dzisiaj w końcu wziąłem się za nordmende :3 początkowo chciałem wymienić na całkiem nowy kable sygnałowy i zasilający, ale postanowiłem zostawić ten gramofon w domu a do mieszkania we wrocławiu kupić sobie już coś porządniejszego (np. Dual 701/721 albo Technics 16x0/17x0), w związku z tym wymieniłem samą końcówkę. Na początku trochę się męczyłem z lutowaniem (masa lewego kanału nie chciała się trzymać, okazało się że masa od chincha jest pokryta jakimś lakierem i musiałem ją podczyścić benzyną, a potem użyć duuużo kalafoni ;p), ale szczęśliwie udało mi się zrobić całość... przy okazji zauważyłem że ten oryginalny kabel jest całkiem przyzwoity (dobrze zaizolowane i zekranowane przewody, kable sygnałowe posrebrzane). Tak więc teraz zostało mi już tylko załatwić sprawę z tą nieszczęsną zębatką D:

Gdy sprawdzałem czy dobrze wszystko polutowałem zauważyłem że gdy dam volume na maxa słychać straszny szum, który po podpięciu uziemienia zmienia się w szumo-piszczenie :3 myślałem że to wina kiepskiego uziemienia, ale jak podpiąłem gramofon pod AUX problemu nie było... jak się okazało wzmacniacz szumi nawet wtedy kiedy nic nie jest podpięte pod PHONO, więc będę musiał zainwestować w vivanco ;<
Collection
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST