Gold monitor
Przyznam że moja fascynacja głośnikami dual concentric tannoya przerodziła się nieco w obsesję kiedy dowiedziałem się że większość muzyki produkowanej przez EMI (włączając w to Deccę i studia Abbey Road ) była w latach 70 produkowana właśnie na tych głośnikach.
Seria Gold jest wcześniejszą od serii HPD (high performance driver) która wniosła wiele zmian konstrukcyjnych, a późniejszą od serii red w stosunku do której wprowadzono małe poprawki.
LGM to konstrukcja dual:
2” aluminiowy tweeter
12” papierowy woofer
Pasmo 55-20khz
Czułość 92db (obniżono z 94 w red by zyskać więcej basu)
Wielkość i waga to mniej o 30% niż Chevioty..... czyli „ledwo” 21kg. W końcu to monitory a nie podłogówki
Od razu napiszę, że to najlepsze głośniki jakie mialem w życiu.
Co się na to składa:
1. Wygląd - są po prostu piękne.
2. Detaliczność - wczoraj przybiegłem z kuchni bo myślałem że kind of blue mi się porysowało i szumi a to tak wyraźnie było słychać grę miotełkami po werblu

To są głośniki do oceny wkładek, igieł czy tłoczeń płyty. Nic im nie umknie. Ma to minus taki że jak się farfocel zaczepi to od razu słychać. Słychać trzaskanie klapek w trąbce. No wszystko po prostu.
3. Przeźroczystość: tych głośników nie ma, jest muzyka i płyta. Minus jest taki że cholera co czwarta płyta do wymiany bo słychać słaby tłok czy stan.
4. Fenomenalna wierność i naturalność - wokale i instrumenty akustyczne wypadają tak realistycznie jak tylko można. Spektakularnie po prostu.
5. Szybkość - są bardzo szybkie i dają radę każdej muzyce.
6. Ściana dźwięku - podobnie jak chevioty nie są wymagające co do ustawienia. Pełny surround.
7. Równomierne potraktowanie wszystkich częstotliwości. Nic nie dominuje. Zestrojenie perfekcyjne.
8. Wygląd...a to już mówiłem ale nie zaszkodzi dodać

Charliez narzekał że mało basu. No nie....mniej niż w wielkich budach cheviotow, za to bas jest bardziej sprężysty i kontrolowany. +2 zrobiłem na accu i jest zajebiście.W tych monitarach osiągnięto jakby idealny kompromis między podłogówka a monitorem.
Głośniki doskonałe ? Dla mnie na pewno. Jedyny minus to że obnażają bez wysilku słabości toru czy nośnika. No ale zawsze zamiast oc9 można zaaplikować demona i będzie spox.
Jestem mega zadowolony i szczęśliwy z tego zakupu. Z przezroczystym e303 tworzą zabójczy duet. Teraz muszę jakieś fajne wintydżowe stołki namierzyć jako podstawki bo te co mam są sporo za wysokie. 40cm byłoby idealnie.
Highly recommended!