Kolumny do lampowca 8Ohm
-
- Gramofon: DUAL 1215
Kolumny do lampowca 8Ohm
Cześć,
Powoli zaczynam zastanawiać się nad zmianą kolumn podłączonych do wzmacniacza lampowego konstrukcji DIY. Póki co grają z najtańszymi kolumnami Magnata ( w razie gdyby coś poszło nie tak - żeby nie było szkoda:).
Jeśli chodzi o wzmacniacz, wszystko się udało. Podłączony na próbę do Monitor Audio Bronze 2 gra świetnie, lecz szukam czegoś im dedykowanego.
Wzmacniacz to 2x10W. Wyjście tylko 8Ohm.
Tak więc szukam kolumn o wysokiej skuteczności, 8Ohm. Najlepiej monitory do pomieszczenia 20-40m. Najlepiej z rynku wtórnego. Póki co budżet ok 300 PLN. Macie jakieś pomysły czego poszukać?
Powoli zaczynam zastanawiać się nad zmianą kolumn podłączonych do wzmacniacza lampowego konstrukcji DIY. Póki co grają z najtańszymi kolumnami Magnata ( w razie gdyby coś poszło nie tak - żeby nie było szkoda:).
Jeśli chodzi o wzmacniacz, wszystko się udało. Podłączony na próbę do Monitor Audio Bronze 2 gra świetnie, lecz szukam czegoś im dedykowanego.
Wzmacniacz to 2x10W. Wyjście tylko 8Ohm.
Tak więc szukam kolumn o wysokiej skuteczności, 8Ohm. Najlepiej monitory do pomieszczenia 20-40m. Najlepiej z rynku wtórnego. Póki co budżet ok 300 PLN. Macie jakieś pomysły czego poszukać?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Kolumny do lampowca 8Ohm
O kurde, rapier żyje! A już myślałem że nalewką Ciebie zatrułem 
Przy 3 stówkach to może być bieda Panie... No dobra, generalnie jest bieda
Ten lampiak DIY gra chociaż lepiej od Luxmana?

Przy 3 stówkach to może być bieda Panie... No dobra, generalnie jest bieda

Ten lampiak DIY gra chociaż lepiej od Luxmana?

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Za 300zł monitory do lampy 10W i to do 40m2 to będzie ciężko. W sumie niewykonalne, zakładając, że ma zagrać.
Edit: No chyba, że mogą być "monitory" w rozumieniu z lat 60-70. To wtedy coś się może znajdzie. Tylko te monitory to będą większe od większości małych podłogówek dostępnych dzisiaj na rynku (i pewnie będą na 16 ohm).
Szkoda, że nie masz odczepu na 4 Ohm, bo by było większe pole do popisu.
Edit: No chyba, że mogą być "monitory" w rozumieniu z lat 60-70. To wtedy coś się może znajdzie. Tylko te monitory to będą większe od większości małych podłogówek dostępnych dzisiaj na rynku (i pewnie będą na 16 ohm).

Szkoda, że nie masz odczepu na 4 Ohm, bo by było większe pole do popisu.
- Biogon
- Gramofon: składak
Jedyne co znalazłem to 90dB za pińcet:
http://allegro.pl/celestion-ul8-z-1970r ... 93269.html
http://allegro.pl/celestion-ul8-z-1970r ... 93269.html
-
Niestety nie udało Ci się. Ale gdybyś chciał spróbować jeszcze raz to ja się piszę na kolejny zamach

A to już ciężko określić. Gra inaczej. Oldfielda wolę grać na Luxmanie a Ackera Bilka na lampie. Myślę że z dobrą kolumną robi wrażenie jak na własnoręczną robotę, nie chwaląc się

Oszczędność na etapie zamawiania trafo wychodzi bokiem.zbyszek1982 pisze: ↑02 wrz 2017, 09:43Szkoda, że nie masz odczepu na 4 Ohm, bo by było większe pole do popisu.
Widzę że faktycznie będzie z tym problem. Póki co zamrażam pomysł na miesiąc i wrócę z większym budżetem.
-
Nowy miesiąc więc wracam z tematem. Zmieniły się trochę założenia - pokój skurczył się o połowę a budżet o połowę wzrósł
. W międzyczasie trochę szukałem.
Myślicie że Cantony Karaty 100 mogłyby się sprawdzić? W dobrym stanie powinno się udać coś znaleźć w tym budżecie.

Myślicie że Cantony Karaty 100 mogłyby się sprawdzić? W dobrym stanie powinno się udać coś znaleźć w tym budżecie.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kup i nam powiedz
Powinny dać radę przy lampce nocnej.

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Kupiłem to i mówię
Póki co grane z Luxmanem bo "lampka nocna" przechodzi lekki serwis.
Grają bardzo dobrze. Niestety, prawie tak dobrze jak Monitor Audio Bronze 2. Czemu niestety? Bo MA były 4krotnie droższe
Trochę mniej sterylne niż MA, ale lepsze średnie. Z lampą będzie współpracował ok - tam na wierne odwzorowanie dźwięku chyba nikt nie liczy

Póki co grane z Luxmanem bo "lampka nocna" przechodzi lekki serwis.
Grają bardzo dobrze. Niestety, prawie tak dobrze jak Monitor Audio Bronze 2. Czemu niestety? Bo MA były 4krotnie droższe

Trochę mniej sterylne niż MA, ale lepsze średnie. Z lampą będzie współpracował ok - tam na wierne odwzorowanie dźwięku chyba nikt nie liczy