Dobra, zapytam wprost pytaniem z serii "boze <sciana>o co on sie pyta"
mam aktualnie doczynienia z plastikiem pionieera: pl 990 i standardowa wkladka do niego chyba AT-3600/91
czy mozna w tym gramofonie skalibrowac cokolwiek: wkladke? ramie? jesli tak to zapytam wprost, jak?
nie chodzi tu o zasade ustawiania np wkladki bo mniej wiecej wiem o co chodzi - szblon moge sobie wydrukowac
ale o konkretny przypadek - w jaki sposob konkretnie wyregulowac ta wkladke? co jeszcze moge skalibrowac w tym pionieerze?
Pioneer PL-990 - kalibracja?
- Kusma
Nie bulwersuj się tak forumowiczu... to tylko moja subiektywna opinia :D
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kusma pisze:ale o konkretny przypadek - w jaki sposob konkretnie wyregulowac ta wkladke? co jeszcze moge skalibrowac w tym pionieerze?
Pioneer PL-990 jest tak zajebistym gramofonem, że nie, nie da się w nim nic regulowaćKusma pisze:czy mozna w tym gramofonie skalibrowac cokolwiek: wkladke? ramie?

Za dużo ten szablon Tobie i tak by nie dał, bo overhangu i tak nie ustawisz (koniec ramienia umożliwia na montaż wkładki tylko w jednym słusznym miejscu).Kusma pisze:nie chodzi tu o zasade ustawiania np wkladki bo mniej wiecej wiem o co chodzi - szblon moge sobie wydrukowac
Nawet nie wiem czy da się w nim jakoś wymontować wkładkę.
Chyba jedyne co można w nim zrobić to wymienić igłę.
Krótko mówiąc, jest tak jak fabryka nakazała... i na tym koniec.
A czemu pytasz? Występuje jakiś problem?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Kusma
cholera a mialem jeszcze nadziejeWojtek pisze:Pioneer PL-990 jest tak zajebistym gramofonem, że nie, nie da się w nim nic regulować Piszę serio.

wystepuje problem i jak dla mnie powazny:
mam krazek depechow "black celebration" - przez ostatnie pol roku odtworzylem go moze w calosci okolo 100 razy - 2 badz 3 razy w tygodniu -
- jakosc dzwieku zauwazalnie spadla! brrr az dreszcz przechodzi!
pojawily sie przeskoki i smazenienie, plyta nawet sie zacina mimo iz nie widac zadnych grubych rys
nie jest to wina kurzu bo welurowa szczoteczka poszla w ruch - plyty sa przechowywane odpowiednio...
igla nie moze byc zjechana bo ma zaledwie pol roku a ja nie jestem jakims maniakiem zeby wyrobic przyslowiowe 1000 godzin... w pol roku
domyslam sie wiec ze to kwestia zlej kalibracji ktora zjechala mi plyte...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Też go mamKusma pisze:mam krazek depechow "black celebration"

Pewnie tak. A najbardziej prawdopodobna jest kwestia zbyt wysokiego nacisku (tak przypuszczam).Kusma pisze:domyslam sie wiec ze to kwestia zlej kalibracji ktora zjechala mi plyte...
AT-91 ma zalecany nacisk w przedziale 1.5-2.5g (czyli optymalnie 2g).
Pioneer oficjalnie chyba nigdzie nie wspomina o tym jaka siła nacisku jest na stałe ustawiona w PL-990, ale coś mi się kojarzy, że ktoś kiedyś sprawdzał to wagą i wyszło coś w okolicach 3.5g. Jeśli to prawda, to i płyta i igła mają prawo się szybciej i bardziej zjeżdżać (stąd i wspomniane 1000 godzin nawet byłoby przesadą).
W razie czego, jakbyś miał pod ręką wagę jubilerską, możesz sam to sprawdzić

W innym wątku wspominałeś, że masz PL-990 bo nie jesteś audiofilem. Nie komentowałem tego wtedy za bardzo. Teraz zapytam tak:
Kiedy planujesz zmienić gramofon?

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Takich parametrów to bym się wystrzegał (na dłuższą metę)- cokolwiek to znaczy- szkoda płytWojtek pisze:wyszło coś w okolicach 3.5g.

- Kusma
podaje znalazlem to w instrukcji ukryte pod napisem "consult your pioneer dealer"Wojtek pisze:Pioneer oficjalnie chyba nigdzie nie wspomina o tym jaka siła nacisku jest na stałe ustawiona w PL-990
i dobrze sprawdzil bo dokladnie tyle podaja 3,5 g - cholernie duzoWojtek pisze:że ktoś kiedyś sprawdzał to wagą i wyszło coś w okolicach 3.5g
WCZORAJWojtek pisze:Kiedy planujesz zmienić gramofon?
do tej pory jakos dzwieku mi odpowiadala na moj sluch byla bliska cd w przypadku nowych vinyli, ale tego "in this house" i "black c" pioneerowi nie wybacze
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Cóż, jest to pewnie twój pierwszy gramofon, dzięki któremu zasmakowałeś winyla.
Skoro już złapałeś bakcyla to chyba czas zmienić sprzęt na coś konkretniejszego.
A przynajmniej wyjść z pułapu gramofonów "dla zielonych początkujących"
Skoro już złapałeś bakcyla to chyba czas zmienić sprzęt na coś konkretniejszego.
A przynajmniej wyjść z pułapu gramofonów "dla zielonych początkujących"

Na pocieszenie mogę powiedzieć, że są spore szanse na to, że inna wkładka z lepszym szlifem (chociażby eliptycznym) zagra te uszkodzone płyty lepiej, tzn. z lepszym dźwiękiem i mniejszą ilością mankamentów.Kusma pisze:ale tego "in this house" i "black c" pioneerowi nie wybacze
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Kusma
nie do konca pierwszy bo to moj 1 wlasny wczesniej rok jechalem na pozyczonej unitrze podlaczonej do radmora... ale to byl sprzet! - to na nim sie wszystkiego nauczylem, a jak trzeba bylo kupic swoj to zadecydowala cena... cos lepszego niz najtanszy denon trzeba bylo wziasc... tego teraz zaluje. ale to juz inna historiaWojtek pisze:jest to pewnie twój pierwszy gramofon