Płyty chyba jednak nie była za brudne bo na dnie myjki osad był raczej niewielki. pozdrawiam.
Myjka to Spin Clean prosto z usa

Może po prostu płyty są już mocno zużyte i żadne mycie im już nie pomoże. Też mam kilka takich które myłem u siebie na knosti, a także za pomocą profesjonalnej myjki z odsysaczem i nic to nie dało. Trzaski były i są nadal. Wprawdzie ten twój Spin Clean ma inny rodzaj czyścika niż myjka knosti ale nie wydaje mi się aby jak napisał ahaja służyła tylko do opłukania płyt.wlodek1001 pisze:dzisiaj moja myjka/ niedawno zakupiona za całe 400 zł/ wyruszyła w pierwszy "boj' . na poczatek za pierwszym wsadem poszło 30 LP, wybieranych raczej losowo z uwzglednieniem mojej pamieci co do ich stanu/poziomu trzasków/. po umyciu i wyschnięciu pierwsze odsłuchy, poprawa dynamiki na poziomie 'wiary', no może cudów oczekiwałem.Poza estetycznym wymiarem stanu płyty/czyste/ polepszenie jakości raczej miern. Tylko jedna płyta- najstarsza- prawie 40 lat LP grupy Pentangle Solomon's Seal odzyskała trochę wigoru, niestety trzaski pozostały. przy dwóch płytach przed umyciem dokonłem odsłuchu , później po umyciu równiez/ ten sam poziom odsłuchu/ i mam nadal mieszane uczucia.
Płyty chyba jednak nie była za brudne bo na dnie myjki osad był raczej niewielki. pozdrawiam.
Myjka to Spin Clean prosto z usavia china
A ja się zastanawiam... czemu Spin Clean?wlodek1001 pisze:Myjka to Spin Clean
Tzn. ?wlodek1001 pisze:prosto z usavia china
Zapomniałeś już, że myjka inna niż automatyczna nie jest kompatybilna z metodyką spod bandery "zgodnie ze sztuką"?JacK pisze:Wprawdzie ten twój Spin Clean ma inny rodzaj czyścika niż myjka knosti ale nie wydaje mi się aby jak napisał ahaja służyła tylko do opłukania płyt.
To znaczy o czym, bo nie wiemy o co pytasz?Greegoory pisze:Co myślicie o tym Panowie?
Lubię placki z jagodami, ale rozwodnione to już tak nie bardzo... aczkolwiek muszę przyznać, że nie próbowałemGreegoory pisze:Ktoś próbował na własnym placku??
Jeśli masz możliwość dostania się do jakiegoś oddziału/wydziału chemii jakiejś uczelni, to tam dostaniesz wodę 3x destylowaną, a podwójnie destylowana to standard. Pojedynczej się nie używa.nasiaka pisze:A orientujecie się gdzie mogę nabyć wodę destylowaną ?
powiedzmy, że to kwestia czwarta; czym się różni; woda destylowana i woda demineralizowanaAlaN pisze:Mam wrażenie, że była jeszcze kwestia czwarta, ale zdążyłem zapomnieć...
szczeze fajny wyklad, a co z alkoholemhansu pisze:Mam wrażenie, że była jeszcze kwestia czwarta, ale zdążyłem zapomnieć...
Informacje zawarte w tym wątku są poprawne. Woda zdemineralizowana to woda "odjonowana" czyli pozbawiona zanieczyszczeń o charakterze nieorganicznym, mogących pozostawiać osad i kamień. Może ona jednak zawierać zanieczyszczenia biologiczne. Woda destylowana jest ich natomiast pozbawiona. Wydaje mi się, że używanie do mycia wody zdemineralizowanej nie powinno wpłynąć na stan powierzchni płyty, aczkolwiek strategia "dmuchania na zimne" wskazuje na destylowaną. Jednokrotna destylacja w zupełności powinna wystarczyć, dwukrotna to pełnia szczęscia, wyżej to głupota ;Peenneell pisze:czym się różni; woda destylowana i woda demineralizowana
Domyślam się, że masz na myśli etanol (bo izopropanol to też alkoholDarek pisze:szczeze fajny wyklad, a co z alkoholem
Czyli, że kąpanie w izopropanolu może zrobić nasze krążki bardziej "sztywne" (mniej elastyczne), jednak to raczej nie powinno mieć wpływu na dźwięk. Myślę, że własnie dlatego mikstura forumowa zawiera tylko 20% objętościowych izopropanolu. Jednak do tej rewelacji odnosiłbym się z rezerwą bo a)wikipedia b)citation needed c)ludziki od płynu jednak dają izopropanol.http://en.wikipedia.org/wiki/Isopropyl_alcohol pisze:Isopropyl alcohol should not be used to clean vinyl records as it may leach plasticizer from the vinyl making it more rigid[citation needed]
Dzieki duzo mi wyjasniles. Twoje wypowiedzi na ten temat pewnie wielu pomoga. Nigdy nie lubilem tego przedmiotu w szkole (brrrr... chemiahansu pisze:Disclaimer: wszystko co tutaj piszę to czysta teoria plus moje intuicje wyrobione w toku zabawy chemią. Nigdy w życiu nie umyłem żadnego winyla
Co ja zrobię, że najlepiej mi się pracuje między północą o czwartą?pawel0777 pisze:Hansu masz jakieś problemy ze snem
No chyba nie zaskoczę Cię stwierdzeniem, że im czystszy tym lepszypawel0777 pisze:Jeszcze została niewidoma z samym izopropanolem on też występuje w różnych "czystościach"