastawi szumy, to błąd będzie MIKRY.

Nie FORSUJĘ zadnej metody. Swojego transrotora nastawiam na tyle ile na igle i mam z grzywki problem.
Awatar użytkownika
gravediggie
Gramofon: JVC & Schneider

Post autor: gravediggie »

W takim razie, jeżeli czysta płyta nie i TF=AS też nie (a przynajmniej nie do końca), to czy jest jakaś miarodajna i bezpieczna dla płyt metoda ustawienia AS, poza niegładką płytą testową? Bo z jednej strony, przeglądając forum czytam że kalibracja ramienia, wkładki itd powinna być robiona zdroworozsądkowo (pierwszy od góry wpis Wojtka - tutaj: viewtopic.php?t=1136) a z drugiej, czytając posty tego wpisu, zastanawiam się czy jako zwykły zjadacz chleba, jestem w stanie bez szkody dla nagrań i portfela AS nastawić. A może w przypadku wkładek i ich eliptycznych igieł budżetowych (Stanto 500, OM10) wystarczy zasada TF=AS? Proszę o poradę.
JVC JL-A1|Shure M75|MMCF10|Dual CV 6020|Canton Karat 920
Milijon kabli..
ODPOWIEDZ