Jak czyścić płyty winylowe?
- amrowek
Re: Jak czyścić płyty winylowe?
w zwiażku z barkaiem niektorych rzeczy do skompletowania myjki knosti
poczytałem o suchym zamienniku czyli szczotce
hm ta jest dobra?
http://allegro.pl/mini-zestaw-do-czyszc ... 85386.html
poczytałem o suchym zamienniku czyli szczotce
hm ta jest dobra?
http://allegro.pl/mini-zestaw-do-czyszc ... 85386.html
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- amrowek
oki
hm będzie chwilowo na sucho, no chyba że czymś popije w międzyczasie
hm będzie chwilowo na sucho, no chyba że czymś popije w międzyczasie

Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
Czytałem ten temat trochę (76 stron to nie przelewki...). Spróbowałem przemyć jedną ze swoich płyt. Akurat padło na trochę zakurzoną (ale jedną z ulubionych) - Led Zeppelin (jedynka, wyd. nasze krajowe z 1990 roku). Polałem płytę płynem Reloop (kilka kropel w kilku miejscach na płycie) a potem ściereczką z mikrofibry przecierałem płytę. Położyłem ją na kilku czystych kartkach papieru. Jeszcze schnie, może za godzinkę przemyję stronę drugą i wieczorem sobie włączę. Wizualnie jest różnica między stroną 1 a 2, więc może nic nie uszkodziłem. 
Dotychczas czyściłem tylko na sucho - ściereczką (tą małą od Reloopa) i tą z dwoma rzędami włosków. Może przy bardzo zakurzonych płytach miało to sens ale w sumie to odnosiłem wrażenie iż tylko rozprowadzam ten kurz i brud "równomiernie" po płycie zamiast go usuwać.
Jak się uda z Led Zeppelinem to chyba zacznę powoli myć swoje płyty.
A na pewno każdy kolejny zakup trzeba będzie przemywać.

Dotychczas czyściłem tylko na sucho - ściereczką (tą małą od Reloopa) i tą z dwoma rzędami włosków. Może przy bardzo zakurzonych płytach miało to sens ale w sumie to odnosiłem wrażenie iż tylko rozprowadzam ten kurz i brud "równomiernie" po płycie zamiast go usuwać.
Jak się uda z Led Zeppelinem to chyba zacznę powoli myć swoje płyty.

- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
RadTang, żeby skutecznie usunąć brud z rowka płyty dawno lub nigdy nie mytej, potrzebna jest kąpiel w roztworze alkoholu i szczoty. A najlepiej jeszcze odsysanie, ale tego już nie da Ci zwykła Knosti. Przetarcie ściereczką tylko rozmaże brud.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
Dzięki. Słucham właśnie tej mytej płyty. Nawet wcześniej było spoko. Teraz też jest. Czyli nic nie uszkodziłem.
Muszę spróbować z czymś bardziej wymagającym - Biały Album czy coś. Ten mój jest nieźle zakurzony.
- dot87
- Gramofon: Akai AP D33/Technics
Panowie pytanie: zakupiłem do mycia płyt na sucho szczotkę analogis brush2 i do mycia na mokro analogis brush3 (welurowa). Myje płyty mikstura forumowa układając je wcześniej na ściereczce z mikrofibry (raczej dobrej jakości nie wydaje żeby się mechacila) i w kolejności najpierw na sucho potem trochę mikstury brush3 i do suszenia (dlugo nie schła ale powiedzmy ok 1h). Moje pytanie jest następujące dzisiaj przy odsłuchu po pierwsze nie zauważyłem specjalnej różnicy a po drugie na igłę zostało sporo jakby kurzu jakiegoś rodzaju syfu. Zaznaczam że przed każdym odsluchem jeszcze raz czyszczę płytę na sucho( płyta na talerz i brush2). Od czego to może być?
Luxman L230/Rotel RA820Bx3/Wega P120SH/Pickering V15/Stanton 680/Shure m75/Dual CD 1065/HK 27
Philips LFD 3428/Somic V2/AKG 240 Studio/Beyerdynamic DT 770/990 Pro
Philips LFD 3428/Somic V2/AKG 240 Studio/Beyerdynamic DT 770/990 Pro
- Obywatel
dot87,
Obywatel pisze: ↑26 paź 2017, 18:34żeby skutecznie usunąć brud z rowka płyty dawno lub nigdy nie mytej, potrzebna jest kąpiel w roztworze alkoholu i szczoty. A najlepiej jeszcze odsysanie, ale tego już nie da Ci zwykła Knosti. Przetarcie ściereczką tylko rozmaże brud.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
-
Czyszczenie.. ale jak ?
Witam,
Chcę spożądzić miksturę forumową do czyszczenia winyli.
Jednak nigdzie nie mogę znaleźć techniki mycia ręcznego. Szukałem na youtubie, forach itd.
Czy nanosimy płyn na szmatkę lub gąbkę i poprostu wycieramy czy namaczamy płytę w jakimś głębszym naczyniu . A może nanosimy płyn i czekamy przed wytarciem.
Chcę spożądzić miksturę forumową do czyszczenia winyli.
Jednak nigdzie nie mogę znaleźć techniki mycia ręcznego. Szukałem na youtubie, forach itd.
Czy nanosimy płyn na szmatkę lub gąbkę i poprostu wycieramy czy namaczamy płytę w jakimś głębszym naczyniu . A może nanosimy płyn i czekamy przed wytarciem.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Czyszczenie.. ale jak ?
SpoRZądzenie mikstury to jedno, a technika mycia bez myjki to drugi temat 
Wszystko było już poruszane w wątku choć pewnie niełatwo będzie dokopać się do konkretów.
Przeczytałeś w ogóle pierwszy post?

Wszystko było już poruszane w wątku choć pewnie niełatwo będzie dokopać się do konkretów.
Przeczytałeś w ogóle pierwszy post?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Przeczytałem. Z tego co zrozumiałem to do czyszczenia na mokro też używamy szczotki. I potem nie wycieramy. Czyli opcja naniesienia na szmatkę płynu i normalne przetarcie mija się z celem ? Zakładajac oczywiście wersję czyszczenia bez myjki.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Najlepiej jak płyn sam ścieknie i wyschnie, a nie że wycieramy potem do sucha.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- kriss
- Gramofon: Sony PS-X50
Dobrze rozumiem , że takiego "brudasa" trzeba zanurzyć w miksturze w całości i potem na mokro przetrzeć szczotką i odstawić do schnięcia?
Czy mogę użyć do mycia tej samej szczotki aksamitnej którą czyszczę na sucho? W sensie czy po wyschnięciu nadal będzie nadawać się do czyszczenia na sucho ów szczotka
Czy mogę użyć do mycia tej samej szczotki aksamitnej którą czyszczę na sucho? W sensie czy po wyschnięciu nadal będzie nadawać się do czyszczenia na sucho ów szczotka

- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Krzychu jeśli to szczotka 'aksamitka' to tak, jeśli z dodatkowym włosem carbonowym na dłuższych bokach to nie, bo carbon się skleja po zamoczeniu i już potem traci właściwości i trudno bardzo go przywrócić do stanu pierwotnego.
Zanurzamy w wanience myjki, np Knosti. Szczotkę moczymy tylko np dobrzze jest nałozyć płyn pędzelkiem, takim do plakatówek.
Niestety mycie samą szczotką jest dość mało skuteczne - zależy od stopnia zabrudzenia, ale zwykle powoduje roztarcie brudu wraz ze słabym odkłóceniem elektrostatycznym i są trzaski.
Zanurzamy w wanience myjki, np Knosti. Szczotkę moczymy tylko np dobrzze jest nałozyć płyn pędzelkiem, takim do plakatówek.
Niestety mycie samą szczotką jest dość mało skuteczne - zależy od stopnia zabrudzenia, ale zwykle powoduje roztarcie brudu wraz ze słabym odkłóceniem elektrostatycznym i są trzaski.
- Obywatel
kriss, odżałuj te parę groszy na Knosti (bez płynu!) a nie pożałujesz.