Nie wiem Wojtku co masz na myśli pisząc "czysta komedia". Nie chciałbym zostać odebrany jako komediant, którym się nie czuję...Wojtek pisze:Czysta komediaMMarek pisze: Podobno do Shura V15III nie warto przesadzać z pre, bo to przeciętna, ciemna wkładka jest. Tak koledzy w Germanach piszą. Czekam jeszcze na odpowiedź z działu technicznego następców telefunkena, do których też napisałem, jaki współczesny pre ich zdaniem najlepiej zgra się ze szczurkiem.
Zacytowałem opinię o tej wkładce z niemieckich forów - jeśli istnieje potrzeba odszukam je i wkleję. Dodatkowo w kolejnym poście wyraziłem swoje zdanie nt. tej opinii:
"Chłopaki mi mam nadzieję darują, bo ja z tym stwierdzeniem "Germanów" kompletnie się nie zgadzam i wybrałem ten gramofon oraz tą czy też tę (nigdy nie wiem jak napisać) wkładkę całkowicie świadomie i celowo - do tego też całkowicie świadomie dobrałem igłę (oczywiście tutaj kierując się pomocą kolegów - za którą po raz kolejny bardzo, ale to bardzo dziękuję).

A jak idzie o pytanie które wystosowałem do działu technicznego Telefunkena (tudzież ich następców poprzez stronę telefunken.com/de_DE) to za sprawą kolegi Ahaja, który w wątku o tej wkładce napisał:
"Ten shure przy obciążeniu 47k i 300pF ma górkę 2dB na około 10kHz ... a potem spadek o 6dB aż do 20kHz.
Właściwie obciążona powinna być na około 65k i max 100pF ..."
Ciekaw jestem czy niemieccy "fachowcy" z działu technicznego zaproponują pre, który pozwoli uniknąć nieliniowości, o której wspomniał Ahaja. Jeśli się odezwą to oczywiście wkleję ich odpowiedź.
Swoją drogą sam teraz szukam pre, które pozwala na takie regulacje. Nie jestem elektronikiem i kompletnie się nie znam na sprawach technicznych i nie wiem czy wogóle takie urządzenie jest do kupienia. Dla mnie, jak to mówimy na śląsku, to jest : "wyższa szkoła szkubanio pierza". Stąd, być może to i komedia jest....

I tak muszę kupić pre - więc dlaczego nie podjąć próby kupienia tego, który będzie optymalny do tej wkładki.... (chociaż na tyle, na ile to możliwe)
P.S. Wojtku - może dobrze byłoby zmienić tytuł wątku na Przedwzmacniacz do Shure V15III - co Ty na to?