Pytanie odnośnie Unitra WG 903 Artur
-
Pytanie odnośnie Unitra WG 903 Artur
Witam. Odkopałem powyższy wzmacniacz ze strychu. Przypuszczam że nie był użytkowany ok. 20 - 30 lat. Po włączeniu do sieci, gramofon się kręci. Włożyłem płytę, skierowałem ramię nad płytę i poprzez przesuniecie dźwigni ramię samo się opuściło. Słychać dźwięk odtwarzanej płyty jedynie w okolicach wkladki. Po podłączeniu głośnika lub wzmacniacza z wejściem gramofonowym nic się nie dzieje. Chciałem sprawdzić wkładkę czy jest dobra, rozebralem ja i okazało się ze połączenie pomiędzy igla a tymi stykamy zamienia się w kurz. Znalazłem jeszcze gwiezdne wkladki UK- 9 i UF- 50 jednak w ich przypadku było to samo. Gramofon czasami tez sam zwiekszal obroty. I mam teraz takie pytanie. Czy to jest może wina wkladki ze nie slychac nic w głośnikiu ani na wyjsciu do wzmacniacza? Dodam jeszcze ze gdy podłączam go do wzmacniacza słychać szumy i tak samo przy podłączeniu głośnika. Wiem ze wkladka kosztuje ok 90 zł i czy jest sens coś takiego kupować czy lepiej rozglądać się za innym sprzetem. Mam sentyment do Untry i posiadam właśnie całą wieże tej firmy razem z kolumnami. Jednakże jeżeli się nie opłaca to rozważe inna propozycje.
- cooledit
- Gramofon: Acoustic Solid
Re: Pytanie odnośnie Unitra WG 903 Artur
Szkoda pieniędzy na uruchamianie takiego złom-antyka. Lepiej poszukać czegoś innego. Może być Unitra skoro masz do niej sentyment ale o tym WG Artur zapomnij. Jest kilka tematów o zakupie gramofonów w różnych przedziałach cenowych. Przemyśl tylko ile chcesz, bądź możesz wydać i poszperaj w odpowiednim temacie.
Acoustic Solid Classic Wood Black + Rega 303 + Goldring 2100 --> Graham Slee Era Gold V + PSU 1 --> Primare CD32 + I32 --> Focal CHORUS 836VW, kilka drucików z Acoustic Zen i Tara Labs
-
Dzięki kolego za odpowiedz.
Szkoda trochę że cena wkładki przewyższa wartość gramofonu. Słyszałem także że podobno "Artur" rysuje płyty.
Czy ten problem że nie słychać nic w głośnikach ani po podłączeniu do wzmacniacza spowodowany jest przez przerwanie tego całego "rdzenia" w wkładce?
Do 300 zł idzie kupić w miarę sensowny gramofon, żeby można było już coś posłuchać w jako takiej jakości i żeby chwilę pochodził?
Zależy mi aby najlepiej panel był w kolorze srebrnym tak jak wieża. Polecacie może jakiś z Unitry czy lepiej iść w Japoński lub Zachodni sprzęt?
Poniżej zdjęcie mojej wieży.
Pozdrawiam

Szkoda trochę że cena wkładki przewyższa wartość gramofonu. Słyszałem także że podobno "Artur" rysuje płyty.
Czy ten problem że nie słychać nic w głośnikach ani po podłączeniu do wzmacniacza spowodowany jest przez przerwanie tego całego "rdzenia" w wkładce?
Do 300 zł idzie kupić w miarę sensowny gramofon, żeby można było już coś posłuchać w jako takiej jakości i żeby chwilę pochodził?
Zależy mi aby najlepiej panel był w kolorze srebrnym tak jak wieża. Polecacie może jakiś z Unitry czy lepiej iść w Japoński lub Zachodni sprzęt?
Poniżej zdjęcie mojej wieży.
Pozdrawiam

- pei
- Gramofon: Technics SL-1300
Bez problemu kupisz coś sensownego i raczej patrz na inne marki niż unitra
. Ja za swój ITT 8012 zapłaciłem 350zł i jest bez porównania do plastikowej Fonica gs 500, której się pozbyłem.
Btw. miałem taki sam wzmacniacz, pogoniłem za dobre pieniądze

Btw. miałem taki sam wzmacniacz, pogoniłem za dobre pieniądze

ITT HIFI 8012, Sony TA-F444ES, Saba VS-2160, Arcus AS 5
-
Za dobre pieniądze tzn za ile? 
Ja właśnie nabyłem ta wieże można powiedzieć, że za grosze razem z kolumnami Altus 100. Ale z racji sentymentu trwajacego od lat Unitra musi pozostać w gronie
.
Mam jeszcze kompletna wieże 5 elementów Sansui z kolumnami.

Ja właśnie nabyłem ta wieże można powiedzieć, że za grosze razem z kolumnami Altus 100. Ale z racji sentymentu trwajacego od lat Unitra musi pozostać w gronie

Mam jeszcze kompletna wieże 5 elementów Sansui z kolumnami.
- pei
Sprzedałem mój stary gramofon fonica gs 500 za 400zł, a to zupełnie nic specjalnego, a unitra ws503 za 600 pln
Zostały mi jeszcze Tonsile ZG40C, ale mamy je od nowości, więc pewnie zostaną, nawet na podstawki 

-
Ws 503 są w cenie. Może te szumy i zakłócenia zostawiaja wiele do życzenia, ale wzmacniacz ma swoją moc no i na tranzystorach kd 503
. Te gramofony słynnych japońskich marek typu Pioneer po 250 - 350 zł są dobrym wyborem?

- pei
Radzę poczytać tematy zakupowe gramofonów np do 300zł jest tam mnóstwo informacji, które modele warto kupować. Poprzeglądaj allegro i jak znajdziesz jakiś model to wpisuj w wyszukiwarkę tu na forum